PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10080200}
1,4 tys.
chce zobaczyć
Średnia ocena społeczności dla wszystkich filmów produkcji polskiej mających kinową dystrybucję będzie prezentowana w godzinach wieczornych w dniu polskiej premiery kinowej.
5,2 9 krytyków
13 dni do wakacji
powrót do forum filmu 13 dni do wakacji

Szykuje się zrzynka ,,Piątku, trzynastego", ,,Krzyku" i ,,Azylu". Ciemno to widzę. Będzie porażka. Nieoryginalny badziew.

ocenił(a) film na 7
jan_nowak_73

ale jesteś smutny typie, leczysz kompleksy hejtując film przed premierą?

HorrorshowPL

Słuchaj chłopie, nie hejtuję. Tylko przewiduję (choć Jaskowskim z Człuchowa nie jestem). Chciałbym wierzyć, że będzie dobrze. Ale jakoś nie mogę.

jan_nowak_73

Wiesz, można by powiedzieć, że Krzyk, to "zrzynka" ze slasherów z lat 80tych,
które wszystkie były "zrzynką" z Piątku 13stego, który był "zrzynką" z Halloween,
które było "zrzynką" z Black Christmas.
Ponad to Amerykanie "zrzynali" z włoskich gialli, które pewnie nie istniały by bez "zrzynania" z amerykańskich horrorów, thrillerów i kryminałów
Na tym polega gatunkowość.
Samo powielanie pewnych schematów, tropów, rozwiązań nie jest złe.
Wszystko rozchodzi się o dobrą realizację.
Fajnie, że ktoś w końcu w Polsce "zrzyna" i robi "nieoryginalne badziewia".
W Lesie Dziś Nie Zaśnie Nikt było całkiem przyzwoite.
Moim skromnym zdaniem reżyser niepotrzebnie chciał upchnąć wszystkie konwencje, pomysły i inspiracje w jednym filmie.
Dostaliśmy miszmasz obozowych slasherów w stylu Piątku 13stego , hickspoloitation w stylu np. Wrong Turn (z jakąś tanią SF kosmiczną genezą antagonistów) z oklepanym już do bólu, zrealizowanym po łebkach post Screamowym meta komentarzem ("hej, jesteśmy w horrorze, zasady będą takie i takie").
Ale generalnie film był zrealizowany na poziomie.
Także trzymam kciuki za "13 dni do wakacji".
Po zwiastunie widzę, że chyba dostaniemy whodunit slasher/home invasion , więc wszystko będzie się rozchodzić o sprawnie budowane napięcie i ciekawy reveal z dobrą motywacją.
Zobaczymy co z tego będzie :)

caroskar

Wyliczałem nawiązania do innych filmów w tej komedii: https://www.filmweb.pl/film/Że+co+Że+jak-2024-10077867Napracowałem się, i mój post usunęli. Chciałbym tylko wiedzieć co złego napisałem?

jan_nowak_73

Z całym szacunkiem, ale jak to się ma do dyskusji o "13 dni do wakacji"?
Ja niestety nie wiem co mogłeś napisać, że post Ci wcięło :)
Z doświadczenia wiem, że na youtube usuwa czasem posty, w których pojawiają się potencjalnie problematyczne słowa i terminy.
Np. w rozmowach o horrorach właśnie, bo algorytm pewnie nie rozumie kontekstu i np. "myśli", że na serio rozmawiamy o morderstwach i wypruwaniu flaków ;)