13. dzielnica

Banlieue 13
2004
7,1 168 tys. ocen
7,1 10 1 167598
5,7 15 krytyków
13. dzielnica
powrót do forum filmu 13. dzielnica

Przed obejrzeniem filmu dużo o nim czytałem w internecie i słyszałem pozytywne opinie kolegów

Lubie filmy akcji, dlatego też stwierdziłem, że zobaczę 13 dzielnice. Niestety ten film był na prawdę kiczowaty: tuningowane wozy, napakowane grubasy, naćpana laska które przez połowę filmu odpala zapałkę... Może było takie założenie autora (patrząc na Taxi), ale mnie takie 'sajens fikszyn' nie kręci...

Jedynym motywem skupiającym uwagę w tym filmie były popisy le parkour w wydaniu mistrza, ale to niestety wszystko.

Oglądałem kilka filmów Luca Besson np. Taxi 1,2,3, Yamakasi, i te filmy również były 'bajeczne', ale przez to miały swój klimat (i miały coś z komedii) i nawet mi się podobały. Nie były wybitne, ale można było zobaczyć i nieźle sie ubawić.

Jest dużo dobrych filmów akcji które mają na FW oceny poniżej osiem, dlatego w ogóle nie wiem kto ogląda takie bajki? Ja temu filmowi wystawiłem 4 i uważam to za subiektywną ocenę bo film ani trochę nie przypadł mi do gustu.

Za zupełnym przeciwieństwem filmu uznaje Miami Vice (mój ulubiony film akcji), film miał dobrą kampanie reklamową, ale jakoś nie zdobył uznania. Dlaczego? Ma świetny klimat, niebanalną fabułę, dobrą muzykę i specyficzne zdjęcia... Może dlatego, że ludzi wolą terminatorów którzy wychodzą żywi z każdych wypadków? Ludzie wolą kicz :(

ocenił(a) film na 5
jakub_fol

Ja natomiast odwrotnie - spodziewałem się czegoś słabego i coś takiego dostałem.

Nie porwał mnie ten film w ani jednym momencie. Chyba rzeczywiście film cierpi na zbyt duże nagromadzenie schematów. Zupełnie idiotyczne wydały mi się odblaskowe kolory samochodów, symbol K2 i motyw kupowania zaufania więźnia.

Gdyby nie sceny z parkourem (co pewnie za kilka lat przestanie być czymś atrakcyjnym samo przez się) oraz próby wplecenia dylematów politycznych, to uznałbym tę produkcję za zwykłego przeciętniaka.

Nie moje klimaty, więc tym bardziej nie polecam. Ale coś czuję, że długiego życia film nie będzie miał.

ocenił(a) film na 7
jakub_fol

Mogło być lepiej. I rzeczywiście najbardziej przyciągają w filmie popisy parkour, a reszta taka sobie.