4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75806
2,7 24 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

Bardzo mi się ten film podobał. Wątek miłosny pasuje tu co prawda jak pięść do nosa, ale zakochani niemal przez cały film są daleko od siebie, więc jest to pół biedy. Film serwuje wspaniałe sceny batalistyczne, Idziak spisał się rewelacyjnie, jako autor zdjęć, efekty 3D też robią wrażenie. Dobrym pomysłem było też zarysowanie wątku amerykańskich lotników z 7 Eskadry Myśliwskiej (nawiasem mówiąc, ciekawe ilu polaków zdaje sobie sprawę z tego, że Amerykanie walczyli wtedy w polskim wojsku). Film zasługuje według mnie na bardzo duży plus. Chciałbym obejrzeć ekranizację książki www.1939.com.pl, Marcina Ciszewskiego, zrealizowanego z takimi właśnie efektami.

ocenił(a) film na 7
Nightwing_2

Oprócz dennego wątku miłosnego i może tych pam pa ram pam sam film całkiem niezły.
Ja bym wolał coś bardziej realistycznego, typu pokazanie prawdziwej roli lotnictwa polskiego na zachodzie, albo bitwa o Monte Cassino. Albo operację Market-Garden. Albo bitwę o Ankonę, lub zdobycie portu Wilhelmshaven. Albo coś ze szlaku bojowego LWP. Jest w czym przebierać.

ocenił(a) film na 3
Giuseppe_Baldini

Ja w końcu chce zobaczyć na ekranie polski film o rycerzach z prawdziwego zdarzenia. Historia Zawiszy Czarnego w Ameryce miała by już z 3 filmy.

ocenił(a) film na 7
Finalny_Odbiorca

Ano. A Bitwa pod Grunwaldem z 8 części. :D

ocenił(a) film na 3
Giuseppe_Baldini

Żadna nie zrobiona w taki sposób na jaki bitwa zasługiwała.

ocenił(a) film na 7
Finalny_Odbiorca

Mi raczej chodziło o to, że w USA natrzaskaliby pełno kontynuacji, aż w końcu Zbyszko walczyłby z Krzyżakami na księżycu. :P

ocenił(a) film na 3
Giuseppe_Baldini

Masz rację, nie przeczytałem uważnie. Myślę, że w 8 części Krzyżacy powrócili by jak zombi. Po tym jak w 7 nie udało się zagiąć czasoprzestrzeń przez armie krzyżacką i wypędzić naszych ukrytych w lesie.

ocenił(a) film na 7
Finalny_Odbiorca

Ja z chęcią zobaczyłbym ekranizację ,,Piasków Armageddonu'' Vladimira Wolfa.
A tak w ogóle to Europa mogłaby się zjednoczyć i zrobić ekranizację chyba najlepszej książki jakiej przeczytałem: Tom Clancy ,,Czerwony Sztorm''
Filmowi dałem 7/10. Efekty niezłe, 3D nie kłuje w oczy i kijowy (ale jak mnie przekonał @Richtie - niezbędny) wątek miłosny, no i Urbańska na siłę wciągnięta.