To co powiem będzie bardzo niepopularne. Film jest dobry, może nawet bardzo dobry. Urbańska wcale nie zagrała fatalnie, jak to mówiono, a nawet dała radę. Przyzwoity Szyc, genialny Ferency, bardzo dobry Olbrychski. Tyle od strony aktorskiej. Co do scenariusza można mieć małe zastrzeżenia, ale ogólnie bomba ! I wreszcie jakieś zwycięstwo, a nie ciągle getta i porażki. Cała akcja toczy się w miarę prosto. Jak dla mnie jest to ŚWIETNA FORMA PRZEKAZU HISTORII, nie polegająca na suchych informacjach, ale na czymś bardziej duchowym i w dodatku w bardzo przyzwoitym efektem 3D. Film jest na 7/10, ale za to jak wszyscy go krytykujecie daję 8, a wy narzekajcie dalej, bo to wychodzi wam najlepiej :)
Właśnie wróciłem z kina i musze powiedzieć, że film mi się bardzo podobał. Nie wymaga on może i wiele myślenia ani psychoanalizy ale jak na film historyczny ma wszystkie potrzebne atuty, dobrze narysowane postacie historyczne, oraz opowieść o wojnie która tak mocno wpłynęła na nasz los w zaledwie 2 godziny. Sceny batalistyczne i zdjęcia bardzo udane, w filmie są wymienione najważniejsze wątki tej bitwy, pokazany trud i wysiłek naszych dziadków w przegonieniu bolszewika. No cóż każdy kraj stara się poprzez produkcję filmów historycznych przybliżać to co się kiedyś dawno wydarzyło dla młodej widowni, i wiecie co wolę taką „chwytającą za serce” opowieść aniżeli kolejną papkę komediowo romantyczną, także dziękuję z całego serca Panu Reżyserowi, a także autorowi zdjęć, wspaniała robota!