4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75812
2,7 24 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

To co powiem będzie bardzo niepopularne. Film jest dobry, może nawet bardzo dobry. Urbańska wcale nie zagrała fatalnie, jak to mówiono, a nawet dała radę. Przyzwoity Szyc, genialny Ferency, bardzo dobry Olbrychski. Tyle od strony aktorskiej. Co do scenariusza można mieć małe zastrzeżenia, ale ogólnie bomba ! I wreszcie jakieś zwycięstwo, a nie ciągle getta i porażki. Cała akcja toczy się w miarę prosto. Jak dla mnie jest to ŚWIETNA FORMA PRZEKAZU HISTORII, nie polegająca na suchych informacjach, ale na czymś bardziej duchowym i w dodatku w bardzo przyzwoitym efektem 3D. Film jest na 7/10, ale za to jak wszyscy go krytykujecie daję 8, a wy narzekajcie dalej, bo to wychodzi wam najlepiej :)

ocenił(a) film na 8
kamil1994

Właśnie wróciłem z kina i musze powiedzieć, że film mi się bardzo podobał. Nie wymaga on może i wiele myślenia ani psychoanalizy ale jak na film historyczny ma wszystkie potrzebne atuty, dobrze narysowane postacie historyczne, oraz opowieść o wojnie która tak mocno wpłynęła na nasz los w zaledwie 2 godziny. Sceny batalistyczne i zdjęcia bardzo udane, w filmie są wymienione najważniejsze wątki tej bitwy, pokazany trud i wysiłek naszych dziadków w przegonieniu bolszewika. No cóż każdy kraj stara się poprzez produkcję filmów historycznych przybliżać to co się kiedyś dawno wydarzyło dla młodej widowni, i wiecie co wolę taką „chwytającą za serce” opowieść aniżeli kolejną papkę komediowo romantyczną, także dziękuję z całego serca Panu Reżyserowi, a także autorowi zdjęć, wspaniała robota!