4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75805
2,7 24 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

Założenia Hoffmana uważam za słuszne: film musi elektryzować, przyciągać, zaciekawić a nie być wykładem z historii. Chyba że ktoś lubi tego typu filmografię - to polecam "Stalker" - bardzo hermetyczne kino.

Ciesze się, że będzie kręcony w 3D i mam nadzieje że to będzie brane pod uwagę na każdym etapie filmu (łącznie z scenariuszem).

Czekam z nadzieją na film. Miejmy nadzieje że będzie bardziej zrozumiały niż "ogniem i mieczem" - gdyby nie czytał książki byłbym zupełnie zagubiony w tym filmie.

ocenił(a) film na 6
kyle_reese

Hoffman to swietny reżyser, po bardzo dobrym Ogniem i mieczem oczekuję, że i Bitwa warszawska bedzie rownie dobra. Tylko, ze martwi mnie dobor aktorow - Szyc??? Urbanska??? Co to ma być?! Szyc jest po prostu slabym aktorem, ale zawsze aktorem, no ale z Urbanska to jest po prostu przegiecie pały! Ona sie nie nadaje do powaznego kina, tylko do takich komercyjnych wytworów telewizyjnych w stylu "Jak oni śpiewają, tańcząc z gwiazdami na lodzie". I jeszcze to marnowanie kasy na 3D - dzieci jednak beda zadowolone. Zapowiada sie romansidlo ze slabą gra aktorską, ale z bardzo dobrymi zdjęciami i scenami batalistycznymi (Idziak), cos w stylu "Pearl Harbor" (oczywiscie z zachowaniem skali obu przedsięwzięć filmowych). Wojna polsko-bolszewicka to swietny material na poruszenie pewnego problematycznego zagadnienia z historii nie tylko Polski, a tu widze, ze Hofmann z tego sie wycofuje i idzie na latwizne - pokazmy historie milosna i bedzie fajnie. Taki nieudany watek uczuciowy juz spowodowal kleske jednego filmu - mam na mysli Katyń.
W każdym razie chce zostac pozytywnie zaskoczony przez film. Oby moje obawy okazaly sie niespelnione.

ocenił(a) film na 3
MajnaPelikan

Z początku myślałem tak jak ty - ale myślę że Urbańska da radę w graniu takiego kobiecego Fircyka z lat dwudziestych.
Jej rola w tym filmie to zapewne będzie coś zaśpiewać, ładnie wyglądać, powiedzieć "kocham cię" i popłakać.