4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75805
2,7 24 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

Nie twierdzę, że obrazek, który widziałem na zwiastunie w kinie wygląda już bardziej amerykańsko...

Nie twierdzę też, że skoro amerykańcy mogli natłuc z pińćset filmów o Wietnamie i z piińćset milionów filmów z nawiązaniem do tejże wojny, to my Polacy też musimy strzelać takie wiekopomne dzieła... i wspominać z rozrzewnieniem każdy sukces (lub porażkę a`la Wietnam)

Szczerze?? Na co komu ten film?? Owszem... ktoś może odpowiedzieć, że historia jest ważna i że trzeba wiedzieć w jakimż to znoju wyrosło i co musiało przejść Państwo Polskie. Ja jednak bym wolał, by polska kinematografia wreszcie odeszła od lektur i polskości a pokazała jaja. Nie na ten głupszy hollywoodzki sposób a ten mądrzejszy. Coś a`la Czesi z Ciemnoniebieskim Światem. Widać, że w Polsce można kręcić tylko głupie komedyjki i pełne patosu filmy. Ze świecą szukać porządnego rozrywkowego kina.

Crazy_Ivan

Masz racje, muszę to przyznać, najbardziej wkurzające to właśnie te durne komedie. Fajnie gdybyśmy zamiast takich filmów zrobili dobre sci-fi na przykład. Nadziejom polskich sci-fi jest Hardkor 44 problem w tym, że to (chyba) będzie animacja, a nie film z aktorami z krwi i kości. Nie wiem o co chodzi polskiej kinematografii. Reżyserom brak fantazji, czy co?!? Jako wytrwały miłośnik kina z bólem patrzyłem jak wyglądają polskie filmy, a gdy mamy dobry film jest sęk w tym że współtworzyły go inne państwa. Polskim filmom brakuje tego czegoś co mają np. filmy amerykańskie, ale to tylko moje zdanie.

ocenił(a) film na 3
byku98

Polskich filmów historycznych robi się kilka na dekadę to dużo? Ten film np nie będzie historyczny w 100 % Uważam że Polakom potrzeba takich filmów jak Generał Nil. Zobaczcie co w Polsce dominuję głupie komedie, romansidła, a przede wszystkim pełno seriali. Bardziej ubolewam nad tym że nie mamy już filmów Pokroju Kieślowskiego. Co do sci-fi Polska zawsze w tym gatunku leżała, bo w innych była świetna. Nie starajcie się zmieniać gustów i Polaków bo wolicie amerykańskie kino rozrywkowe. Na które miejsce i tak jest w Polskich Kinach.

pawell190

Podpisuję się.
Dobrego sci-fi nie zrobimy, bo nas na to nie stać. Chyba, że chcecie wersje z włączoną wyobraźnią.