4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75805
2,7 24 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

Oglądałem właśnie dokument o powstawaniu tego filmu. Muszę przyznać, że podchodziłem sceptycznie do tej produkcji, ze względu ilość "gwiazd" naszego kina, oraz wątek miłosny. Jednak teraz wypada mi zmienić zdanie. Efekty specjalne, które można było dostrzec w tym dokumencie (głównie wybuchy, ale takie czasy) stały na wysokim poziomie, w zdjęciach widać pracę Idziaka (chodź zobaczyć można było niewiele, to jednak trzymały poziom Black Hawk Down). Ale największym zaskoczeniem była Urbańska, oby w całym filmie grała tak jak przy śpiewaniu "ROZKWITAŁY PĄKI BIAŁYCH RÓŻ". Szyc coś wspomniał, że "cały film będziemy się szukać", może z tego wynikać, że wątek romantyczny będzie motorem napędowym fabuły, ale jednocześnie nie będzie dominował w filmie. Osobiście nie mogę doczekać się premiery.

ocenił(a) film na 3
liljon

Mam takie same odczucia. Sceny batalistyczne zrobiły na mnie duże wrażenie. Masy kawalerii, taczanki, piechota, harcerze, czołgi. Fajnie to wyglądało. Lubię filmy z końmi i szablami :)

ocenił(a) film na 4
liljon

Film kręcony w moim mieście : ) Na pewno się wybiorę. Jestem ciekawy efektów 3D. Szkoda, że do premiery jeszcze trochę czasu ; /

liljon

Czy można gdzieś zobaczyć w sieci ten dokument??

ocenił(a) film na 3
strysio

Dokumentu w sieci raczej nie znajdziesz. Może kiedyś na yt sie pojawi, ale sceny batalistyczne w dużej mierze zostały pokazane w wywiadzie z Olbrychskim i Hoffmanem do którego linki znajdziesz w temacie z trailerami. Jedyną wadą jest słaba jakość. W każdym razie, jeśli natknę się na ten dokument to właśnie tam go zamieszczę.

ocenił(a) film na 5
Richtie

Sądzę, że powtórzą go jeszcze w TVP HD. Ja skończyłem go oglądać dosłownie przed chwlią i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ciekawi mnie jaki jest budżet tego widowiska, bo na filmpolski.pl nie ma jeszcze tych danych.

ocenił(a) film na 3
scani

Film jest dość tani. Początkowo była mowa o 21 mln zł, a ostatecznie koszty wyniosły 27 mln. Dla porównania OiM kosztował 29, a Quo Vadis 69 mln zł. Jak na 27 mln zł efekt jest oszałamiający, a to że się zwróci w cuglach, oczywiste. Żal tych 69 mln na Quo Vadis.

ocenił(a) film na 6
strysio

http://www.youtube.com/watch?v=WXcj8XQgWsU&feature=related cz1
http://www.youtube.com/watch?v=c1btKRW41s4&feature=related cz2

ocenił(a) film na 3
Tom7

Stare i było. To nie jest to.