4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75806
2,7 24 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

że będzie taki dobry : ) Jestem w szoku, technicznie film jest na najwyższym poziomie, fenomenalne zdjęcia i efekty specjalne, 3D najlepsze jakie widziałem do tej pory, nie licząc Avatara. Gra aktorów jest w zasadzie bez zarzutu, wystąpili chyba niemal wszyscy znani, a Natasza skutecznie nadrabia urodą ; ) Można mieć zastrzeżenia co do drętwego miejscami scenariusza i brzęczącej, rozdętej wojskowo muzyki, ale nawet to nie jest w stanie sprawić, żeby widz się nudził chociaż przez chwilę. Jest epicko, trochę bogoojczyźnianie, ale bez przesady, sacrum wymieszane jest ze scrotum, czyli profanum, jak to zwykło być u Hoffmana ; ) Krew leje się strumieniami, a amputowane kikuty świecą białą kością, ale w końcu to wojna, czyż nie? Sceny bitewne wbijają w fotel i zniewalają okrutnym pięknem śmiertelnej potyczki, spotęgowanym po trzykroć dzięki technologii 3D.
"Bitwa..." nie jest oczywiście arcydziełem na miarę światowej kinematografii, ale to z pewnością najlepsza jak do tej pory polska superprodukcja. Sam nie wierzę w to co piszę, ale przynajmniej technicznie "Bitwa" sięgnęła najwyższych standardów Hollywood. Brawo!