Hoffman jak zwykle nakręcił wybitny film.Coś w stylu Pan Tadeusz i Ogniem i Mieczem.Jak na polskie warunki bardzo dobry wręcz wybitny.Już dawno nie widziałem tak zapełnionej sali kinowej na polskim filmie,a nie tylko starzy ludzie tam byli lecz także młodzi wśród nich dwie moje znajome po których nie spodziewałbym się,że chodzą na takie kino.Natasza Urbańska i Borys Szyc to bardzo dobre połączenie Natashę lubię za Selenę w Fali Zbrodni,a Szyca za Tomasza Kruszyńskiego w Oficerze więc ja nie narzekam na obsadę do tego starzy znajomi Michał Żebrowski,Aleksander Domogorow,Bogusław Linda,Daniel Olbrychwski,Adam Ferency.Krzysztof Globisz,Krzysztof Kopiczyński i film patriotyczny bez większego patosu,bez jakiś dodatków,a scena jak Globisz wskazuje na Piłsudzkiego i mówi tu jest zdrajca,a ten poprostu wychodzi i zamyka drzwi przed klerem rewelacyjna do tego bolszewicy przez większość filmu mówią po rusku,a sceny takie romantyczne nazwijmy to tak nie rzucają się w oczy i jest ich mniej i w sumie nie przeszkadzają,aż tak bardzo wiem,że większość z was nie lubi Natashy,bo wszędzie jej pełno,ale,że ja nie oglądam zbytnio polskiej papki telewizyjnej to fajnie było ją znowu zobaczyć i uważam,że przyzwoicie zagrała i niem czemu trailery czy zwiastuny jak wolicie tak ją pokazały nieciekawie jak i większość filmu,bo może zwiastuny to tylko zwiastuny i nie należy się nimi sugerować.To teraz po Janku Wiśniewskim i Sali Samobójców kolejna bardzo dobra produkcja polskiej kinematografii i właśnie takie kino lubię oglądać teraz długo poczekamy na taką megaprodukcje lepszy od Pear Harbor i wielu innych patosów Ameryki,którymi tak się chwalicie i dajecie od góry do dołu 10/10,a.że to polski film to nie dajcie się zwieść bardzo dobry i serdecznie polecam
normalna opinia:) każdy będzie majaczył, że dno, że kicha i nieporozumienie, każdy pokazany teraz w kinie amerykanski film z efektami jest dużo gorszy, ale oczywiscie ludzie oceniają wyżej, bo przeciez efekty i łatwo się ogląda. Powinnismy sie cieszyc, że w czasach gdy polska kinematografia rodzi kolejne, prowadzące do wymiotów, komedie romantyczne, znalazła się osoba, która chciała pokazać trochę naszej historii (może trochę przeinaczonej, ale liczy sie pie*****ęcie). Bardzo dobry film!!! troche jestem wypity wiec moge pisać bez składu, zdrówko Hoffmana!!
jeszcze dodam,ze po nieudanej produkcji tvp film ratuje honor Bitwy Warszawskiej