4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75806
2,7 24 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

Mam mieszane uczucia. Film naprawdę dobrze wykonany pod względem warsztatowym. Wspaniałe ujęcia, wszystko zrealizowane w 3D na światowym poziomie... tylko historia jakaś mizerna. Niby cały czas jest walka na ekranie ale nie ma praktycznie historii przewodniej. Wiem, że to film o historii, ale nawet takie muszą mieć jakiegoś bohatera który odgrywa w nim jakąś rolę. Niestety, Szyc tutaj jest taki doklejony na siłę. Miota się pomiędzy polakami, komunistami, kozakami by znów wylądować w kawalerii Polskiej. W pierwszej część filmu sceny batalistyczne na początku są przeplatane piosenkami Urbańskiej. Taka konwencja kabaretowa się z tego robi. W drugiej ciągła walka i piękne obrazy. Tylko, że jakoś to się nie składa w jedną całość. W "Ogniem i mieczem" to wszystko się ładnie łączyło, tu tego brakuje.
Fajnie, fajnie, ale świata tym nie zawojujemy. Na pewno udowodnimy wszystkim, że potrafimy robić filmy ładne, które można obejrzeć raz.

Dave_trzecioklasowy_rece

ja po pokazie miałam dokładnie takiesame odczucia, żebrakuje wątku przewodniegoi tak naprawde to głównym bohaterem sążołnierze - nie ważne której strony. Chodzi o te, że niby Szyc i Urbańska to główni bohaterowie filmu, a ich dialogi ograniczają się w rezultacie do kilku zdań i w przypadku Nataszy do jęków i trzęsienia się. Druga część zdecydowanie lepsza - wspaniałe zdjęcia i muzyka, chociaż jak dla mnie bez sensu ze film byl w 3d

ocenił(a) film na 5
lena84_filmaniak

Jeśli tak to fajnie. Bo bałem się, że znowu wyjdzie z tego łzawa historyjka miłosna. Bądź nie daj Boże takie "Ogniem i Mieczem" w 20 roku.

lena84_filmaniak

To świetnie, że romans nie jest tu wybijającym się tematem, ale walka. W wielu opiniach po pokazie zachwalano stronę techniczną filmu. Zdjęcia i jakość efektów 3D są na najwyższym poziomie podobno. Efekt trójwymiaru widać jak na talerzu i nie trzeba go szukać na ekranie.

obleh

Jakoś nie chce mi się wierzyć że to 3D w tym filmie wybija się ponad przeciętność, zapewne jest jak zawsze kilka scen i nic po za tym.
Osobiście nie trawię takich filmów historycznych zwłaszcza jeżeli są to polskie produkcje, bo non-stop o nich słychać w tv i radiu i każdy wmawia jakie to będzie arcydzieło.

Mortalking

Mi też by się nie chciało, ale widziałem zwiastun w 3D. Opinie po pokazie specjalnym są takie , że w 100% jest w trójwymiarze każda scena.
Co do treści filmu to się okaże.

ocenił(a) film na 2
Dave_trzecioklasowy_rece

"W pierwszej część filmu sceny batalistyczne na początku są przeplatane piosenkami Urbańskiej."

To będzie komedia niezła.

ocenił(a) film na 4
shamar

A nawet podczas filmu można kilka razy się uśmiechnąć ;p

Dave_trzecioklasowy_rece

Szyc nie jest problemem tego filmu, tylko Urbańska. Role drugoplanowe OK, ale obsadzenie Ferencego jako komunistę-degenerata to pójście na łatwiznę, Bończak to też niepotrzebna powtórka z Ogniem i mieczem. Jak to u Hoffmana - sporo efekciarstwa. Mam nadzieję, że diskopolowa wiązanka pieśni patriotycznych nie powtórzy sukcesu Dumki na dwa serca. Warto obejrzeć głównie ze względu na batalistykę.