4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75811
2,7 24 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

Bardzo lubię filmy historyczne i ten obejrzałem z przyjemnością. Niestety muszę się zgodzić
z opiniami, że mamy to nie najlepszy scenariusz. Mam wrażenie, że sceny łączą się ze sobą
w sposób bardzo sztuczny. Film do bólu przewidywalny - podczas oglądania prawie brak
emocji. Z dobrych, moim zdaniem, rzeczy: sceny batalistyczne, muzyka.

ocenił(a) film na 9
AndrewStone

No zważywszy na fakt że Bitwa Warszawska odbyła się naprawdę i od dawna o niej uczą i wiadomo jak przebiegała i jak się skończyła no to można przekornie powiedzieć że film przewidywalny ale tylko w ironicznym znaczeniu a nie poważnego zarzutu.

ocenił(a) film na 5
Hans

:-) wiedziałem, że ktoś to tak zinterpretuje. Oczywiście, kolego, nie chodziło mi o to, że wynik bitwy jest przewidywalny ale na przykład wątki osobiste... są po prostu banalnie przewidywalne. Zresztą mam wrażenie, że wiele elementów (konstrukcja scen) jest pożyczonych z filmu Ogniem i Mieczem - chociażby przemarsz kozaków a przemarsz armii czerwonej; pijaczyna Czapliński - pijaczyna kapitan; obozowa impreza szlachty - impreza przed poborem do wojska; nawet Bohun pożyczony został.

Hans

Chodziło chyba o przewidywalność scenariusza. Nie od dziś wiadomo, że nawet o ogólnie znanych wydarzeniach historycznych można zrobić fascynujący i trzymający w napięciu film, a można też kompletnie zepsuć temat.

ocenił(a) film na 5
shwejk

dokładnie tak, jak shwejk pisze :-)