bohater narodowy mający litry krwi przelanej na niewinnych ludziach..................
hahaha . Pewnie jesteś byłym SB-kiem. Piłsudski zniszczył czerwonych w 1920 roku,
a w 1989 Ronald Reagan i w jakimś stopniu Jan Paweł II.
TA ZARAZA JUŻ NIGDY NIE POWRÓCI
PS: szybko się wpieniasz
No to wymieńmy te najbardziej spektakularne ze zbrodni obciążających Piłsudskiego: 379 zabitych podczas zamachu majowego i setki rannych. Zamordowani generałowie: Rozwadowski, Zagórski, Jaźwiński, Frank, Hempel, kontradmirał Zwierkowski. Tajemnicze śmierci polityków i działaczy opozycji antysanacyjnej. Katowani w Brześciu tacy zasłużeni ludzie jak Witos, czy Korfanty. Mogę tak wymieniać jeszcze długo.
i tu kolega ma racje,ot nasz narodowy bohater brudny od krwi politycznych przeciwników...........dla mnie to zbrodniarz
Ej wy biedne dzieci. Dzięki niemu mamy wolną Polskę, odzyskał niepodległość a potem cudem obronił nas i całą Europę przed czerwonymi.
Jest bohaterem czy ci sie to podoba czy nie.
Rzeczywiście wywalczył niepodległość, dobre sobie. Gdy stawała się Polska, Piłsudski siedział w Magdeburgu i układał pasjansy. Gdyby nie KNP i praca takich ludzi jak Dmowski, Paderewski, Piltz, Seyda, J.E. Rozwadowski guzik byśmy mieli. Piłsudski przybył do Polski na gotowe, niepodległość była już ogłoszona. A przed czerwonymi Polskę wybroniła świetna generalicja, tacy dowódcy jak Józef Haller, Władysław Sikorski, Wacław Iwaszkiewicz-Rudoszański, Franciszek Latinik, Włodzimierz Zagórski, a przede wszystkim faktyczny głównodowodzący w bitwie warszawskiej gen. Tadeusz Rozwadowski. Taka jest prawda, czy ci się to podoba, czy nie.
Hahha. Naprawde to co ty piszesz mnie osobiście już powala po całości . Ja nie wiem czy śmiać się czy płakać.
„ Gdy stawała się Polska, Piłsudski siedział w Magdeburgu i układał pasjansy. Gdyby nie KNP i praca takich ludzi jak Dmowski, Paderewski, Piltz, Seyda, J.E. Rozwadowski guzik byśmy mieli. Piłsudski przybył do Polski na gotowe, niepodległość była już ogłoszona.”
1. Poszukaj w głowie może pomiędzy tymi wszystkimi wyrazami nienawiści do Marszałka zachowała się taka informacja dlaczego ten trafił do Magdeburga. Legiony, Pierwsza Brygada … coś świta czy jest to temat którego nie warto wg. ciebie pamiętać bo nie ma się do czego przyczepić? Stwierdzenie ,że siedział sobie i układał pasjansy jest żenujące i jest na poziomie przedszkolaka ewentualnie lekko zacofanego pierwszoklasisty i niema co tego więcej komentować.
2. Bez pracy Paderewskiego, Dmowskiego niebyło by Polski –ok , popieram w 100 procentach. Należy jednak zauważyć ,że nie było by ich pracy bez wcześniej wspomnianych już Legionów. To Legioniści z Komendantem na czele wywalczyli Polskę. Dali podstawy do tego żeby potem Paderewski mógł zrobić to co zrobił, a zrobił wiele. Tak więc jeszcze raz bardziej dobitnie - Bez wywalczenia wolności przez Komendanta Piłsudskiego w czasie I wojny Paderewski i Dmowski mogli by zachód w dupę pocałować bo niemieli by podstaw do tego by ubiegać się o te ziemie które w ostateczności wywalczyli(jeszcze raz chwała ima za to).
3. Piłsudski przyszedł na gotowe :)świetne. Prawda jest taka ,że lecieli po niego do Magdeburga w podskokach! Marszałek był jedyną osobą ,która była w stanie zapewnić spokój wewnątrz kraju. Niemcy miały armię w Polsce i poza Polską. Mały włos a nie wybuchła by następna wojna i ani Rozwadowski ani Dmowski ani sam mistrz Paderewski sami niebyli w stanie nic zrobić. Potrzebny był autorytet Komendanta, więc kolejne twoje stwierdzenie ,iż Piłsudski przybył na gotowe jest po prostu … śmieszne. Nic więcej nie jest kontrowersyjne ani mądre ani nawet intrygujące. Było to już wałkowane tyle razy ,że każdy taki kolejny głos jest śmieszny i tyle.
Legiony? Wiesz człowiecze o czym w ogóle próbujesz mówić? Po pierwsze Piłsudski niczego nie wywalczył. Piłsudski jedyne co próbował zrobić, to jako agent HK-Stelle próbował wywołać powstanie w zaborze rosyjskim z chwilą wybuchu I wojny światowej. Na szczęście ludność Królestwa przytomnie pozamykała przed nim drzwi. Przebieg pierwszych miesięcy wojny pokazał, że Rosja do czasu Gorlic postawiła się państwom centralnym i ewentualne powstanie zostałoby utopione w morzu polskiej krwi.
Po drugie Legiony zostały utworzone nie przez Piłsudskiego, ale przez Naczelny Komitet Narodowy na podstawie projektu przedłożonego Naczelnej Armii Austro-Węgier przez Władysława Sikorskiego, który był szefem departamentu wojskowego NKN. Piłsudski nigdy nie dowodził Legionami, dowodził tylko I Brygadą.
Po trzecie Legiony miały znikomą wartość bojową, one nie były w stanie wywalczyć Polski, zwłaszcza wobec intryg Piłsudskiego, który torpedował plany Zagórskiego i Sikorskiego mające na celu jak największą rozbudowę Legionów. Zostawmy więc te nieszczęsne legiony.
W Magdeburgu Piłsudski siedział, bo wyczuł nosem rychłą klęskę państw centralnych, patriotyczna otoczka to twór późniejszej propagandy. A warunki w Magdeburgu miał wyśmienite. Mieszkał w normalnym drewnianym domku na terenie twierdzy. Do dyspozycji miał kilka pokojów i ogród. Mógl również pod strażą wychodzić na miasto i zgodnie ze swoimi wspomnieniami często układał wspomniane przeze mnie pasjane.
Niepodległość Polski ogłosiła Rada Regencyjna. Zalążki polskiej armii stworzył pierszy dowódca WP gen. Tadeusz Rozwadowski. Piłsudski przybył na gotowe, choć przyznaję był pewnym kompromisem.
Komitet Narodowy Polski nie miał nic wspólnego z piłsudczykami. Dmowski miał zupełnie inną koncepcję. On wykonał fenomenalną pracę dyplomatycznie. Dzięki niemu i jego współpracownikom po orędziu Wilsona ze stycznia 1918 roku nie było wątpliwości, że po I wojnie światowej powstanie niepodległa Polska. Pytam, gdzie wtedy był Piłsudski? Od lata 1917 roku nie miał żadnego wpływu na wydarzenia, które doprowadziły Polskę do niepodległości, więc nie opowiadaj pan bzdur. A pański ironiczny ton tak naprawdę obraca się przeciw panu, bo obnaża kiepską wiedzę historyczną.
Fajnie że się panie rycerzu interesujesz historią , ale podaj źródła z których czerpiesz informacje . Bez urazy, ale bardziej wieże historyką takim jak np. profesor Nałęcz , niż Tobie . Według Ciebie wszyscy w Polsce kłamią ? A co Dmowski zrobił dla Polski oprócz wystąpienia na kongresie wersalskim ( oczywiście mam do niego za to ogromny szacunek i uważam że był to jego sukces ) . Nie pamiętasz może że to Dmowski był zakorzałym antysemitą , w dodatku pro rosyjskim . Przedstaw dokumenty które świadczą o tym że Marszałek był agentem . Pozdrawiam .
Na temat agenturalnej przeszłości Piłsudskiego najwięcej źródeł znajduje się w pracy Maxa Ronge "Dwanaście lat służby wywiadowczej". Zresztą fakt, że marszałek swego czasu był na usłagach HK-Stelle potwierdzają nawet tacy historycy jak Garlicki, czy wspomniany przez Ciebie Nałęcz. Mnóstwo dokumentów znajduje się oczywiście w Osterreich Staatsarchiv we Wiedniu. Inne pozycje dotyczące okresu legionowego i lat późniejszych to: Jerzy Gaul, Z działalności kapitana Włodzimierza Zagórskiego w latach 1914 – 1918, Przegląd Historyczny 1997; Dąbski Jan, Wojna i ludzie – wspomnienia z lat 1914 – 1915, Warszawa 1969; Patelski Mariusz, Generał broni Tadeusz Jordan Rozwadowski żołnierz i dyplomata, Warszawa 2002; Wrzosek Mieczysław, Polski czyn zbrojny podczas pierwszej wojny światowej 1914 – 1918, Warszawa 1990. Wymieniłem tylko niewielką część opracowań, które pokazują prawdę o tamtych latach, nie zawsze zgodną z piłsudczykowską propagandą.
rycerz1984 kompletnie nie zna historii, pisze jakieś brednie wyssane z palca.
lukinis131 znowu pisze że profesor Nałęcz to wielki Historyk. Dla mnie to guwno które tylko podlizuje się Ruskom.
Argumenty proszę Pana, argumenty. Domagam się rzeczowej dyskusji, a jeżeli nie jest Pan do niej zdolny, wypraszam sobie mówienia, że nie znam historii, bo póki co jedyną osobą, która tutaj nie zna historii jest Pan. Proszę nie mylić historii z legendą. Prawda historyczna, a legenda historyczna to zupełnie coś innego proszę Pana.
Mógłbym tak jak ty nawymyślać jakieś histerie na poczekaniu i zaśmiecać nimi forum,
ale po co robić z siebie durnia.
Nawymyślać? Jak śmiesz mówić o przytoczonych przeze mnie autentycznych wydarzeniach, że to wymysły? Do książek abnegacie, do książek. Część literatury podałem, wysil się i poczytaj, może wtedy przejrzysz na oczy.
rycerzu- kup sobie flet, gitare albo jakis inny instrument muzyczny zeby sie odstresowac kiedy w zyciu ci cos nie wychodzi, takie rozwiazanie bylo by lepsze niz uprawianie trollingu w internecie. Dobra opcja sa tez gry komputerowe.
Moim zdaniem obalanie wielkosci Pilsudzkiego jest glupota albo zlosliwoscia z twojej strony, a ze osobiscie cie nie znam przyjmuje ta druga opcje.
Zamaist obalac "bohaterow", wiecej dobrego zrobilbys promujac np. niedzwiedzia wojtka czy prawde o polakach w katyniu.
P.S Moim zdaniem Pilsudzki jest Bohaterem- genialnie sprawdzil sie w tych trudnych czasach dla Polski. Mial tez na swoim koncie bledy, jednak kazdy je robi, a kiedy porownuje wszyskich przywodcow rzadzacych krajem po nim to tylko utwierdzam sie w przekonaniu o jego wielkosci.
" Mial tez na swoim koncie bledy, jednak kazdy je robi". Błędy? Mordowanie, prześladowanie i znęcanie się nad bohaterami narodowymi to są błędy? Gratuluję w takim razie dobrego samopoczucia, błędy, doprawdy zabawny jesteś.
Kto tutaj się pogrąża? Podaję ci fakty, wydarzenia, które miały miejsce, a ty nie przyjmujesz tego do wiadomości. To chyba jakiś syndrom wyparcia. Piłsudski jest odpowiedzialny za mordy, prześladowania i ciężkie pobicia. Wymienić należałoby chociażby mord na gen. Zagórskim, dręczenie i otrucie gen. Rozwadowskiego, prześladowania i poniżanie Wincentego Witosa, Wojciecha Korfantego i wielu innych. Zadam pytanie: Czy wymienione przez mnie ofiary reżimu Piłsudskiego nie są dla ciebie bohaterami? A może nie wiesz, czego dokonali dla Polski, bo jesteś święcie przekonany, że poza Piłsudskim II RP nie miała bohaterów?
Wymienione przez ciebie osoby nie są napewno takimi bohaterami jak Piłsudski.
Napisałeś ciekawą historię bogatą w epitety, ale fakty są całkiem inne.
Takie coś pisz gdzieś na forum fantasy
Nie są takimi bohaterami jak Piłsudski, bo ty tak powiedziałeś? Napisałem prawdę, nie żadne fantasy. Widzę, że masz problem z zaakceptowaniem tej prawdy. No cóż, skoro dla ciebie ofiary Piłsudskiego nic nie znaczą, smutne to, ale teraz rozumiem, dlaczego sanacji udało się stworzyć autorytarny system rządów w Polsce.