PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273249
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Czemu nie napisali, że to Science Fiction? Przecież, jak mówi biblia, "nie
znamy dnia, ani godziny", co jak co, świat na sto procent za dwa lata się
nie skończy! Co ja mówię... Jak świat może się "skończyć"? Widzicie jak to
brzmi?;p

Phoebe123

Alb i wiem już, o co chodzi! W 2012 ma być euro, i to w Polsce, to wie na
pewno każdy. No i jak będziemy przegrywać, to się ośmieszymy i będzie
koniec świata.

Phoebe123

Albo miało być.

Phoebe123

Oj, nie dopatrzyłam. Jest, że to S.F.

Phoebe123

@ Phoebe123 /"Jak świat może się "skończyć"? Widzicie jak to brzmi?;p"

/zapewniam Cię, że może się skończyć i kiedyś się skończy...

biologicznie - masowe wymarcie organizmów na skutek choroby, skrajnych warunków astro-geologicznych - jak zmiany w polu elektromagnetycznym Ziemi, zmiany w geologii kontynentalnej Ziemi (połączenie się kontynentów w jeden), wzrost aktywności Słońca (większa dawka UV i wzrost temperatury), czy kolizja do-75-procentowa z innym ciałem niebieskim...

fizycznie - kolizja od-75-procentowa z Księżycem, inną planetą czy asteroidą lub kometą.

/poza tym - jeśli Ziemianie przetrwają wyżej wymienione kataklizmy - pozostanie coś czego nie przetrwają - koniec wszechświata! naukowcy udowodnili, że wszechświat i cała jego materia, powstał w jednym punkcie na skutek tzw. Wielkiego Wybuchu, od tamtej pory materia się rozszerza, jak nadmuchiwany balonik; planety, galaktyki się od siebie oddalają, w końcu cała materia, z której także i my jesteśmy zbudowani, cząstki elementarne rozpadną się i pozostanie nicość i pustka... oczywiście teoretycznie, może w jakiś sposób dojdzie do kolejnego Wielkiego Wybuchu.

Mauricio_Esposito

Ludzie Ziemia powstała niemal 5 miliardów lat temu i jakoś do dziś istnieje, czemu więc nagle ma przestać istnieć akurat w czasie naszego życia?
Toć to czysty egoizm...

fiefiu

@ fiefiu/

/a dlaczego akurat 65 mln lat temu uderzył w Ziemię meteoryt, który doprowadził do wymarcia dinozaurów a tym samym przyczynił się do powstania człowieka?... bo tak się stało, przypadek. /T-Rex też się pewnie zastanawiał, dlaczego mu na łeb leci kawałek kosmicznego gruzu, dlaczego teraz, dlaczego za jego życia...

/ostatni meteoryt spadł na początku XX-wieku na Syberii, wybuchł nad ziemią powalając setki tysięcy drzew, więc dlaczego, teraz gdzieś we wszechświecie nie może istnieć meteoryt, który ma kolizyjny kurs z Ziemią? ...i pewnego dnia uderzy w Ziemię i ją zniszczy lub tylko życie na niej?... może jutro, może za rok? /zawsze trzeba brać pod uwagę każdą możliwość zwłaszcza, że jak historia pokazuje takie rzeczy się zdarzały...