PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273247
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Powiem szczerze, że spodziewałam się znacznie więcej po tym filmie. Najlepsze efekty specjalne można zobaczyć w trailerze. Przesłania nie ma żadnego w sumie. Są chwile gdy amerykański patos wylewa się z każdego centymetra ekranu. Ludzie wtedy wyciągają komórki by sprawdzić czy niech do nich nie dzwonił, inni zaczynają gadać a ja się śmieję albo ziewam. Film mógłby śmiało trwać 30 minut mniej i nie byłby przez to nudnawy (bo momentami jest). Powtarzane po 3 razy te same triki ze startem samolotu w ostatniej chwili, niepotrzebne uwertury do pewnych wydarzeń trochę mnie osłabiały. W innych momentach film stawał się bardzo przewidywalny, te same chwyty odgrzewane po 5 razy. Emmerich znów rozwalił Stany, po raz kolejny zrobił z amerykańskiego prezydenta bohatera i po raz drugi go uśmiercił ! Po za tym pokazał stos głupot i niesamowity fajerwerk efektów specjalnych. Nie oszukujmy się nie jest to film mądry.

ocenił(a) film na 8
3Grosze

Jak ktoś daje 1 to chyba na nokii 3310 ten film ogladal. Większość filmów katastroficznych kończy się na ocaleniu naszej planety, tu zadyma zaczyna się w 30tej minucie i trwa 2 godziny wywracając ziemie na lewą stronę, czad. Zimna ryba.

ocenił(a) film na 1
tytus01

Stworzył film katastroficzny gdzie zwykły człowiek (grany przez Johna Cusacka) jest bardzo trudny do zabicia nawet gdy wali się na niego całe miasto. W rezultacie wyszła głupia komedia a nie film katastroficzny.

ocenił(a) film na 8
3Grosze

To faktycznie wygląda jak akcja z gry komputerowej ale i tak ogląda się zajebisćie czekając aż coś go w końcu trafi.

ocenił(a) film na 1
tytus01

"ogląda się zajebisćie" - to jest właśnie problem twój i tobie podobnej grupie docelowej filmu.
Czyli osób dla których najważniejsze są "zajebiste" efekty specjalne. Efekty dzięki którym cały film oglądają z szeroko otwartymi ustami z których dodatkowo cieknie ślina bo z wrażenia nawet odruchy bezwarunkowe im się wyłączają.

ocenił(a) film na 8
mr_freeman

Znasz mnie? Jak nie, to na ch** chałapą kłapiesz? Jeśli nie potrafisz docenić luźnego kina bez głębszego przekazu i spinasz się nad każdą produkcją, która nie wywiera wpływu na Twój światopogląd to chyba Ty masz chłopie problem, moze tak prozac? Myśl zanim się wypowiesz, spojrz na moje ulubione filmy i dopiero kombinuj bo się ośmieszasz.