PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273247
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

Skąd tyle wody?

ocenił(a) film na 4

Zastanawia mnie to skąd na ziemi wzięło się tyle wody aby zalać 8 tysiączniki i żeby dokładnie w tym samym czasie wystąpiło kilka gigantycznych fal tsunami. Wydaje mi się że gdyby nawet oba bieguny się roztopiły to i tak było by mało aby zalać całą planetę.

Drugą sprawą jest czyste niebo na końcu filmu mimo tego że jeden z najpotężniejszych wulkanów wyrzucił z siebie tyle popiołu że na kilkadziesiąt (na pewno) lat zasłoniło by to słońce.

ocenił(a) film na 5
Rohini

Co do tej wody to czytałem kiedyś książkę Rafała Nowakowskiego "Rdza". Co prawda nie dotyczy ona końca świata,ale pada tam fajne zdanie :"Wiesz że kiedyś Toruń nie leżał nad morzem". To tyle w kwestii wody z roztopionych lodowców.

ocenił(a) film na 6
LeoRex

Leżał bo nasz kontynent euro-azja była niedaleko równika i wznosiła się i opadała :) Kilkakrotnie zalewana Polska.
Co do nieba czystego to na pewno "epoko lodowcowa" trwała by co najmniej 6 lat przy samym yellowstone.
Co do zmiany biegunów - jest to wierutna bzdura :D Cały proces zmiany biegunów trwa od kilku tysięcy lat do kilku set nawet!!!

ocenił(a) film na 5
fofo505

Książka o której wspomniałem jest powieścią futurystyczną i opowiada o Warszawie w bliżej nieokreślonej przyszłości, w czasach globalnego efektu cieplarnianego i upadku światowej gospodarki :)

ocenił(a) film na 7
LeoRex

O "upadku światowej gospodarki" słyszy się od cop najmniej kilkudziesięciu lat. O "efekcie cieplarnianym" również.

I jakoś, kurna, nie nadchodzą ;)

ocenił(a) film na 5
andre_

Podobno nadchodzą, ale co nas maluczkich to może dotyczyć.

ocenił(a) film na 7
LeoRex

Nadchodzą, nadchodzą i nic.

Cała nadzieja w tym że Majowie się jednak nie mylili ;)

ocenił(a) film na 5
andre_

A może po prostu zabrakło im miejsca na kamieniu, aby wykuć ciąg dalszy kalendarza.

ocenił(a) film na 7
LeoRex

Jak to było u Monty Pythona ?

"daję wam te 15 (bum, trzask) eee... 10 przykazań" :D

I historia toczy się inaczej.

ocenił(a) film na 5
andre_

A nie w Historia Świata według Mela Brooksa?

ocenił(a) film na 7
LeoRex

Być może, głowy nie dam, pamiętam tę scenę i skojarzyła mi się z MP.

ocenił(a) film na 5
andre_

Humor Angielski i Żydowski bywają podobne.

ocenił(a) film na 3
Rohini

Bo ten film to bzdura

ocenił(a) film na 6
Rohini

cały film to wielka ściema

ocenił(a) film na 7
Rohini

To jest woda którą przez cały film leją reżyser i scenarzyści. :D

ocenił(a) film na 1
andre_

padłem :D

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 4
andre_

O, to było dobre :)

ocenił(a) film na 7
Rohini

W sumie jest to możliwe - co prawda niemożliwe jest chyba zalanie całej Ziemi, ale.... Ogólnie możliwe byłoby zalanie Himalajów - tylko aby to było możliwe one musiałyby się zapaść a inne części kuli ziemskiej wybrzuszyć.

Tylko, że... Nic się w tym filmie nie wybrzuszyło, ani nic się nie zapadło. A te fale tsunami to bzdura. Nawet jakby były 3 kilometrowe to nie miałyby szans zalać Mount Everestu.

ocenił(a) film na 7
bunttogrunt

Gdzieś czytałem że gdyby stopniał cały lód na ziemi to poziom wody morzach i oceanach wzrósłby "aż" o 70-75 metrów. Owszem, byłby to kataklizm, ale gdzie mu do Himalajów.

ocenił(a) film na 5
andre_

Filmy Rolanda Emmericha się ogląda,ale nie myśli. Są ucztą dla oczu nie mózgu.

ocenił(a) film na 7
LeoRex

Ciężko tak całkiem wyłączyć mózg. Ja przynajmniej nie potrafię.

ocenił(a) film na 5
andre_

Trzeba ograniczyć myślenie do minimum inaczej mózg może się zlasować od nadmiaru idiotyzmów. Ewentualnie można myśleć o zastosowanych w tych filmach efektach specjalnych, byle nie o jego treści.

ocenił(a) film na 3
bunttogrunt

Te fale miały 1,5 km - było to podane w filmie, więc ten film sam sobie przeczy

bunttogrunt

Nie no, pod koniec filmu jest wzmianka, że cała Afryka podniosła się o 2 km i jej nie zalało. Chyba tym próbują tłumaczyć nadmiar wody gdzie indziej.

ocenił(a) film na 7
Rohini

Mnie np. rozwaliło gdy tzw. główny bohater natknął się w Yellowstone na coś dziwnego, jakieś opary wydostające się z ziemi, i jak gdyby nigdy nic polazł tam z małymi dzieciakami by "sprawdzić z bliska" co to jest. De...bil to mało powiedziane.

ocenił(a) film na 7
Rohini

Film imponował jedynie efektami specjalnymi. Fabuła także jest nieciekawa, rola aktorów słaba, najwięcej bałachów właśnie znalazło się w tym filmie, usypiający klimat. Słowem: za mało akcji, prawdy (mniej bałachu), mniej bohaterów a film byłby lepszy...

ocenił(a) film na 8
Rohini

JEDNA Z TEZ O 2012 MÓWI O TYM ZE ZIEMIA SIĘ ZATRZYMA CO SPOWODUJE SIŁĘ ODRZUTU (JAK W WYPADKU SAMOCHODOWYM) KAŻDEJ RZECZY CO MOGŁO BY SPOWODOWAĆ ZALANIE GÓR

chodzi o to że jak mam nadzieje wszyscy wiedzą ziemia a z ną my woda budynki i wszystko pędzi z ogromną prędkością my tego nie czujemy ale tak jest gdy jedziesz samochodem i walisz o przeszkodę a samochód się zatrzymuje w 1 sek. to co się dzieje???? lecisz do przodu i to mega mocno ta się dzieje przy np. 100 km/h [NIE WIEM JAK PĘDZI ZIEMIA ALE SŁYSZAŁEM ZE KOŁO 300km/h CHOCIAŻ PRAWDOPODOBNE JEST ZE SZYBCIEJ] i załóżmy że nagle świat staje wtedy wszystko także woda leci na (jakąś str. świata) i mogło by to doprowadzić do zalania mount everestu bo takiego lecącego oceanu nic nie zatrzyma nawet góry!

inna sprawa to to że wtedy by nie było z 4 fal w różne strony świata a jedna mega ogromna i ludzie by nie ginęli od szczelin i pyłu a z ogromną siłą pierd.lneli by o jakąś przeszkodę w którą by wlecieli mimowolnie z powodu odrzutu

to samo budynki wszystkie pomimo fundamentów poleciały by w jedną stronę robiąc totalną demolkę nikt by tego nie przeżył bo niekt by nie wytrzymał zderzenia z taką siłą odrzutu