7,6 48 tys. ocen
7,6 10 1 47673
6,8 47 krytyków
25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy
powrót do forum filmu 25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy

... a mordercy Małgosi nie znaleziono do tej pory.
Ten film, zakładam (przed obejrzeniem) będzie podobnym wyciskaczem emocji, co Dług Krauzego. Historia oparta wprawdzie na faktach, ale przeinaczona i bezkrytycznie gloryfikująca głównego bohatera. W przypadku Długu oddziaływanie popkultury była tak silne, że wymuszono kolejno na Kwaśniewski, Kaczyńskim i Komorowskim ułaskawienie głównych bohaterów.
Plus do tego celebryckie pajacowanie Komendy w sytuacji, gdy rodzice zamordowanej dziewczyny przeżywają na nowo swój koszmar sprzed 24 lat. Dla mnie to jest niesmaczne.
Ocena moja pojawi się po obejrzeniu filmu.

ocenił(a) film na 8
Althea_40

przecież Dług Krauzego to jest świetny film, jeden z lepszych polskich filmów o takiej tematyce! żaden tam wyciskacz łez, po prostu realia, wiadomo, że podkolorowane jak każdy film tak naprawdę, gdyby nie to, to nie byłoby ciekawe, tutaj jeszcze nie wiem, nie obejrzałam ale wybieram się w ten weekend i dam znać

Althea_40

Mordercy zostali odnalezieni - https://wiadomosci.wp.pl/zbrodnia-miloszycka-skazani-za-sprawe-za-ktora-siedzial -tomasz-komenda-nareszcie-sprawiedliwosc-6557825841204096a. Jakie zachowanie masz namyśli, mówiąc o pajacowaniu Komendy?

Althea_40

Obejrzałam. Dzieło płytkie, jednostronne, przesadzone w pokazywaniu martyrologii, dramatu i szlachetności Komendów i Korejwy, zupełnie pomijające dramat rodziny i ofiary - Małgosi.
Szkoda, bo potencjał był do świetnego dramatu.

Althea_40

a poza tym, po co niby w filie miał być ukazany dramat rodziców ofiary? To nie jest film o niej. To jest film o człowieku, któremu niesłusznie zabrano najlepsze lata życia. Postać zamordowanej nie ma tu nic do rzeczy.

Althea_40

Celebryckie? Może dla niego to jest forma terapii. Myślisz, że co on w więzieniu był na wakacjach? Człowiek odsiedział 18 lat, a ty się martwisz o jej rodziców? Oni przez ten czas żyli na wolności.

A nie wiem, czy wiesz, że oni po wyroku uniewinniającym nie dają mu spokoju, nękają go. Ojciec zamordowanej był uniewinnienia tak niezadowolony, ze chciał nawet podjąć próby ponownego wsadzenia go do więzienia.

Czy ty rozumiesz, co Komenda przeszedł i przechodzi? Najpierw z rąk wymiaru sprawiedliwości, a teraz ze strony pełnych chorej nienawiści rodziców tej dziewczyny? Jak myślisz, jak on się czuje? Ledwo wyszedł na wolność, a tu nowy horror.

A wręcz, po przeczytaniu kilku artykułów i przeanalizowaniu zdjęć, przeszło mi na myśl, że ci rodzice zamordowanej mogą mieć coś na sumieniu w związku z jej śmiercią. Wszak w sprawach morderstw tego typu najczęściej sprawca pochodzi z najbliższego otoczenia ofiary.
Myślę tak, bo wydaje mi się bardzo dziwne, że mimo iż faceta uniewinniono, ci dwoje (rodzice zabitej) wciąż na Komende naskakują, oskarżają, nie chca facetowi odpuścić.
To jest bardzo, ale to bardzo dziwne.

ocenił(a) film na 5
Sony_West

To jest bardzo, ale to bardzo LUDZKIE.
Nie twierdzę, za nie krzywdzące ale trzeba patrzeć na to z szerszej perspektywy, czego Ty nie potrafisz. Nie wiedzą gdzie skierować swój żal i kierują go na Komendę. Rozumiem że Ty byś podszedł na luzie do faktu że ktoś zgwałcił i zamordował Ci dziecko, dostał PRAWOMOCNY wyrok (nie jeden) i po 18 latach wychodzi bo jednak sąd się pomylił? Rozumiem że nie miałbyś z tym problemu?

Komenda przeżył swoje piekło głównie przez rodzaj zarzutów mu postawionych, a Ty tak bardzo starasz się przekonać jakie piekło przeżył, mimo że wszyscy to wiedzą, jakbyś znał realia życia w więzieniu od środka.. Hmmm.. . To jest bardzo, ale to bardzo dziwne.

P. S Stawianie zarzutów rodzicom jest obrzydliwe i wychodzi już poza wszelkie grancie sku....ństwa.
Nie pozdrawiam.

Justyna0810

To raczej to, co robią rodzice zamordowanej Tomaszowi Komendzie wychodzi poza wszelkie granice jest skur***yństwa. Jeśli kiedykolwiek dorośniesz, to zrozumiesz.

A skąd ja znam realia życia więziennego od środka? Ależ to bardzo proste - czytam reportaże, książki, pamiętniki skazanych. W przeciwieństwie do ciebie mam otwarty umysł, interesuję si ę światem. Nie masz pojęcia, co współwięźniowie robią skazanym za gwałty. Gdybyś faktycznie rozumiała, co Komenda przeszedł, nie pisałabyś tego, co napisałaś.

A co do skandalicznego zachowania rodziców zamordowanej, cóż mam nadzieję, że karma wróci. Zawsze wraca. Nie można ich podłego zachowania usprawiedliwiać w jakikolwiek sposób, a zwłaszcza pisząc, że "nie wiedzą gdzie skierować swój żal więc kierują go w Komendę".
Mieli 18 lat na przepracowanie swojej żałoby, a koro robią to co robią, oznacza to, że ci ludzie stanowią rodzinę patologiczną, nie są normalni. Ktos powinien sprawować nad nimi nadzór.

Justyna0810

Pozostaje mi na koniec dyskusji życzyć ci, abyś znalazła się w podobnej sytuacji co Tomasz Komenda - aby niesłusznie cie o coś oskarżono i aby nawet po wyjaśnieniu sprawy ciebie atakowano. Może wtedy zrozumiesz.

Pewnie moje życzenia ciebie oburzą, ale cóż. Człowiek mądrzeje najczęściej dopiero na podstawie własnych doświadczeń. Gdy sam ucierpi, zazna niesprawiedliwości. Tobie widocznie nie było to dotąd dane, więc życzę ci z całego serca, aby było ci dane. Po prostu życzę ci doświadczeń, które uczynią ciebie człowiekiem mądrym.

ocenił(a) film na 5
Sony_West

Mizoginistyczne złożyczenie. Dziękuję gorąco. Masz bardzo ograniczoną perspektywę bo nie bierzesz pod uwagę tragedii drugiej strony. Poza tym polecam czytanie ze zrozumieniem, bo nigdzie nie umniejszam dramatu Komendy, nie napisałam że to co go spotyka, jest słuszne, a Ty mi życzysz 18 lat gwałtów? Czy Ty jesteś normalny? Co trzeba mieć w głowie.... Obrzydliwe.

Justyna0810

A kto Ci życzy 18 lat gwałtów?! Za bardzo wyolbrzymiasz i dopowiadasz jeszcze jakieś banialuki... Pan wyżej ma rację,absolutną! To nie jest film o zamordowanej to raz, dwa o jego życiu,życiu które zostało mu zmarnowane a trzy to jeśli facet jest uniewinniony to jak można go dalej nękać?! Rozumiem śmierć dziecka,sama mam dziecko ale jak napisał Pan wyżej powinni udać się na terapię, bo spotkała ich tragedia ale ich żal,smutek nie czyni tego że mogą niewinnego człowieka nękać... Tomasz Komenda przeżył piekło, i jak napisał Pan wyżej obyś Ty nigdy nie miała sytuacji w życiu że trafisz do więzienia mimo iz mówisz i wiesz ze jesteś niewinna, stracisz najlepsze lata swojego życia i będziesz sama...