...nie rozumiem kilku rzeczy...
1)czemu russel crowe tak chetnie wsiada do pociagu...
2)morduje ziomkow na kocnu
3)jesli tak ochoczo pragnie oddac sie w rece sprawiedliwosci....czemu nie strzela do kompanow przez caly film odpierajac ich ogien wraz z tym farmerem walczac ramie w ramie...
please help...
Aha, na wstępie informuje, że pierwotnej "3:10 to Yuma" nie widziałem i być może poniższa wypowiedź to tylko filozofowanie :)
Odpowiem ogólnie...
Może dopiero pod koniec całej akcji Wade, zdał sobie sprawę, że Evans to jedyny człowiek, który tak naprawdę go rozumiał?
W hotelu gdy Ben poddaje Evansa próbie przekupstwa zdaje sobie sprawę, że Dan nie da za wygraną - myśli sobie: "cholera, na jego miejscu wziąłbym kase" i być może dlatego zasłużył sobie na respekt Wade'a. Po raz drugi ma to miejsce gdy Evans zdradza Benowi tajemnicę dlaczego kuleje - nie był nigdy bohaterem, tylko zwykłym, biednym farmerem, który teraz miał tyle odwagi, żeby zgłosić się na ochotnika i przetransportować najgroźniejszego przestępce jakiego znała okolica za parę dolców. Wade myśli - "dlaczego nie on miałby dostać tę nagrodę?" Wade zdał sobie sprawę, że Dan Evans zaryzykował wszystko co jemu najdroższe; życie i los własnej rodziny tylko po to, aby zarobić parę dolców i wyjść z długów. Zaryzykował to wszystko, czego nie mógłby Wade.
I może dlatego zabił na końcu całą swoją paczke. Zabili jedynego uczciwego człowieka jakiego znał. Jedynego jakiemu mógł też zaufać i jedynego naprawdę odważnego. A wsiadł do pociągu - być może po to... aby dopełnić formalności; wsiąść do tego pociągu aby rodzina Evansa dostała nagrodę za wyprawę ich ojca i męża. Aby miała za co żyć. Bo chyba nie myślicie, że Wade dotarł do Yumy? Chyba nie po to "wołał" swojego konia? ;) Pzdr.
myzrael uczysz innych inteligencji? jak nie zrozumial sam to teraz tez nie zrozumie
no tak, ale skąd mieli wiedzieć, że Ben nie chce żeby zabijali Dana? chcieli go uwolnić a on ich załatwił :P
SPOILERY
z tego co pamiętam to:
1)wsiada do pociągu dla syna Christiana Bale'a, zeby mu pokazac ze jego ojciec nie umarł na próxno. ze jednak był tym jednymym 'któremu udało sie doporwadzic go do pociagu". robiłt ot ylko dla syna tamtego
2)bo zabili Crowe'a i zrobilo mu sie zal i go i jego syna, po za tym przeszedł pewną przemianę..na lepsze raczej :)
3)dopiero pod koneic przechodzi psychologicnza przemianę i robi to m.in. zeby syn tamtego miał wreszcie o ojcu lepsze zdanie.... robi to dla nich...
ogólnie film rewelaja 9/10 polecam
mam nadzieje ze pomogłem...
"myzrael uczysz innych inteligencji? jak nie zrozumial sam to teraz tez nie zrozumie"
Koleś prosił o wyjaśnienie poszczególnych scen, więc zrobiłem to BARDZO dokładnie, tak aby to jasno zrozumiał.
Dajcie spokój...tego filmu nie da sie wytłumaczyć. Każda interpretacja może być prawidłowa. Z mojej strony jest 9/10 i polecam film każdemu.
Ben Wade wsiada do pociągu głównie dla Williama, żeby jego ojciec urósł w jego oczach. Poza tym, co to dla niego, pójście do więzienia w Yumie? Dwa razy już stamtąd uciekł i kończąc film wiemy, że zrobi to ponownie. Ot, bandyta popadający w rutynę :)