Znacie może inne filmy w podobny deseń? Mam namyśli takie komiksowe klimaty i sposób realizacji.
Cały serial z cyklu "Spartacus" (Krew i Piach, Bogowie Areny, Zemsta, Wojna Potępionych) - identyczny klimat
może to trochę nie na miejscu polecenie tego gniota, ale Bitwa pod Wiedniem też była w ten sposób nakręcona ;)
Vidocq - pierwszy film który został nakręcony kamerą sony dającą (moim zdaniem) genialny efekt wizualny
taki klimat to obowiązkowo :
"Scanner Darkly"
dodaje smaczku, że to na podstawie prozy Philipa K. Dicka i wszytko jasne :)
Protestuję, SCANNER DARKLY to jednak zupełnie inna technika, poza tym film ciężki w odbiorze i nie będzie się każdemu podobał ( można nawet powiedzieć, że mało komu)
Coś w tym pewnie jest ,ale mimo że nie gardzę literaturą, a ipod nie wiem do czego służy oglądało mi się to z oporami, takie wymęczone 6/10, głównie za technikę wykonania i kapitalny pomysł wyjściowy.
proza proza proza przede wszystkim moim zdaniem obraz względem prozy czy też fabuły jakoż iście w pełni narkotycznej był dobrym pomysłem jak inaczej to wygląda od "Łowcy androidów" czy też "Pamięci absolutnej" bądź "Next". Myślę, że taka forma wizualna bardzo dobrze oddaje klimat który chciał przekazać sam Dick.
Sam film jego fabuła najpełniej prezentuje książkę ze wszystkich adaptacji pisarstwa Dicka. Dodatkowo właśnie obraz oddaje to niepewne poprzez narkotyki istnieje, bohaterowie nie do końca są przecież pewni czym tak naprawdę są i czy to co się dzieje jest w ich głowie czy namacalna rzeczywistość.
Takie przedstawienie dobrze wyróżnia wizję umysłu.