PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=240275}

9

2009
7,4 58 tys. ocen
7,4 10 1 58453
6,0 24 krytyków
9
powrót do forum filmu 9

No cóż, napiszę to wprost - rozczarowałem się tym filmem.
Na plus...wygenerowana post-apokaliptyczna scenografia, wygląd szmacianek, kolorystyka - tak, wszystko to wygląda bardzo dobrze. Ale?
No właśnie - nie wciągnąłem się w ten film, oglądałem go z jakiegoś dalekiego dystansu, choć siedziałem, bodajże, w 3cim rzędzie;] - hmm...po prostu problemem jest to, że tutaj, właściwie, nie ma fabuły:)
Nasze szmaciane laleczki ponumerowane od 1 do 9 po prostu przez 80% filmu przed czymś uciekają, bronią się albo walczą. A w dodatku ze względu na to, że są strasznie jednowymiarowe, czasami działają irracjonalnie, a często po prostu straszne kliszowo i schematycznie jak to widzieliśmy już nie raz w filmach przygodowych - muszę przyznać, że wcale im jakoś wyjątkowo nie kibicowałem w tej walce. W dodatku do końca nie wiadomo o co chodzi i do kogo skierowany jest ten film? - niby świat jest wyniszczony i mroczny, a machinowate stwory mają być przerażające, ale tak naprawdę "9" to wciąż prosta przygodówka dla młodych widzów oczekujących przede wszystkim akcji. Ja ani się specjalnie nie śmiałem, ani nie przestraszyłem, a banalna końcówka, nie przyprawiła mnie o wzruszenia. Pewnie na moją ocenę wpłynął również fakt, iż trzy dni temu widziałem świetne "Bękarty wojny", które chodzą mi do dziś, a z wczoraj widzianego "9" już pamiętam niewiele.

ocenił(a) film na 4
Krolik_Pudding

tak, tak, tak zastanawiającego filmu dawno nie widziałem. Nudy.

P_A_W_E_L

dobra, dobra, ale nie powiecie chyba, że film 9 jest do chrzanu itp. mnie się podobał, ale żeczywiście końcówka romantyczna do kitu BLEECH...

ocenił(a) film na 4
kotkazuza

Film 9 jest do chrzanu. Fabuła jest koszmarna (jeśli to można w ogóle tak nazwać), bez sensu, postacie nie mają własnych charakterów. Może troche 1 i 6 się wybijają, ale po prostu ten film jest źle zorganizowany. Już nie wspominając o powtarzalności schematu pt. Przychodzi jakiś koleś, niechcący wywraca wszystko do góry nogami, prawie wszyscy giną, a jemu jakoś udaje się powstrzymać głównego złego, co zrobił z palcem w dupie, po czym wszyscy są mu bezgranicznie wdzięczni i żyje sobie długo i szczęśliwie z dopiero co poznaną dziewczyną.

Jak można powiedzieć, że to dobry film?

ocenił(a) film na 9
moooras

Ludzie nie osłabiajcie mnie, toż to ma się oglądać z przyjemnością, dla rozrywki - i tak jest, wy szukacie dziury w dupie nie wiadomo po co sącząc jad. Każdemu może się nie podobać, ale żeby siać taki ferment? Zwykły, przygodowy film animowany bez większej głębi, za to z fajną otoczką i klimatem - oto właśnie 9. A na pewno na plus zaliczyć można brak kretyńskiego infantylizmu i humoru na siłę obe

Andkosm

Nikt tu nie sączy jadu, ani nie sieje żadnego fermentu - tyle, że ja np: już przyzwyczaiłem się, że filmy animowane to coś więcej niż tylko ładna grafika i animacja co udowadnia w ostatnich latach chociażby Pixar. Sam przyznajesz, że to zwykła przygodówka bez głębi - ja właśnie po "9" spodziewałem się czegoś więcej - i m.in. o tym właśnie tu piszę, bez jadu za to z argumentami.

ocenił(a) film na 10
Krolik_Pudding

Królik, sam jesteś "wydmuszka" ;)
nie poczułeś klimatu, a z kolei piszesz że fajny klimat....
Co do fabuły to jest więcej niż nieźle: zwięzła, wyraźnie zarysowane postacie, trzyma w napięciu od A do Z... koniec? wcale nie taki happy ten END jak by się tak rozejrzeć po okolicy... ;) A ten klimat? - GENIALNE!

nkafe

Nigdzie nie napisałem, że "fajny klimat", mówiłem tylko o wyglądzie post-apokaliptycznego świata, że wygląda dobrze, ale klimatu faktycznie specjalnie nie poczułem.

ale wydmuszka tak czy inaczej:P

ocenił(a) film na 9
Krolik_Pudding

Nie rozumiesz bo jestes taka wydmuszka ten film nie ma opowiadac o tak prostych rzeczach jakie ty rozumiesz i nie jest to przygodowka dla dzieci skoro nie rozumiesz to nie dorosles jeszcze zeby taki film ogoladac...a film skierowany jest na pewno nie do cibie....

Pranada

oj widzę, że bardzo się starałeś/aś sklecić to zdanie, ale coś nie wyszło:D