wiem, ze odbiegam od tematu ale szukam tytułu pewnej bajki..
bajka jest z lat (chyba) 90, nie pamiętam wytwórni..
opowiadała o mamie szczurzycy, której syn zachorował, a musiała przenieść go w bezpieczne miejsce z powodu nadciągających żniw?? pomagał jej jakiś ptak, nie pamiętam jaki ;/ ale pamiętam, że była straszna, mroczna... aha ona miała medalik, w którym było coś magicznego.. proszę o pomoc..
Witam,
to ja sie podepne bo mnie to juz nurtuje od dluzszego czasu...
Szukam tytulow 2 filmow. Jeden opowiadal historie naukowcow/sil pokojowych badajacych miejsce wybuchu ciezarowki gdzies w Iraku. Byl tam motyw z czlowiekiem bez palcow, ktory byl konstruktorem bomb. Film reklamowano "co zrobic gdy twoj wrog nie boi sie umrzec" jest to film z 2007-2008r.
Drugi film dzial sie na komendzie, jeden czlowiek opowiadal komisarzowi pewna historie, ale pozniej okazywalo sie, ze byla ona calkowicie zmyslona a nazwy bral z np. pudelka z kawa itp (taki sam motyw i pewnie parodie tego filmu zrobiono w "Sciaganym") Prosze o odpowiedz bo naprawde nie moge sobie przypomniec co to za filmy. Z gory dziekuje!
Takie rzeczy na FW mają swe określone miejsce...
Chodzi o "Królestwo" Petera Berga oraz o "Podejrzenych" Singera (jak tego filmu można nie pamiętać, nie mam pojęcia).
W takim razie i ja się podepnę pod temat.
Od jakiegoś czasu poszukuję tytułu pewnego filmu sci-fi z lat młodości. Film opowiadał o pewnym pilocie myśliwca, który podczas jednej z kosmicznych bitew ląduje awaryjnie na pewnej planecie, gdzie spotyka jednego z przedstawicieli wrogiej rasy, z którą walczył. Wspólnie walczą o przetrwanie i w końcu stają się przyjaciółmi, kiedy "wróg" umiera podczas porodu swojego potomka. Potomek zostaje porwany przez jakichś górników/łowców skarbów, którzy wyzyskują przedstawicieli jego gatunku a główny bohater rusza na ratunek.
Film oglądałem w czasach kiedy telewizja kablowa posiadała tylko niemieckie programy a tam - jak wiadomo - tylko niemicki dubbing. Tytuł pamiętam jako coś w stylu "Mój ulubiony wróg" a tę wrogą rasę jako "smoki".
Z góry dziękuję za wszelkie ślady:)
Film, o który Ci chodzi to „Mój własny wróg” z Dennisem Quaidem w roli głównej oraz Louisem Jr. Gossettem, który wcielił się w postać tytułowego wroga, przedstawiciela rasy Draków, z którymi ludzkość toczy wojnę. Moim skromnym zdaniem jeden z najlepszych filmów Sci-Fi lat 80 ubiegłego stulecia. http://www.filmweb.pl/f7800/M%C3%B3j+w%C5%82asny+wr%C3%B3g,1985