PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37431}

A... B... C...

The Alphabet Murders
1965
5,9 171  ocen
5,9 10 1 171
A... B... C...
powrót do forum filmu A... B... C...

Nikt nie założył jeszcze tematu, więc ja to zrobię. Kilka dni temu ten film leciał dość późno w nocy na kanale TCM. Kiedy tylko się o tym dowiedziałem natychmiast ustawiłem magnetowid i nagrałem. Dlaczego? Otóż jakiś czas temu, jako fan twórczośći Agathy Christie, kupiłem przeceniony zestaw 4 filmów o pannie Marple z Margareth Rutherford. Filmy te były tak fenomenalne, że sprawdziłem, czy nie nakręcono jeszcze jakichś innych. I tak dowiedziałem się o istnieniu A.B.C., filmu którego bohaterem jest Hercules Poirot, ale w którym gościnnie pojawiają się panna Marple(oczywiście Rutherford) oraz pan Stringer(mąż aktorki, Stringer Davis). Przechodząc już jednak do samego filmu to jest trochę nie równy. Tony Randall jako Poirot nie bardzo przypadł mi do gustu(prawdopodobnie przez Sucheta i Finneya których w tej roli widziałem wcześniej i któzy byli świetni), natomiast znany z drugiego filmu z panną Marple, Robert Morley w roli Hastingsa wypadł rewelacyjnie. Każda scena z jego udziałem rozśmiesza do bulu. Intryga kryminalna jest skonstruowana świetnie mimo iż scenarzyści dokonali kilku zmian w stosunku do książki. Również atmosfera filmu jest bardzo dobra. Momentami przypominał mi się nawet "Sokół Maltański". Trochę się rozpisałem, więc na koniec tylko podam moją ocenę: 7/10

FinneganAwaken

Sądzę, że zanim obejrzysz film, powinieneś przeczytać książkę ;) Ja przeczytałam większą część książek Agathy Christie, a później oglądałam ekranizacje. A co do filmu ABC to nie wiem jakim cudem znalazła się w nim panna Marple, bo w książce nie było o niej mowy, a książka była przecież swego rodzaju wzorem do tworzenia tego filmu. Chętnie obejrzę tę ekranizacje, choć nadal się dziwie, czemu tam występuje panna Marple ;

antonina

Zgadzam się z ipinią Antoniny. Powieść jest naprawde godna uwagi, co do filmu to nie widziałem tej wersji. Za to wersja z Davidem Suchetem jest bardzo bliska oryginałowi i warta obejrzenia. Jedna z lepszych ekranizacji powieści Agathy Christie

antonina

Trochę spóźniona odpowiedź ale dawno mnie tu nie było.

//Sądzę, że zanim obejrzysz film, powinieneś przeczytać książkę ;)//

Przeczytałem ją jeszcze zanim obejrzałem film.

//A co do filmu ABC to nie wiem jakim cudem znalazła się w nim panna Marple, bo w książce nie było o niej mowy, a książka była przecież swego rodzaju wzorem do tworzenia tego filmu.//

W dawnych czasach adaptacje nie były zbyt wierne książkom. Z pośród tych czterech filmów z panną Marple o których wspomniałem, tylko jeden jest oparty na książce z nią. Dwa powstały na podstawie książek z Poirotem(zamieniono w nich głównego bohatera), a ostatni powstał w oparciu o oryginalny scenariusz. Jeśli chodzi o ABC, to tam panna Marple pojawia się tylko w jednej scenie. Poirot i Hastings mijają ją i pana Stringera(bibliotekarza który pomaga pannie Marple, nie ma go w książkach) wychodząc z komisariatu.

ocenił(a) film na 6
FinneganAwaken

Jednak zmieniłeś ocenę i to o dwa punkty:) Ja oglądałam niedawno-teraz cała seria leci na "13th street"- z Davidem Suchetem. Dobry film, lubię tą drobiazgowość, a nawet dziwactwa Poirota:)