Może i Ao był ostatnim neandertalczykiem, ale za to... pierwszym artystą. Takim prawdziwym. Nie wiem jak Wy to oglądaliście... ale ja nie widziałam tu tylko pierwotnych zachowań i walki o przetrwanie, a już na pewno nie zwierzęcego seksu. O wiele więcej tego widuję w dzisiejszych czasach. W tym filmie, gdy pojawiał się seks, to miał jedną tylko rolę do spełnienia: stworzenie Życia. I nie wynikał z pożądania, a z prawdziwej Miłości. Ao... był takim... filozofem. Zagubionym, wrażliwym człowiekiem, który czuł Życie i je szanował. Choć również zrozpaczonym... szczególnie pod koniec, gdy zagrał melodię i miała być już ostatnią dla jego uszu... Nie rozumiem dlaczego nikt jeszcze nie wspomniał o tej stronie tego filmu... Przecież on ocieka uczuciami... i dzięki minimalnej ilości słów, które my możemy zrozumieć, idealnie maluje się w tym filmie psychologia ludzka... Plemię malujące swoje ciała... mogłoby być symbolem tych, którzy zdobywają siłą to, co nigdy nie powinno być ich... Znacie takich ludzi? Poszukajcie kolejnych symboli... Nie opiszę całości, bo... jak ktoś miał tego nie widzieć, to i tak nie zobaczy. Jeśli widzieliście tylko obrzydliwość, to po prostu obejrzyjcie jeszcze raz... inaczej. O wiele bardziej brzydzi mnie ten film, który mam za oknem.
W tym filmie, gdy pojawiał się seks, ileż to tego seksu tu było ?! Osoba czytająca twój post ,a nie widziała filmu może jedynie stwierdzić że ten film jest jedynie związany z prokreacją a bohaterowie tylko w nim kopulują .
Dobry komentarz. Mi to trochę przeszkadzało w trakcie oglądania, bo nastawiłem się na to, że film będzie jak najbardziej realistyczny- więc bohaterowie będą bardziej "zwierzęcy". Chociaż kto wie- może Neandertalczycy byli wrażliwymi dzikusami i dlatego wyginęli (o ile wyginęli).
Bardzo dobry film, a co do tego czy byli wrażliwi to ostatnio czytałem że , znaleźli szczątki dorosłego neandertalczyka z zagojonym złamaniem czyli ktoś musiał się nim opiekować. Jak się nie myle we francji w jednej z jaskiń znaleźli płytki grób z szkieletem dziecka neandertalczyka a w nim różne ozdoby między innymi muszle....
Ta opinia zaciekawiła mnie! Aż mam ochotę obejrzeć ten film, mimo, że nie przepadam za SF czy fantasy. ;)
Zwierzęcy seks??? Ludzie dalej nie wyzbyli się tego nawyku i robią to jak zwierzęta, w filmie i tak delikatnie to pokazali, w walce o ogień był bardziej hardkorowy:P
teraz mówisz że naturalnie to pokazali a sam założyłes wątek ''sporo perwersji'' zdecyduj sie człowieku....