PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=2}

Adwokat diabła

The Devil's Advocate
1997
7,9 445 tys. ocen
7,9 10 1 445162
6,8 62 krytyków
Adwokat diabła
powrót do forum filmu Adwokat diabła

Co prawda dałam 7/10 ze względu na koncept filmu, morał i fantastyczną charakterystykę szatana. Czyli wizerunek diabła jako fajnego szefa, który pomaga nam w drodze do kariery i spoufala się z nami, ale jednocześnie systematycznie pociąga nas do złego. Rewelacyjny był pomysł z dziennikarzem, który potrafił go wielokrotnie podejść grając na jego pysze - czyli morał filmu: podlegamy nieustannemu kuszeniu przez szatana.
Niestety, w filmie znalazło się też co nie miara scen zbyt hollywoodzkich, a nawet jak z seriali brazylijskich. Mam na myśli m.in. to, jak matka mówi mu o tożsamości jego ojca, albo moment, gdy on wchodzi zaledwie sekundę po tym, jak jego żona wbija sobie ułamek lustra w gardło. A scenę kulminacyjną określiłabym już w ogóle za totalną sieczkę, śmierdziało mi to wszystko groteską: to jest Twoja siostra, pieprzcie się jakby mnie tu nie było, dajcie mi Antychrysta, tu mam ognie piekielne a tam kochają się posągi, a główny bohater sobie stoi, niczego się nie boi, jest zaledwie wkurzony. Przerysowane i przesadzone.
Przyznam, że za podane powyżej niedociągnięcia jestem zła na twórców filmu, bo zmarnowali absolutnie fantastyczny koncept filmu.

ocenił(a) film na 10
pat92

W każdym filmie można się doszukać jakichś niedociągnięć, większych lub mniejszych. Twórca filmu, czyli człowiek nie może być idealny, więc zawsze będzie coś, co można by zrobić inaczej (lepiej).
Nie powiedziałbym, że zmarnowali koncept filmu, bo to od nich zależało jak wszystko ma wyglądać, oni wpadli na to jak nakręcić film i widocznie chcieli by to wyglądało tak jak jest.
To jeszcze zależy od gustu, jednemu się spodoba, a innemu nie.

ocenił(a) film na 6
Psychosis7

Zgadzam się co do kwestii gustu, absolutnie, jednak nie do końca o to mi chodziło. Spróbuję wyrazić się zwięźlej i precyzyjniej: moim zdaniem "Adwokat diabła" byłby dużo lepszy w wersji mniej komercyjnej; za dużo w tym filmie było oczywistości i banalnych rozwiązań.

ocenił(a) film na 10
pat92

Rozumiem.