Adwokat diabła

The Devil's Advocate
1997
7,9 447 tys. ocen
7,9 10 1 446925
7,1 56 krytyków
Adwokat diabła
powrót do forum filmu Adwokat diabła

Mimo wszystko na top100 to za mało. daje 8/10.myślałem że będzie lepiej.

i jeszcze jedno.dlaczego ten film nie ma w gatunku:prawniczy.przecie film jest stricte o prawnikach!!

None200

Z tego co się orientuję film jest na około 70 miejscu,a moim zdaniem to i tak stanowczo za nisko.

ocenił(a) film na 3
None200

Zgadzam się z tobą None jak nic, "Adwokat diabła" to dobry, nastrojowy horrorek, ale gdzie mu do takiej klasyki jak "Egzorcysta", "Dziecko Rosemary" czy choćby "Omen". nie mówiąc już o tym, że Kaenu jak zwykle nic wielkiego nie gra.

ocenił(a) film na 7
_Andrzej_

hm.. a ja się z tobą hiob nie zgadzam, że to nastrojowy horrorek, bo horror to z tego żaden.Ten film to zdecydowanie dramat o poświęceniu życia osobistego, rodzinnego dla pracy,swoistego sprzedania się.Konwencja diabła i demonów(to raczej symbole) służy tylko wyostrzeniu pewnych elementów. Jednakowoż pewne braki skłoniły mnie do wydania takiej opinii a nie innej.

ocenił(a) film na 8
None200

No widze, że mamy odmienne zdanie. Według mnie film powinien być znacznie wyżej. Także nie zgadzam się z opinią, że jest to horror. No bo jak można ten film stawiać na równi z "Piłami" czy "The Ring". Jest to inteligentne kino a nie typowa "sieka" na ekranie czym niestety ostatnio wyróżniają sie horrory.

ocenił(a) film na 3
TheWorldIsYours

Jeśli to nie jest horror to tym bardziej nie powinno go być bo filmów o podobnej tematyce społecznej zrobiono już dużo i to lepiej- "Wall Street", "Firma", "Słodki zapach sukcesu". "Adwokat diabła" wyróżnia się właśnie tą satanistyczną otoczką, co nie zmienia faktu, że- robiono to lepiej.

ocenił(a) film na 3
_Andrzej_

Wogóle Pacino jest chyba najbardziej przereklamowanym aktorem na filmwebie, w tym mianowicie znaczeniu, że korzystając w olbrzymich braków w rankingu filmów udało mu się wprowadzić najgorsze pozycje tj. "Zapach kobiety", "Adwokat diabła" i "Scarface".

ocenił(a) film na 8
_Andrzej_

Nie wspominając już o takich "gniotach" jak "Ojciec Chrzestny" czy "Gorączka". Swoją drogą z "1" dla "CSI: Miami" też trochę przegiąłeś, ale to inny temat:) Może i zrobiono dużo filmów o takiej tematyce, ale AD zawiera właśnie ten nastrój satanistyczny, jak to powiedziałeś. Jednak chyba nie umiesz odróżnić tego filmu od Egzorcysty.

ocenił(a) film na 3
TheWorldIsYours

Umiem, "Egzorcysta" jest świetny, a "Adwokat diabła" nie. Nie wiem skąd twoja aluzja do "Ojca Chrzestnego" bo bardzo cenię ten film, "Gorączkę akurat średnio. Nigdzie natomiast nie twierdziłem, że te filmy to gnioty, są tylko za słabe na ranking 100 najlepszych filmów.

_Andrzej_

Jeśli wg Ciebie 'Ojciec Chrzestny' nie zasługuje na miejsce w 100 najlepszych filmów,to aż boję się pytać o Twoją rankingową 100.

ocenił(a) film na 8
_Andrzej_

Jeżeli "Adwokat Diabła" nie jest według Ciebie dobry(tak wiem, że każdy może mieć własne zdanie) to nie wiem jakie filmy powinny się znaleźć w top 100:)

ocenił(a) film na 3
TheWorldIsYours

Co w tym stwierdzeniu takiego odkrywczego? Dużo bardziej na miejsce w rankingu zasługuje większość filmó która już tam jest ("Ojciec chrzestny", "Strangelowe", "Star Wars", "Chinatown", "Dobry zły i brzydki", "Lawrence z Arabii", "Psychoza") oraz kilka które dopiero się tam znajdą, w prawdopodobnej kolejności- "Rashomon", "Na nabrzeżach", "Sokół Maltański", "Most na rzece Kwai", "Bulwar zachodzącego Słońca", "To wspaniałe życie", to są filmy które biją "Adwokata na głowę" i już by tak było gdyby filmweb nie roił się tak od gimbusów.

ocenił(a) film na 8
_Andrzej_

Czasem taki gimbus, jak mnie nazwałeś może znać się lepiej na kinie od doświadczonego "kinomana" za którego się na pewno uważasz. Nie miałem też na myśli filmów, które już są w top 100, bo akurat także uważam, że są tam pozycje, które bardziej na to zasługują, ale o filmy, których tam nie ma, a które Twoim jakże skromnym zdaniem powinny tam być.

ocenił(a) film na 3
TheWorldIsYours

No więc co powiesz o pozycjach, które wymieniłem?

ocenił(a) film na 8
_Andrzej_

"Ojciec Chrzestny" to arcydzieło- nic dodać nic ująć, "Gwiezdne Wojny", "Dobry, zły i brzydki" i "Psychoza" nie podobały mi się. "Star wars" i "Dobry...." - po prostu nie lubię gatunku, Psychoza - nie przepadam za Hitchcockiem. Chinatown - ciekawy film, choć nie przepadam za Polańskim. Nie widziałem natomiast "Lawrenca z Arabii", ale mam w planach obejrzenie.

Natomiast co do filmów, które Twoim zdaniem powinny się znalezc w top 100, to "Na nabrzeżach" jest dobrym filmem, natomiast nie podobały mi się filmy "To wspaniałe życie" i "Most na rzece kwai".

Wystarczy?

ocenił(a) film na 3
TheWorldIsYours

Nie lubisz Hitchcocka, Polańskiego, Leone... dużo rzeczy nie lubisz, zobaczymy co będzie jak takie "Na nabrzeżach" wejdzie do rankingu bo to już nie jest tak odległa przyszłość.

ocenił(a) film na 8
_Andrzej_

Jak wejdzie to dobrze, bo jak napisałem jest to dobry film.

ocenił(a) film na 7
TheWorldIsYours

Jeżeli "Adwokat Diabła" nie jest według Ciebie dobry(tak wiem, że każdy może mieć własne zdanie) to nie wiem jakie filmy powinny się znaleźć w top 100:)

chociażby "Salto" konwickiego.niesamowitość.i w ogóle jeszcze pare polskich starszych filmów.

użytkownik usunięty
None200

Czy prawdziwy kinoman musi nie uznawać zadnego lub prawie zadnego filmu po 1990?Można by wnioskować że niektórzy od 15 lat nie ogladali zadngeo nowego filmu.Kino inne,nie znaczy ze gorsze, nie da sie caly czas wymyslac nowych rzeczy...Osobiście uwielbiam ten film za ten szatański klimat,przypomina mi sie Harry Angel.Oby wiecej takiego kina powstawało.

ocenił(a) film na 7

Ja się zgadzam z autorem tematu. Spodziewałem się po tym filmie dużo więcej. "Dziewiąte wrota" są według mnie lepsze.

ocenił(a) film na 3

I co? Niby jak obejrzę "Pulp Fiction" czy "Siedem" to z "Adwokata diabła" też zrobi się świetny film?

ocenił(a) film na 5
None200

"Adwokat diabła" to nastrojowy, sprawnie zrealizowany przeciętniak jakich wiele. Top 100 to dla niego nieosiągalny pułap, przynajmniej teoretycznie bo w praktyce jest już inaczej, a szkoda... 6/10

ocenił(a) film na 5
_Pablos_

I jeszcze jedno. "Adwokat diabła" to min. horror i powinien mieć takie oznaczenie.

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

V jak Vendetta, czy Władcy pierścieni bardziej na ten ranking zasługują, prawda? Retoryczne pytanie, nie musisz na nie odpowiadać.

ocenił(a) film na 9
PubusBubus

Adwokat Diabła to nie jest horror!! Thriller co najwyzej, moze dramat.. no i nie prawniczy, bo to ze klient jest prawnikiem to akurat jerst tylko przykład, wazne co sie kryje głębiej, jakie przesłanie do ludzi ma ten film. Ile wnosi w zycie jednostki.
Film w mojej wlasnej top 10, chociaz mam 20 lat i nie jestem kinomanem od lat 40, ale swoje widzialem, a ten film na prawde przypadl mi do gustu..
Nie chce nawet sie wypowiadac na temat Pulp Fiction, ktostam wczesniej poruszyl ten film, ktory jest wg mnie gniotem!
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 5
berecioko

Bzdura. Adwokat diabła to JEST HORROR. Groza - jest ale na małym poziomie. Siły nadprzyrodzone, demony, diabły - są i krzywdzą ludzi. Nic więcej nie potrzeba.

ocenił(a) film na 10
_Pablos_

Diabły są też w mistrzu i małgorzacie. Średnio dobry przykład.

ocenił(a) film na 5
PubusBubus

Diabeł z "Mistrza i Małgorzaty" to zupełnie inna para kaloszy, pełni inną funkcję (poza tym, że jak każdy diabeł kusi). W "Przejrzeć Hary'ego" Allena też pojawia się diabeł, ale nie ma demonów, płodzenia antychrystów, opętań i krwistych obrazków. Generalnie nie ma konwencji horroru, a taka po części przejawia się w "Adwokacie diabła". Pod tym względem "Adwokat diabła" nie różni się zbytnio od "I stanie się koniec" poza tym, że jest inteligentniejszy i mniej fantastyczny.

Nie twierdzę, że "Adwokat diabła" to przede wszystkim horror, ale po części na pewno. To horror i thriller zarazem.