Adwokat diabła

The Devil's Advocate
1997
7,9 447 tys. ocen
7,9 10 1 446874
7,1 56 krytyków
Adwokat diabła
powrót do forum filmu Adwokat diabła

Nic szczególnego, gdyby tak streścić to, co mam do powiedzenia. Ten film można obejrzeć tylko dla świetnego jak zwykle Pacino, zdjęć Bartkowiaka (bo rodak, a poza tym niezłe zdjęcia) i "Paint It Black" Stonesów podczas listy płac. Keanu Reeves nijaki, zakończenie, delikatnie rzecz ujmując, trąci banałem, a mowy Szatana, oprócz kilku ciekawych spostrzeżeń, nieprzekonujące.

ocenił(a) film na 10
WITKA_2

...
Mnie sie wydaje,ze ogladalysmy nie ten sam film... Teksty szatana sa fantastyczne. Monolog o proznosci przeszedl do historii kina... Propponuje ponowne obejrzenie "Adwokata...". Widocznie raz to za malo...

użytkownik usunięty
WITKA_2

z jednym sie nie zgadzam
Zgadzam sie, ze film ten warto obejrzec dla Pacino "świetnego jak zwykle", dla zdjec ale niekoniecznie dlatego, ze sa dzielem rodaka, no i oczywiscie dla stonesow. Ale nie zgodze sie, ze zakonczenie to banal. Wedlug mnie to metafora, ktora mozna odczytac w ten sposob, ze zlo zawsze bylo, jest i bedzie wokol nas. My oczywiscie mozemy sie mu opierac (przeciez mamy wolna wole i wolny wybor), ale ono zawsze bedzie w poblizu i bedzie czekalo...
Ale to oczywiscie tylko moje osobiste zdanie, Twoje szanuje i pozdrawiam.