Adwokat diabła

The Devil's Advocate
1997
7,9 447 tys. ocen
7,9 10 1 446892
7,1 56 krytyków
Adwokat diabła
powrót do forum filmu Adwokat diabła

ten film jest stracznie zamacony i nie wiadomo o co chodzi

ocenił(a) film na 10
markustheglorius

oo tak!!! oglądałam 3 razy ale i tak na końcu nie wiem o co chodzi

ocenił(a) film na 10
LEAHasia

a ja oglądałam co najmniej pięć i za każdym razem kocham ten film tak samo.
Co tu nie rozumieć? Już nie da się prostszej fabuły wymyśleć...

markustheglorius

Ludzie lubią ten film bo jest dobry ;) - interesująca fabuła, b.db. gra aktorska, motyw grzechu/naginania prawdy dla pieniędzy, zaskakujące zwroty akcji, etc.

Czego dokładnie nie rozumiesz w tym filmie?

markustheglorius

Że co? Obejrzyj Donnie Darko albo Memento. To są dopiero zamącane filmy

ocenił(a) film na 9
markustheglorius

Ludzie zrozumcie wreszcie ,że jak piszecie o filmie "jest zamącony i nie wiadomo o co chodzi" to sami ośmieszacie swoja osobę:>
Pewnie jak słyszysz jak ktoś opowiada inteligentny kawał albo się zamykasz albo udajesz ,że zrozumiałeś.

Pozdrawiam

markustheglorius

Akurat moim zdaniem film nie jest jakiś trudny do zrozumienia jednak oglądam już go od 5 dni (?) i nie mogę przebrnąć, po prostu oglądam po 10 min i wyłączam, normalnie to bym już go skasowała, ale patrząc na ocenę uzytkowników i taki wielki zachwyt pomyślałam, że może jednak warto poświęcić trochę czasu i go obejrzeć, chociaż nie powiem żeby mi się podobał, a wręcz przeciwnie. Jest długi (jakieś 2h jeśli się nie mylę), do tego akcja się ciągnie, bo to jakieś przyjęcia i bankiety, no i strasznie mnie irytują pewnie postacie i to co mówią i w jaki sposób.

markustheglorius

Dla mnie wszystko jest jasne jak słońce, fakt że to "widzenie" jest troche naciągane i długie, ale przesłanie ma bardzo czytelne, no i jednak diabeł zawsze wygrywa o czym świadczy ostatnia scena ;] Ode mnie 10, świetna gra aktorska, muzyka, napięcie, klimat i oczywiście treść i przesłanie ;D

Tom_Spark

"Jest długi (jakieś 2h jeśli się nie mylę)" - dwie godziny to długi film? Dla mnie to absolutne minimum. Uważam, że film powinien co najmniej trwać 2 godziny. Długie filmy to takie powyżej 3 godzin a i 4 godzinne czasami oglądam, wtedy film jest długi. Nie mówię, że nie ma dobrych krótszych filmów, ale jakoś lubię jak film jest >2 godziny.

Dances_with_Life

Zwykle oglądam filmy, które trwają tak do 2 godzin, ale jeśli jakiś film już trwa te 2 albo więcej i nie jest ani interesujący, ani nawet intrygujący to mi się dłuży i zdaje się, że jest jeszcze dłuższy niż w rzeczywistości. Najdłuższy film jaki oglądałam miał nieco ponad 3h. Jednak był na tyle dobry, że nie odczułam żeby była to strata czasu.

użytkownik usunięty
Tom_Spark

"fakt że to widzenie jest troche naciągane i długie, ale przesłanie ma
bardzo czytelne"

Moim zdaniem to nie było widzenie tylko normalny bieg życia, a dlatego
że w ostatnich scenach sprzeciwił się ( odrzucił szatana ) to pozwolono
mu naprawić swoje błędy ( w domyśle Bóg daje mu drugą szansę ).

"no i jednak diabeł zawsze wygrywa o czym świadczy ostatnia scena ;] "

Tu się też z Tobą nie zgodzę Diabeł nie wygrywa on po prostu nigdy się
nie poddaje, Bóg daje drugą szansę Kevinowi, ale to nie znaczy że Diabeł
znowu nie będzie go kusił :P Pamiętaj wolna wola :P

"Ode mnie 10, świetna gra aktorska, muzyka, napięcie, klimat i
oczywiście treść i przesłanie ;D"

Tu się zgodzę całkowicie :)

Należy też pamietać żeby ten film rozumieć metaforycznie to wtedy
wychodzi z niego geniusz ;)

Dobre filmy mają to do siebie że można je rozumieć na wiele sposobów ;D