jęsli ktos byl zaznajomiony z czarną kartą chrześcijastwa nie powinno go to dziwic a jesli nie to i owszem,choc te historie nota bene negatywna pobija na mate" świeta inkwizycja" zapoczątkowana przez papiezy ktora trwała wieki i zabiła wiecej ludzi niż wojny swiatowe przede wszystkim heretyków
Nie traktuję nikogo z pogardą.
Ktoś to całkowicie wyklucza istnienie Boga jest według mnie naiwny i tyle.
Pisz o mnie co chcesz. Mogę i dla Ciebie nie być wysokich lotów ale w żadnym z moich komentarzy dotyczących historii NIE KŁAMAŁEM.
Pod drugie jeszcze dodam ,że zarzucasz mi,że nie czytam " porządnych książek". Skąd wiesz jakie książki czytam?Na jakiej podstawie wysnułeś takie wnioski?Na takiej ,że mam o 360 steopni inne zdanie ,niż Ty i nie może być inaczej tylko tak jak ty uważasz? Oceniasz moją wiedzę o wierze katolickiej i stwierdzasz, że nie mam o niej pojęcia? Chyba jedynie na założeniu, że nie musisz wiedzieć czegokolwiek o swoim rozmówcy, poza faktem, że się z Tobą nie zgadza, a to wystarczy by dojść do wniosku, że nic nie wie na temat, w którym ma odmienne zdanie.Moge Ci podać jeszcze parę fascynujących historii KRK ,które wydarzyły się w rzeczywistosci i nie są żadną lewacką propadangandą , jak twierdzi wielu katolików niestety.Część dzisiejszych swiętych i ludzi koscioła katolickiego to niestety zbrodniarze:Kardynał Alojzie Stepaniac wpierał przesladowania prawosławnych przez ustaszów , poprzez, które jak się szacuje zgineło się zgineło od 350 do 800 tysięcy ludzi. należacych do kościoła prawosłanego.Ksiądz Jozef Tiso przyczynił się do zamordowania kilkudzieśiecu tysięcy żydów tutaj według szacowania liczba ta wynosi blisko 60 tysięcy.Co mi na to odpowiesz?Że na czytałem się komuszych książek?W moim przypadku takie zarzuty nie pomoga jestem człowiekiem , który nie wychowywał się za komuny, ale człowiekiem pokolenia lat dziewiędziesiątych poza tym przedstawione przez mnie fakty ,są już od dawna potwierdzone przez obiektywnych historyków.Bolesnym w tym wszystkim faktem jest to ,że Kardynał Alojzie Stepaniac został wyniesony na ołtarze przez Jana Pawła 2 , który widać też w takim razie nie był niestey idealnym papieżem.
Oczywiście za faktyczną nagonką na Żydów stał Hitler. On jest autorem Holocaustu ale co Cie to obchodzi co nie?
O tym doskonale wiem ,ale co Cie obchodzi to co napisałem , kompletnie nic widocznie ,to że np.Ksiądz Tiso był współodopowiedzalny za wywózkę żydów i nawet płacił rządowi niemieckiemu, za pomoc w rozwiązywanie tego " problemu" co z tego ,że Stepaniac pochwalał metody ustaszów.Cóż z tego,że stwerdził on, że Ante Pavelić przywódca ustaszy, chorwacki faszysta jest " szczerym katolkiem".Hilter, był potworem,ale KRK nie zrobił wiele aby go powstrzymać, wręcz przeciwnie ,częśc jego członków sama przyczyniła się do zbrodni, choćby ta dwójka o której wspomniałem.
O jakiej części mówimy? 2%? 3%? W każdej sferze społecznej znajduje się jakaś czarna owca. Jakby Cygan zakorbił Ci kurę to NA PEWNO byś uważał Cyganów za złodziei. Jakby kierowca autobusu zatrzasnął Ci specjalnie drzwi przed nosem to byś z pewnością uważał wszystkich kierowców autobusów za chamów.
Tiso reprezentował swoje partykularne interesy a nie Kościoła. Widzę, że jesteś uparty.
Stepaniac nie przyczynił się do żadnych realnych zbrodni. Został nawet rehabilitowany ale po co masz o tym wspominać na forum? Niech debile wierzą w Twoje słowa.
No tym to mnie już rozwaliłeś chopie: ciekawe jak Kościół miałby powstrzymać Hitlera ha ha ha. Pisz tak dalej a druknę swojemu koledze Twoje złote myśli. Niech inni też się pośmieją :) Alianci bali się Hitlera a na pewno księża by na niego ruszyli z szablami. Już to sobie wyobrażam :)
Ten gość ( Lisowczyk ) to pewnie Ksiądz, historyk specjalizujący się w średniowieczu , albo działacz Opus Dei. Jedynie oni tak zaciekle bronią zbrodni przeciwko ludzkości sygnowanych przez KK. Nara.
Drogi kolego Indianie wymarli nie przez kościół, nawet nie przez konkwiskadorów ale PRZEZ EUROPEJSKIE CHOROBY, pamiętasz jak wymierała Europa przez "czarną śmierć" tak samo powymierali Indianie. Więc gadanie o tym że przez kościół to już zakrawa jeśli nie na głupotę, to co najmniej na ignorancje i brak znajomości faktu, jak chociażby ilości tych konkwiskadarów. Bo jeśli oni mieliby wymordować Indian to sobie matematycznie przelicz ile dziennie musieliby mordować, potem sobie to przedziel i wylicz ile snu na dobę mieli i w których godzinach zaczynali mordowanie i w których kończyli. Na końcu ci wyjdzie ze musieli być zdolniejsi niestety od Hitlerowców (nie bawi mnie to porównanie) ale na to wychodzi bo hitlerowcy mając Oświęcim i komory gazowe i gazując non stop wymordowali "tylko ok. 1,5 miliona" a ty przypisujesz kilku tysiącom konkwiskadorów wymordowanie 11 milionów... Hmmmm...
Mam więc uwierzyć że jesteś niezależnym i w 100% obiektywnym historykiem broniącym prawdy o rozkminianej właśnie epoce ? Czy tak ? Mów do mnie jeszcze.
żeby byc członkiem opus dei to nie jest takie chop siup.A tak w ogule to masz cos do tej organizacji??
Nie mam nic do Opus Dei. Oceniam postawę obronną jaka została przyjęta w stosunku do omawianych faktów. Opus Dei to świeckie ramię ludzi współpracujących z KK. Bardzo często zwerbowane jeszcze w okresie studiów. To swego rodzaju agentura.
Ja jestem cienias. Jakich chcesz argumentów ? Czego mają dowieść ? Że KK pośrednio odpowieda ze zbrodnie średniowiecza ? A nie odpowiada ? To za co przepraszał Papież ? Mam tu pisać elaboraty jak to Tomas de Torquemada posłał na stos ok: 2000 ludzi i wygnał w nieznane 400 000 Żydów z Hiszpanii z których to wielu zginęło. Mam pisać o Szymonie z Montfort który to poprowadził krucjaty przeciw Katarom mordując kobiety, dzieci, oraz palac ludzi niemal w każdej napotkanej wiosce. Waldensi byli aż tak grożni ? Wątpię. Poza tym nie życzę sobie by obrażał mnie facet którego ideałem jest główna postać z filmu Dzień świra. Krytyk się znalazł.
Ta liczba i tak jest niewielka w stosunku do zbrodni ateistów a poza tym jakbyś nie był głupi to byś wiedział, że Inkwizycja hiszpańska podlegała królowi a nie Kościołowi i była marionetką w jego rękach.
To prawda Inkwizycja hiszpańska podlegała królowi i królowej. Jak jednak do tego doszło ? Tomas Torquemada przekonał króla Ferdynanda i królową Izabelę iż obecność w Hiszpanii Żydów i muzułmanów, nawet świeżo nawróconych na chrześcijaństwo stanowi zagrożenie dla prawdziwej wiary katolickiej. W rezultacie tych właśnie nacisków rządzący wydali represyjne prawa mające na celu zmuszenie do opuszczenia terytorium państwa wszystkich niechrześcijanskich mniejszości religijnych. Kolejnym krokiem Torquemady było uzyskanie poparcia Stolicy Apostolskiej. W 1478 r Papież Syktus IV wydał bullę, w której to nakazał powołanie do życia inkwizycji, instytucji podległej władzy hiszpańskiej monarhii. Pomysły i decyzje wydał więc kościół. Władze świeckie natomiast niczym marionetki pod wpływem nacisków stały się wykonawcami planów powstałych w zupełnie innych umysłach. Dla zachowania pozoru uległości wobec władzy instytucja Świętej Inkwizycji podlegała królowi. Trzeba jednak pamiętać iż wówczas praktycznie każdy katolicki król podlegał Papieżowi, twórcy tej instytucji. Zilustruję to przykładem. Dajmy na to uczysz syna dyrektora szkoły. Teoretycznie jest on jak każdy uczeń, podległy i zależny od twoich decyzji. Jeżeli jednak wejdziesz z nim w konflikt to poczujesz oddech jego ojca na swych plecach. Taka to była zależność. Marionetkami nie był więc kościół jak piszesz a władze świeckie. To nimi manipulowano.
Chyba będę brutalny i jednocześnie posądzony o rasizm ale co mi tam..Zdajesz sobie sprawę co by się teraz działo gdyby nie wykopali ze swojego kraju muzułmanów oraz żydów? Mieli by takie same problemy a może nawet o wiele gorsze od Niemiec i Francji.
Przepraszam Cie bardzo! Hiszpania jest to ziemia rdzennie europejska i chrześcijańska. Kto tam się kazał muzułmanom wpychać? To kraj Hiszpanów i mieli prawo robić z obcymi na swoim terytorium co tylko chcą :)
A co do naszych kochanych "starszych braci w wierze".....wiesz ile milionów żydow było na terytorium II RP? Zdajesz sobie sprawę jak oni traktowali i traktują gojów? Wiesz, że nie podlegają oni asymilacji?
Kuźwa, nawet pewnie nie zdajesz sobie sprawy, że chcieli przed powstaniem II RP zrobić sobie na naszym terytorium....uwaga uwaga - SWOJE PAŃSTEWKO, w którym językiem urzędowym byłby język jidysz. Zaraz będziesz parskać pewnie śmiechem. Odsyłam Cie do http://ksiazki.wp.pl/bid,44846,eid,48450,tytul,Judeo-Polonia,ksiazka.html . Jest to książka wyklęta przez SALON :)
Dla Żydów zawsze będziemy bydłem :)
Mój tata mi kiedyś powiedział pewnie przysłowie miejskie: "Jak Ci czyjejś dupy szkoda to swoją mordę nadstaw" :)
Wątek Żydów i muzułmanów jest wątkim pobocznym. Ja też nie chciałbym by na terenie RP istniało państwo Izrael. Logiczne było jednak to że kraj taki powinien się znajdować tam gdzie był pierwotnie, a więc nad Jordanem. Tak też się ostatecznie stało. Odnośnie muzułmanów w Hiszpani to zgoda. Nie było to ich miejsce. Nie uważam jednak by usprawiedliwiało to prześladowanie Żydów.
Żydów wykopywano z Hiszpanii po to, żeby wzbogacić się na ich majątkach. Nie mam zamiaru tego usprawiedliwiać. Jednakże część z nich oraz w ogóle z całej Europy uciekła do Polski, gdzie dobrobyt zapewnił im Kazik Wielki. W podzięce Żydzi przez kilka wieków nie wzdragali się przed oszustwami finansowymi ze szkodą dla 1 RP.
Tak na marginesie: nowożytne państwo Izraelskie nie powinno w ogóle powstać, bo za dużo z tego powodu jest szkody.
O twoim poziomie natomiast świadczy fakt twego uwielbienia dla filmu Dzień świra. Bez obrazy. Mnie ten film też się podobał. Podejżewam jednak że w postaci granej przez Marka Kondrada widziałeś siebie. Musisz wiec tak jak on stanąć przed lustram i zapytać wewnętrznego siebie. Czy jestem ześwirowanym i zdesperowanym nauczycielem historii. Jeżeli już odkryjesz tę oczywistą prawdę wykonaj ruch ku światłości, he,he,he. Ponadto moim skromnym zdaniem zbyt często niepotrzebnie wyzywasz rozmówców. Nawet jeżeli z racji faktu że jesteś historykiem wiesz na dany temat wiecej to raczej grzecznie wytłumacz. Jak to się mówi: łagodny język łamie kości. Widzisz ja jestem biologiem. Coś ci powiem. Historia jest nauka wzgledną. To nie matematyka czy fiza gdzie wszystko jest raczej stałe i pewne. Za kilka dni ktoś, gdzieś, znów odkopie jakiś kamień czy inny artefakt i zmieni postrzeganie minionych wieków. W oparciu o książki które czytałem twierdzą że KK jest pośrednio odpowiedzialny za wiele zbrodni, i to od zmierzchu starożytności, aż do naszych czasów. Co więcej można to udowodnić. Nawiększą władzę posiadał w wiekach średnich i wtedy to doszło do łagodnie mówiąc najbardziej rażących nadużyć. Mówisz że władze świeckie posługiwały się religią. OK. Zakładzam że było i tak. Nie mozna jednak uogulniać. Sama idea Świętej Inkwizycji była pomysłem kościoła. Oczywiście że liczby skazańców spalonych na stosach są przesadzone, ale i tak inaczej jak bestialstwem nie można tego nazwać. Czy Jezus dał wam taki przykład. O ile wiem powiedział. Zło dobrem zwyciężaj.
Tak mówił Jezus ale nie mogę odpowiadać za ludzi mordujących w imię religii a myślących o złocie.
Przepraszam, zmienię ton wypowiedzi heh.
Założyciel tematu jest po prostu ignorantem, któremu pewnie KK przeszkadza w dokształceniu się. Dlatego też nie posiadł nawet podstawowej wiedzy historycznej.
Bardzo podoba mi się gaszenie tego typu "inteligentów", jakie ma tu miejsce.
Co do filmu, to jest po prostu przeciętny, tak jak w innym temacie już ktoś napisał, Amenabar to skrajny lewicowiec i niestety przy jego produkcjach to widać. Chociaż talent oczywiście ma, szkoda tylko, że wykorzystuje go do wpisywania się w czerwoną propagandę.
Nie wydaje mi się by ( Lisowczyk ) i reszta obrońców Ciemnogrodu zdołali tu cokolwiek ugasić. Ja już przerabiałem podobne tematy. Co prawda nie jestem historykiem ale jak to się mówi - jasność, dobro, i prawda z pewnością zwycięży.
To zdumiewające jak bardzo ograniczeni są historycy. Twierdzisz że biolog to człowiek od kwiatków i zwierzątek. Wyobraź sobie że biologia jest bardziej zbliżona do medycyny niż do zoologii i botaniki. Te dwa ostatnie przedmioty to tak naprawdę poboczne wątki biologi. Prawdziwa biologia to genetyka, biochemia, biochemia molekularna, i biofizyka ciołku. Biologia tak jak fizyka, matematyka i chemia jest przedmiotem ścisłym, a historia jest podobnie jak filozofia, czy wiedza o społeczeństwie pierd.....o Szopenie.
Dzięki temu pierd..... o Szopenie wiesz między innymi, że Niemcy oraz Kacapy to nie są narody pałające do nasz miłością od bardzo dawna chyba, że jesteś wyborcą PO i jesteś zdania, żeby im lizać kulki między nogami.
Nie, nie jestem wyborcą PO ale za to już wiem że ty jesteś wyborcą PIS. Współczuję.
Nie masz czego SALONOWY człowieczku. Widzę, że z myśleniem nie jest u Ciebie najlepiej.
Znam niejednego wyborcę PiS-u i powiem jedno: w przygniatającej większości są to patrioci oraz prawdziwi Polacy.
Rozumiem, że srasz na wszystko co polskie razem z Donkiem i Bronkiem?
Zarówno przy biologii i historii jest potrzebna bardzo dobra pamięć oraz umiejętność logicznego myślenia.
Mój drogi, zróbmy tak: pójdziesz, poczytasz parę faktów nt inkwizycji, Kościoła, papiestwa itp (najlepiej neutralnego autora).
Ale nawet taki powie ci, że inkwizycja działał jak najbardziej humanitarnie, a przy torturach nie pociekła ani kropelka krwi. Co innego stosy, ale one przecież są praktykowane od tysięcy lat.
Poza tym, na stosach zginęło o wiele więcej ludzi skazanych za zwykłe przestępstwa, niż za czary.
Właśnie. Pierwsze primo. Jeśli już palono, to za czary ! Heretycy zazwyczaj albo byli poddawani aresztom domowym, albo wyrzekali się swoich poglądów. Drugie primo. Galileusz za pokutę dostał 3 psalmy pokutne dziennie, które w końcu i tak odmawiała za niego siostra zakonna, a on jedynie wyrzekł się swoich poglądów.
Wreszcie: stosy było o wiele częściej stosowane przez protestantów niż katolików. Najgłośniejszy przypadek - spalenie kobiet z Salem.
Są na tym portalu osoby zaślepione nienawiścią do Kościoła, a ciekawe od ilu lat już do niego nie należą, albo nie chodzą do kościoła. Zemsta? No najwyraźniej, bo innego racjonalnego powodu nie ma. Ksiądz Cię wykorzystał? Odbił ci dziewczynę? Czy zabronił pochowania na cmentarzu babki - zagorzałej ateistki, albo ochrzczenia dziecka, którąś spłodził z jakąś lafiryndą?
W pierwszych dwóch przypadkach On za swoje czyny odpowie dwukrotnie bardziej niż zwykły człowiek. W dwóch pozostałych ma rację. Kościół, wiara, nie są dla wszystkich. Albo ma się dar wiary, albo nie. Jak nie masz to wara ci od spraw Kościoła i religii. Zajmij się swoim życiem, które jak wierzysz, skończy się jak cie zakopią albo spalą. Dzięki, dobranoc.
No wreszcie ktoś rozsądny ale UWAŻAJ!
Będziesz zaraz uważany za agenta Kościoła bu ha ha ha ;D
Ja mam zamiar bronić Kościół przed plugawą propagandą.
Kościół zrobił o wiele więcej dobrego niż złego.
Płatne odpusty były czymś obrzydliwym. Tu się zgodzę. Luter miał wiele racji. W średniowieczu instytucja Kościoła uległa degeneracji z powodu złego zarządzania przez kościelnych oligarchów i braku sensownych reform. Tutaj akurat większość księży niższego szczebla nie miała wiele do powiedzenia bo Kościołem naprawdę rządzili tylko Ci bogaci u góry.
Pierd... obłudnych, frajerskich cenzorów z FW. Mordy mi nie zamkniecie frajerzy. Ile Wam płaci PO, że obcinacie teksty polityczne?
Kiedyś założyłem opinię wyśmiewającą film "Tajemnice Broke back mountain" ( oczywiście bez wulgaryzmów) i zostałem zablokowany.
Innym razem napisałem pod jakimś filmem politycznym 10 argumentów przemawiających za tym, że Lech Kaczyński był niezłym prezydentem a był mieszany z gównem przez media postkomunistyczne - ta opinia też została zablokowana.
Żołnierze Schetyny czuwają na posterunku ;)