PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10014264}
5,3 47 tys. ocen
5,3 10 1 47059
4,0 52 krytyków
Akademia pana Kleksa
powrót do forum filmu Akademia pana Kleksa

Czy ktoś określający ograniczenia wiekowe oglądał to dzieło? Połowa filmu to istny horror, moim zdaniem absolutnie nie dla dzieci w wieku 7 lat...
Ale od początku. Nigdy nie byłam fanką Kleksa, zawsze był dla mnie zbyt dziwny, mimo mojego gustu filmowego odbiegającego od normy... Uznałam jednak, że nowa wersja będzie pewnie czymś w stylu Harry'ego Pottera, poza tym bardzo lubię Tomasza Kota, z chęcią więc udałam się do kina.
Pierwsza połowa filmu jest bardziej bajkowa, jednak sceny są tak urywane, teledyskowe, masz wrażenie, że oglądasz zwiastun filmu, a nie sam film. Nie masz czasu poznać postaci, polubić się z nimi, tylko pędzisz dalej, tak jakby zakładali, że szybciutko muszą pokazać milion wątków. Okazuje się jednak, że mało pokazują, bo nagle postaci idą w jakieś miejsce, o którym wcześniej nie było ani słowa. Dzieci nie zwiedzają szkoły, nie poznają jej. Kleks zapowiada też wielkie wejście, a jest raczej wielka klapa ;) później z kolei rozpoczyna się horror, wilkusy niczym orki z władcy pierścieni, warczą, mruczą, mają straszne maski i mówią w obcym języku, więc przez połowę filmu musisz czytać dzieciom napisy. Mówią o ucinaniu głowy, mordowaniu, jest nawet scena, gdy mały chłopiec zabija kogoś z polecenia ciotki (nie widzimy tego że szczegółami, ale scena jest bardzo sugestywna). Już o scenie śmierci jednego z bohaterów nawet nie będę wspominać, bo byłam w szoku, że nadal oglądam bajkę dla dzieci...
Tomasza Kota jest bardzo mało, niby mily i sympatyczny ale jakiś taki bez jaj totalnie, myślałam, że jak się pojawi to rozświetli cały ekran, a tu więcej gadania niż zrobienia wrażenia... A ciągłe żarty ptaka o robieniu kupy? No naprawdę ubaw po pachy.
Podsumowując, niestety nie warto. Jedynym plusem jest muzyka, ale może lepiej posłuchać sobie soundtracka, a film obejrzeć, jak wejdzie na streamingi ;)