Witam
Właśnie wróciliśmy z przedpremiery " Akademia Pana Kleksa poczatek " na ktorym bylem wraz z 11 letnia corka. Jakie wrazenia ? Jak dla Mnie jeszcze lepsze niż po przeczytaniu książki o tym samym tytule. Kupilem ja na gwiazdke dziecku a potem przez 1 dzień sam przeczytalem z Ciekawosci. Ksiazka dobra jednak stworzona na podstawie filmu. Ktory jest jeszcze lepszy ! Rozwija książkę. Dopełnia.
Film różni się od książki że względu na to jak jest kręcony i dzięki muzyce oraz grze aktorskiej .
Bardzo piękne ujęcia , efekty graficzne , wizualne i dzwiekowe. zdjecia światowa polka. Bohaterowie i aktorzy git. Adą ,Pan Kleks i Mateusz a ze złych krolowa Wilkow czy sam nowy Ksiaze Wilk Vincent są świetnie napisani i wraz z Piotrem Fronczewskim idealnie pasują do tej bajki. Brakowało troszke rozwinięcia pozostałych postaci ( mimo iz kazdy różnił się z pochodzenia mial wyrazne odmienne zainteresowania oraz pasję ) to jednak zabraklo na nich czasu by móc polubić ich bardziej.
Ale to nie zepsuło mi zabawy gdyż wyobraznia czary i magia jest o wiele wieksza niż w dawniejszych Kleksach.
Dla starszego widza jest to film na pewno oparty na nostalgi . Dla młodych widzow jest to film magiczny radosny i człowiek po zanurzeniu się w niego , chce w nim pozostac jak najdłużej da. Czuc magie czuc stolice bajek i mam nadzieję że kolejne części będą to dalej rozwijać.
Film nakręcony w Hollywoodzkim stylu i myślę że poza Polską również może się podobać.
Z niecierpliwością wraz z corka czekamy na kolejne części bo to że będą jest już pewne. Pytanie tylko kiedy i czy wyobraźni twórca nie zabraknie ?
Pozdrawiam i zachęcamy do kin . Warto ! 2 godziny
Czy ten film jest odpowiedni dla dzieci 7-8 lat? Trailer sugeruje w drugiej połowie mroczniejszą atmosferę?