PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10014264}
5,3 47 tys. ocen
5,3 10 1 47059
4,0 52 krytyków
Akademia pana Kleksa
powrót do forum filmu Akademia pana Kleksa

mam 40-tkę. wychowałem się na poprzedniej Akademii Pana Kleksa. znałem słowa praktycznie wszystkich piosenek z Akademii jak i Podróży Pana Kleksa. i tak otwarcie, nowa wersja mnie ZACHWYCIŁA i kompletnie nie rozumiem ocen krytyków. beznadziejna muzyka? NAPRAWDĘ ? generalnie nie wiem,czy to nie jest najlepiej udźwiękowiony polski film. ja w końcu rozumiałem i słyszałem aktorów, co jest w polskim filmie ewenementem. odnośnie montażu, rzeczywiście w niektórych momentach za bardzo przycięto niektóre sceny ale zapewne wynikało to z tego, że film trwałby godzinkę dłużej. a już najzabawniejsze są dla mnie zarzuty związane z tym, że były w nim dziewczynki i - co gorsze dla niektórych - dzieciaki z różnych krajów i o różnym kolorze skóry. no straszne po prostu. zacznijmy od tego, że Brzechwa napisał Akademię w 1946 roku. Chyba nie muszę tłumaczyć, że klasy były wówczas albo z samymi chłopakami albo z dziewczynkami. O dzieciakach z innym kolorem skóry nawet nie ma co wspominać, bo nasze wyobrażenie o nich doskonale ilustruje "murzynek Bambo w Afryce mieszka". W czasach, gdy w krajach zachodnich osób wywodzących się z Azji czy Aryki mieszkało już sporo. Brzechwa przedstawił ÓWCZESNĄ polską szkołę. Tu nie chodziło o to, że to musieli być sami chłopcy - takie były wówczas klasy. Jak można mieć pretensje do twórcy filmu w XXI wieku, że nie ma w nim samych białych chłopców ? To jest film dla DZIECI. To one by obecnie nie rozumiały, dlaczego nie ma w klasie dziewczynek itp Tu nie chodzi o żadną poprawność polityczną, tu jest przedstawiona RZECZYWISTOŚĆ w dzisiejszych czasach.