Jeżeli jest się fanem ten serii to proponuje Kroniki Krwi :) Czyli dalsze przygody Adriana i Sydney Sage :D
Natomiast z innych powieści o wampirach to osobiście polecam:
Wampiry z Chicago - Neil Chloe,
Błękitnokrwiści - Melissa de la Cruz
oraz Wampiry z Morganville Rachel Caine. :)
Hmm ja ci mogę poradzić takie serie:
(z wampirami)
* DOM NOCY P.C. Cast i Kristin Cast
(fantazy)
* Nieświęte duchy, Nieświęta magia, Miasto duchów - Kane Stacia
* trylogia Delirium - Lauren Oliver
* Dobrani - Ally Condie
* Trylogia czasu - Kerstin Gier (niedawno powstał film na podstawie 1 cz. pt. Rubinrot, niemieckiej produkcji)
* Strażnicy nocy - Rachel Hawthorne
* Niebieski płomień na koszmary, Biały płomień na magię - Faria Laurie A
* Sen, Mgła, Koniec - Lisa McMann
No i oczywiście:
* Intruz - Stephenie Meyer
* Igrzyska śmierci - Suzanne Collins
Ja polecam : Niezgodną i Zbuntowaną - Veronica Roth (jeżeli wciągnęły cię Igrzyska Śmierci :) ).
Jeszcze 'Pragnienie' i kolejne części (niestety nie pamiętam autorki ) , "Upadli" , ew. "Szeptem" , "Dotyk Julii " , "Wybrani" :) oj, dużo jest takich książek ^^
Bloodlines oczywiście , w końcu to kontynuacja!! Team Adrian!
Najlepsze serie wg mnie : 1.Diabelskie Maszyny, Igrzyska Smierci , Żelazny Dwór 2 Trylogia czasu , Trylogia Legenda , Angelfall, Delirium 3 Szeptem, Spetani przez bogów, Dotyk julii ( 2cz o wiele lepsza), Córka burzy-R.Mead ale to adult
Polecam ci ulubione zaraz po AW: Dziewczyny z Hex Hall i Dziewięć żyć Chloe King.
I jak powyżej pisali Kroniki Krwi, Dary Anioła, Wybrani, ale nie posiada wątków fantasy i Trylogię Czasu.
Ja też jestem fanką tego typu książek więc mogę ci ich trochę polecić :) a więc;
- Saga szeptem ; Becca Fitzpatrick (opowiada o upadłych aniołach, to jedna z moich ulubionych serii)
- Seria Dar Anioła ; Cassandra Clare (opowiada o nocnych łowcach również bardzo lubię :)
- Trylogia Czasu ; Kerstin Gier ( opowiada o podróżach w czasie przeplatany z fantastyką )
- Seria Fallen ; Lauren Kate ( też opowiada o upadłych aniołach )
- Tożsamość Anioła ; Lidia Helena Zelman ( Opowiada o przygodach anioła uwikłanego w wiele spraw. Co zaskakujące autorką jest polka i chyba to jedyna nielicznych książek polskich autorów która przypadła mi do gustu )
- Saga Zmierzch ; Stephenie Meyer ( Opowiada o wampirach i wilkołakach. Pewnie za to że to napisałam posypie się krytyka ale ja uważam że książka jest całkiem całkiem i to też fanatyka )
- Intruz ; Stephenie Meyer (opowiada o inwazji ,,Kosmitów')
- Bękitnokrwiśc ; Melissa de la Cruz ( opowiada o wampirach, ale w takim innym wydaniu. Oni są ludźmi i są rożne zagadki. )
Mam nadzieję że pomogłam. Rzecz jasna w każdej z tych książek przewija się wątek miłosny. Każdą z nich polsecam jest inna i wyjątkowa na swój sposób. Pozdrawiam i miłego czytania :)
Mam nadzieję, że się nie posypie, bo też lubię Zmierzch mimo, że przyznanie się teraz do tego to obciach ;)
A które z podanych mają w sobie trochę humoru? Pamiętam, że w Darach Anioła było tego sporo, ale reszty oprócz Intruza nie znam ;)
Dziewczyny z Hex Hall i Dziewięć żyć Chloe King mają w sobie dość dużo humoru. Dawno czytałam, ale nadal pamiętam coś tam :D. I w Wybranych też jest :)
A owszem jeśli chodzi o dar anioła miał tego sporo i można też dołączyć do tego sage szeptem naprawdę polecam polecam no k może też trylogia czasu ale znacznie mniej aczkolwiek ma swój urok zachęcam do czytania :-)
Ostatnio o wampirach mi się spodobały książki Izabeli Degórskiej : "Pamięć krwi" i jej kontynuacja "Krew to nie wszystko". Dostałam od męża na urodziny i bardzo mnie wciągnęła. Nie jest młodzieżowa, ale wnosi powiew świeżości do wampirzej tematyki. Naprawdę polecam.
W stylu VA jest saga Dom Nocy P.C.Cast.