przez ta (.) w temacie, mialem problem zeby tu sie dostac - drogie, nie zawsze oznacza, lepsze... PZDR
A to słabe oko masz :D
Teraz będę pisał coś dłuższego, żeby łatwiej było kliknąć. ;)
Miałam na myśli, że pomimo kostiumów, aktorów (podobno dobrych) film jest kichą. :]
Oczywiscie ze masz prawo tak uwazac, w koncu chodzi tutaj o obiektywna ocene uzytkownika, bez wzgledu na naciski ze strony calej reszty. Ale zmuszony jestem zaznaczyc, ze jesli mnie pamiec nie myli, w przypadku Gladiatora - Ridleya Scotta, rugalas tam kogos za to ze dal filmowi 1/10, a mimo to film chociazby za kostumy i aranzacje itd i itp, powinien dostac troche wiecej. PZDR
Tylko, że Gladiator ma to coś, a Aleksander jest po prostu beznadziejny, nudny, za długi, ale docenić trzeba (tak jak mówisz) kostiumy. Chociaż te wszystkie sprawy techniczne mu wcale nie pomagają, bo jest jaki jest...
BTW ; Jaka pamięć. ;]
aaa zgadzam się był do bani, mnie strasznie raził brakami w historyczności i przerysowaniem cech Aleksandra, poza tym Starzejąca się Olimpias- masakra- mieli tyle kasy, a nie mogli tego zrobić lepiej.... Tylko kostiumy fajne i sceny batalistyczne.
Można wiedzieć jakie produkcje uważasz za wierniejsze historycznej faktografii i co w "Aleksandrze" jest wg ciebie ahistoryczne?
A jaki kolor włosów miał wg ciebie Aleksander?
I konkretnie jaka chronologia się nie zgadza – ja znalazłam tylko jedna nieścisłość dotyczącą Antygonosa, chętnie poznam inne.
Nie tylko wg mnie kolor włosów się nie zgadza. Podobizna Aleksandra Macedońskiego przedstawiana na-,,Aleksander na Bucefale podczas bitwy pod Issos (333 p.n.e.). Fragment tzw. mozaiki Aleksandra z Domu Fauna w Pompejach'' (zródłó wikipedia). Wyrażnie widać że jego głowę pokrywa gęsta czarna czupryna. (No chyba że wraz z czasem dzieło nabrało ciemniejszych barw , jednak z reguły rzeczy ulegają rozjaśnieniu) Ponadto nie spotkałem jeszcze żadnego mieszkańca basenu morza śródziemnego który byłby blondynem ale kto wie. Może jakiś albinos? ;-P Odnośnie chronologii znalazłem więcej nieścisłosci. Poszukaj we fragmentach filmu kiedy Aleksander był jeszcze dzieckiem i jeszcze odnośnie jego małżeństw. Jeżeli chodzi o szczególy odsyłam do Flawiusza Arriana :-D
Rozumiem ze Ariowie (Celtowie, Germanie, Macedończycy) to dla ciebie to bruneci :D
Z badan DNA cmentarzy bałkańskich (w tym iliryjskich, epirskich, macedońskich, trackich i dackich) wiadomo ze główną haplogrupą w interesującym nas okresie była R1b1 – a wiec wszystko w kręgu kultury Halsztackiej. Z pozostawionych opisów ludów zamieszkujących te obszary - wiadomo ze była to ludność jasnowłosa i błękitnooka. Tak samo Dorowie mieli jasne włosy i jaśniejszą cerę co jest poświadczone przekazem źródłowym – czym odróżniali się od Jonów lub Pelazgów. Dawna nazwa Dorów zanim zeszli z gór Pindos brzmiała Makedonos. To chyba daje coś do myślenie.
Tak się składa ze przerobiłam wszystkie źródła do Aleksandra wiec nie musisz mnie nigdzie odsyłać – jest natomiast cos takiego jak Aleksandreida (o której najwyraźniej nie słyszałeś) napisana przez Pseudo-Kalistenesa, gdzie istnieje opis postaci Aleksandra – oprócz takich szczegółów jak jego wzrost, budowa ciała, czy stale przechylona na jedno ramie głowa pisze tam, że miał jak każdy szlachetnie urodzony Macedończyk jasna cerę, włosy koloru pszenicy (czyli jasne) i szare oczy.
„No chyba że wraz z czasem dzieło nabrało ciemniejszych barw , jednak z reguły rzeczy ulegają rozjaśnieniu” – to zabawne ale jest właśnie dokładnie na odwrót – obrazy, manuskrypty, ikony posagi …. to wszystko ciemnieje i z czasem trzeba poddawać renowacji by rozjaśnić i nadać jaskrawość barwą.
O mozaice możesz zapomnieć – powstała 200 lat po śmierci Aleksandra i nawet nie jest wzorowana na żadnym z jego posagów lub monet – twarz Aleksandra najprawdopodobniej jest twarzą właściciela posesji lub jakiejś znanej osobistości tamtego okresu - w każdym razie w żadnym stopniu nie odpowiada fizis Aleksandra. Ktoś kto ja tworzył nie wzorował się na dostępnych wzorcach jego osoby.
O dzieciństwie Aleksandra oprócz przygody z Bucefałem i poselstwa perskiego nic nie wiemy – wiec nie ma ZADNEJ chronologii. Ale jeśli twierdzisz ze istnieje jakowaś niezgodność to chętnie poznam.
Aha – konsultantem do filmu był Robin Lane Fox. Jeśli Stone wziął sobie na kark kogoś takiego to znaczy że obraz jest rzetelny tak bardzo jak to jest możliwe bez utraty „medialności”.
Co za wykład... a jaki nakład. Chyba wszystkie dzieła starozytne przestudiowałaś żeby mi odpowiedzieć. No może za wyjątkiem kilku najważniejszych (np Ptolemeusz o którym nie wspomniałaś ani słowem) Odnośnie filmu i pana O.Stona oto kilka nieścisłości w chronologi i nie tylko:
,,Aleksander Wielki był leworęczny, a w filmie jest praworęczny.
Podczas bitwy pod Gaugamelą, widzimy perską armię w ciemnych strojach. W rzeczywistości stroje tej armii były żółte i jasno-purpurowe.
Mapy świata widoczne w filmie, ukazują linie brzegowe znane dopiero w późnym średniowieczu (np. Włochy w kształcie "buta" nie pojawiały się przed rokiem 1500 ne).
W kilku scenach postacie noszą lewe i prawe sandały, podczas gdy buty robiono na jednakowych kopytach szewskich aż do XIX wieku.
Klejtos Czarny zginął w Marakandzie (dzisiejsza Samarkanda), a nie w Indiach.
W scenie przedstawiającej bitwę pod Gaugamelą, możemy wyraźnie usłyszeć jak przywódcy armii perskiej mówią po arabsku. Bitwa ta odbyła się przed arabską inwazją na Persję, więc w tamtym czasie Persowie nie mogli posługiwać się tym językiem.
Kiedy Aleksander i jego przyjaciele są dziećmi, wyglądają jakby byli rówieśnikami, a Ptolemeusz Soter i Nearchos byli wiele lat starsi od Aleksandra.
Kiedy Ptolemeusz I Soter przedstawia historię Aleksandra Macedońskiego jest 283 p.n.e., ale budowa widocznej na jednym z kadrów latarni morskiej na Faros, została rozpoczęta w 280 p.n.e., a w całej okazałości stanęła ukończona dopiero za rządów jego syna Ptolemeusza II Filadelfosa w 270 p.n.e.
W misce z owocami, która jest widoczna nieopodal Ptolemeusza I Sotera, możemy dostrzec jabłka Fuji. Jabłko Fuji pochodzi z Japonii i wyhodowano je dopiero w 1939 roku.''
(zródło-FilmWeb- ciekawostki-Aleksander). Gdybys jednak miała większą wiedzę w temacie , czy coś było nadal nie jasne odnosnie wiarygodności czy chronologi to proszę kieruj swoje zgryzliwe uwgi do moderatora który zamieścił takie info na ww stronie. Pozdrawiam ,cześć.
1. „,Aleksander Wielki był leworęczny, a w filmie jest praworęczny „ – skąd takie rewelacyjne info? W twojej ulubionej mozaice ma w prawej dłoni sarise :D
https://sakai.rutgers.edu/access/content/user/jpsmall/JPSmall-Offprints/JPSmall- AlexGreatLeft.pdf - Was Alexander the Great left-handed? - Analiza lateralizacji wielkiego Macedończyka – praworęczny jak nic.
Posługiwał się bronią jednakowo obiema dłońmi (puchar trzymał na pewno w prawej dłoni, strzałę z pierś wyrwał lewa, bo w prawej trzymał miecz i bronił się nim) – nie ma to nic wspólnego z chronologia.
2. „Podczas bitwy pod Gaugamelą, widzimy perską armię w ciemnych strojach. W rzeczywistości stroje tej armii były żółte i jasno-purpurowe.” – skąd takie info???
a) W bitwie widać wszystkie barwy
b) Armia perska na pewno mnie ubierała się na żółto
c) Ludy kaukaskie stanowiące gwardie na bliskim wschodzie ubierały się tradycyjnie w Brąz i Czarno, tak samo Beduini i Frygowie ciemne, Nieśmiertelni od niebieskiego, przez zieleń i ciemna czerwień itp. itd
– nie ma tu żadnej sprzeczności i nie ma to nic wspólnego z chronologia
3. „W kilku scenach postacie noszą lewe i prawe sandały, podczas gdy buty robiono na jednakowych kopytach szewskich aż do XIX wieku.” – skąd takie info?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sandalias_del_Neolítico_de_Albuñol_(M.A.N._Inv ._595_y_596)_01.jpg – sandały neolityczne z wyraźnym podziałem na lewy i prawy
http://alexisphoenix.org/romansandals.php - sandały legionistów – lewy i prawy
– nie ma to nic wspólnego z chronologia.
4. „W scenie przedstawiającej bitwę pod Gaugamelą, możemy wyraźnie usłyszeć jak przywódcy armii perskiej mówią po arabsku. Bitwa ta odbyła się przed arabską inwazją na Persję, więc w tamtym czasie Persowie nie mogli posługiwać się tym językiem.” – i co w tym takiego niezwykłego?
W armii perskiej walczyły (jako związek etniczny pod swoimi wodzami) plemiona i ludy arabskie bowiem były częścią imperium lub wasalami płacącymi trybut stad język arabski i aramejski w ich szeregach. Żeby całkiem cie zdziwić dodam ze więcej greków włączyło po Perskiej stronie jak Macedońskiej, a Persowie i Medowie stanowili około 30 % stanu armii.
- nie ma to nic z wspólnego z chronologia
5. „Kiedy Aleksander i jego przyjaciele są dziećmi, wyglądają jakby byli rówieśnikami, a Ptolemeusz Soter i Nearchos byli wiele lat starsi od Aleksandra”
- Nearchos– róznica 3-4 lata. a Ptolemeusza o jakies 9-10 lat i widać wyraźnie podczas zapasów ze JEST starszy - Dalej nic wspólnego z chronologia
6. „Mapy świata widoczne w filmie, ukazują linie brzegowe znane dopiero w późnym średniowieczu (np. Włochy w kształcie "buta" nie pojawiały się przed rokiem 1500 ne). „ – w mapie Herodota z ok. 450 p.n.e półwysep Apeninski ma dokładnie właśnie kształt buta, tak samo późniejsze Strabona i Ptolemeusza przedstawiają półwysep apenninski w charakterystycznym kształcie „buta” – znów zero chronologii
7. „Kiedy Ptolemeusz I Soter przedstawia historię Aleksandra Macedońskiego jest 283 p.n.e., ale budowa widocznej na jednym z kadrów latarni morskiej na Faros, została rozpoczęta w 280 p.n.e., a w całej okazałości stanęła ukończona dopiero za rządów jego syna Ptolemeusza II Filadelfosa w 270 p.n.e.” – ale to nie jest latarnia Faros, która była wzniesiona na wyspie, tylko wcześniejsza latarnia wybudowana z portem i magazynami zaraz po 332 pne stojąca na wysuniętym w morze cyplu. Obie funkcjonowały przez starożytność. Zmylił cie kształt.
8. „W misce z owocami, która jest widoczna nieopodal Ptolemeusza I Sotera, możemy dostrzec jabłka Fuji. Jabłko Fuji pochodzi z Japonii i wyhodowano je dopiero w 1939 roku.'' – no to mnie rozbawiło :D.
To nie sa jabłka Fuji tylko cypryjskie Emerki – i udowodnij że jest inaczej hehehe….
Zapomniałeś dodać ze:
Grecy i Macedończycy gadają po angielsku,
Arystoteles nie jest łysy i nie sepleni
Widać tam persa wyhodowanego dopiero pod koniec średniowiecza,
Bucefałl nie jest koniem tesalskim tylko jakimś współczesnym kłusakiem,
Pies ukazany na przyjęciu to rasa wyhodowana w XX wieku,
Olimpias z ruskim akcentem (ale nie pije wódki)
Mapa jest nieopisana w grece tylko w czytelnej lacinie….
:D itp. itd…
ale te rzeczy Ci nie przeszkadzały tylko zwróciłeś uwagę na jabłka Fuji…. Polewka.
9. Co do Klejtosa to owszem; wg przekazu zginał wcześniej – i to tyle – jest to w zasadzie jedyna chronologiczna nieścisłość.
Gdzie ta cala lista zarzutów (prawdziwych zarzutów chronologicznych)?
„Odnośnie chronologii znalazłem więcej nieścisłosci. Poszukaj we fragmentach filmu kiedy Aleksander był jeszcze dzieckiem i jeszcze odnośnie jego małżeństw” – to co z tym jego
Już Cię prosiłem i tłumaczyłem że takie info zamieścił moderator strony FilmWeb-Aleksander-ciekawostki.Zasypujesz mnie tu lawiną danych, tylko że ja nie jestem historykiem i nie chce mi się weryfikować szczegółowo każdej informacji.Czep się autora wyżej wymienionej strony.To jego dzieło. Może najlepiej zajmij jego miejsce wówczas już nigdy żadne nieprawdziwe bądż nie zgodne z faktami historycznymi sprawy nie znajdą się na FilmWeb(ie) Poza tym o co Ci chodzi?Chcesz wykazać się wiedzą o historii to napisz doktorat z tej dziedziny i rozpocznij karierę na jakimś uniwerku- molestuj studentów. Chyba że po prostu masz zły humor, nie wiem menstruacja, klimakterium coś w tym stylu. Prześledziłem kilka twoich wypowiedzi na forach , czepiasz się każdego i wszędzie. Daj na luz,chill out. Jeżeli Cię to satysfakcjonuje przyznam Ci racje że film Aleksander to wybitne dzieło filmowe które wiernie trzyma sie faktów historycznych że juz nie wspomne o nie zapomnianej roli Colina który tak wspaniale zagrał Aleksandra ze normalnie mucha nie siada. Po prostu szczyt kinematografi. Nawiasem mówiąc ponadczsowe dzieło że po prostu czapki z głów. Z pozdrowieniami ,hej! Ps. Polewkę to ja mam z Ciebie jak się wczuwasz w rolę oświeconej pani profesor. Dla mnie ten film to po prostu KIŁA. Słaby jak sik pająka. Gdyby prawdziwy Aleksander mógł to zobaczyć to by mu dupa ze śmiechu odpadła. Możesz coś jeszcze dopisać na temat. Chętnie douczę się czegoś z pierwszej ręki :-D
jak widać nieścisłości jest bardzo dużo z przestawieniem zon i złymi datami bitew na czele :( do tego wyolbrzymiono wątek gejowski.... (żeby nie było nic do nich nie mam )
zamienili kolejność ożenków Aleksandra :P nie ma czegoś takiego jak kolor karnacji :P:P to masło maślane... albo kolor skóry albo karnacja....
w filmie jest tylko jeden "ożenek" - to o jakiej kolejnosci mowisz?
co z tymi datami bitew?
nie pamiętam już, bo dawno temu oglądałam, ale pamiętam, że gdy sprawdzałam daty bitew w podręczniku to się nie zgadzały...
pokazali 1 ślub, ale była mowa o 2 żonach i zamienili je :P
w filmie padaja tytlko roczne daty - gaugamela 331, hydaspes 326... jestem ciekawa co to za podrecznik ze roznica wwystepuje az w latach
nie wiem gdzie w filmie zamieniaja te zony, ani wlasciwie co masz na mysli... ale pewnie korzystałes z tego samego podrecznika...
1. jestem dziewczyną
2. chodzi mi właśnie o roczne daty, które były złe...
3. to obejrzyj jeszcze rai i nie klep dyrdymałów :P Podają imiona nie w tej kolejności, co powinni...
A co uważasz się, za mądrzejszą od historyków piszących podręczniki licealne ? mój nawet na 1 roku studiów mi polecali jako przydatną literaturę do wykładu :P (historia z PWN-u) ...
jesli twierdzisz ze gaugamela nie miala miejsca w 331, a hydaspes w 326 to moze ty sobie obejrzyj jeszcze raz i jeszcze raz przeczytaj podręcznik...
z tymi imionami (cokolwiek to znaczy) tez sie zorientuj...bo jak narazie to ty piszesz dyrdymaly
mial jednoczesnie 3 zony
madrzejsza od ciebie ...i to sporo...
to, że były były w tych latach nie znaczy, że w filmie tak pokazali :p
widzisz historia sobie a w filmie podają mu żonki nie po kolei (w sensie ślubów)....
oj nie trolluj już tak bo widać, że tylko obrażając innych na filmwebie potrafisz...
tak jasne to nie ja piszę byle jak :P
dowiadujemy się o wcześniejszych żonach, ale są podane na opak
sorry, ale widzę, ze nie kumasz o czym pisałam w kwestii dat...
oj nie znasz się na żartach :/ "nikt" sugeruje dyskusję z kilkoma osobami, a nie jedną narwaną laską...
A ty należysz i nie wiesz jak się tym tu pochwalić ? :P biedactwo...
Alesander pod względem faktografii i realiów historycznych jest wyjątkowo dopracowanym filmem.
Owszem ma przeinaczenia, ale nie jesteś wstanie ich dostrzec. Bez urazy ale twoje zarzuty nie maja racji bytu - daty są prawidłowe, fakty osobiste również.
jesteś tego pewna na 100 % ?
możliwe, że daty bitew są o.k.- chyba jak sprawdzałam to się jednak zgadzały... już nie pamiętam...
kolejność żon chyba jednak niet :)
Taa jeśli jest dopracowany to jestem święta... Film żenująco przez cały film wyolbrzymia gejowatość Aleksandra :/ Do tego Olympias wygląda, jak jego kochanka, anie matka... tyle kasy, a nie umieli jej odpowiednio postarzyć...
Oczywiscie ze jest kupe niescislosci - na studiach zalozylismy ranking przeinaczen w filmach - ten kto wylapal najwiecej mial darmowe piwa.
Aleksander mial stosunkowo malo - to daje pojecie o nakladzie pracy i podejsciu do tematu.
Jeszcze mniej mial chyba Ostatni Mohikanin..
O, ciekawa sprawa. Mozna gdzies "podgladnac" ten ranking? :) I co to za studia, historia?