Ali

2001
7,1 23 tys. ocen
7,1 10 1 23313
6,7 12 krytyków
Ali
powrót do forum filmu Ali

Bieda z nędzą

ocenił(a) film na 3

Reżyser ze scenarzystą nie mają pojęcia, co tak właściwie mają zamiar pokazać, o czym
mają zamiar opowiedzieć, co z życia bohatera uwypuklić, jaką historię, która byłaby warta
opowiedzenia wysnuć. W efekcie powstał koszmarek nie wiadomo o czym, z tragiczną grą
aktorską Smitha, z niepotrzebnymi postaciami do których obsadzono świetnych aktorów
(Foxx). Nie uświadczyłem w tym filmie ani krztyny emocji, wynudził mnie do granic
możliwości.

ocenił(a) film na 4
kosobi

Z przykrością muszę się z Tobą zgodzić. Przez cały czas trwania filmu niczego się o Alim nie dowiedziałem poza tym, że był niezłym tupeciarzem i miał niewyparzoną gębę. I Smith pierwszy raz mnie tak irytował. Również przyznaję rację w postaci Foxxa - po obejrzeniu "Raya" żal mi było patrzeć jak marnuje się w "Alim".

ocenił(a) film na 5
kosobi

prawda w 100%
więcej można się dowiedzieć o nim z jego biografii z różnych stron niż z tego filmu

ocenił(a) film na 8
kosobi

Nie dawno obejrzałam ten film i podobał mi się. Nie wiem czy ogólna krytyka filmu wynika z tego, ze wszyscy znają biografię Muhammada? może i tak być. Mnie podobał się najbardziej wątek polityczny na tle którego wszystko się działo, to był jednak czas wielkich zmian w Stanach Zjednoczonych, do tego pokazali też ortodoksyjną kastę muzułmańską pod której wpływem pozostawał Ali. Te motywy bardzo przykuły moją uwagę i dlatego uznaje film za ciekawy. Nie jestem fanką boksu, nie wiem czy biografia jest rzetelna czy nie, ale też nie to jest dla mnie najważniejsze w tym filmie. A Will zagrał według mnie dobrze jak zwykle.