Wizualnie wszystko jest piękne i mroczne jak na Burtona przystało, lecz sama historia, scenariusz jest jakiś prosty i mało ekscytujący. Po seansie miałem lekki nie dosyt, film trwał 100minut ale wydaje mi się że mógłby być dłuższy a watki nie których postaci bardziej rozwinięte. Nie podoba mi sie też zakończenie, takie bez emocji, za szybkie, mało refleksyjne to już raczej nie takie Burtonowskie. Aktorsko było bdb. Film oglądałem z napisami.
Daleko Alicji np. Do Edwarda. Ocena 6 lub 7 na 10.
Zgodzę się z tobą. Myślałem, że Tim Burton tylko potwierdzi swoją klasę, ale ten film nieco mnie zawiódł. Przede wszystkim moim zdaniem za dużo w nim przemocy, oryginalna Alicja nigdy z nikim nie walczyła, nie było strasznych stworów, obcinanych głów i innych krwawych, przeraźliwych scen. A tutaj jest tego naprawdę dużo. Była przepiękna animacja, efekty komputerowe na najwyższym poziomie, ale zabrakło mi czegoś... ...czegoś co czyni film Burtona filmem Burtona.
Co do przemocy to myślę że oryginalna Alicja była dzieckiem mała dziewczynka, ta Alicja jest nastolatka przed która czeka dorosły świat.
A świat dorosłych w który nastoletnia Alicja wejdzie jest pełen przemocy, a świat dzieci jest bajkowy i kolorowy :).
Alicja boi się dorosłości, swojego przeznaczenia, ( Ciągle ktoś od niej czegoś wymaga, za nią decyduje) jeszcze nie dorosła by sama podejmować decyzje. Na końcu drogi zrozumie to i owo. Nie będę zdradzał co i jak się wydarzy ale jednak przesłanie i fabuła trochę są za proste jak dla mnie.