Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 372 tys. ocen
7,1 10 1 371670
5,6 51 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Wizualnie wszystko jest piękne i mroczne jak na Burtona przystało, lecz sama historia, scenariusz jest jakiś prosty i mało ekscytujący. Po seansie miałem lekki nie dosyt, film trwał 100minut ale wydaje mi się że mógłby być dłuższy a watki nie których postaci bardziej rozwinięte. Nie podoba mi sie też zakończenie, takie bez emocji, za szybkie, mało refleksyjne to już raczej nie takie Burtonowskie. Aktorsko było bdb. Film oglądałem z napisami.
Daleko Alicji np. Do Edwarda. Ocena 6 lub 7 na 10.

Cziken

Zgodzę się z tobą. Myślałem, że Tim Burton tylko potwierdzi swoją klasę, ale ten film nieco mnie zawiódł. Przede wszystkim moim zdaniem za dużo w nim przemocy, oryginalna Alicja nigdy z nikim nie walczyła, nie było strasznych stworów, obcinanych głów i innych krwawych, przeraźliwych scen. A tutaj jest tego naprawdę dużo. Była przepiękna animacja, efekty komputerowe na najwyższym poziomie, ale zabrakło mi czegoś... ...czegoś co czyni film Burtona filmem Burtona.

ocenił(a) film na 5
sewix5

Co do przemocy to myślę że oryginalna Alicja była dzieckiem mała dziewczynka, ta Alicja jest nastolatka przed która czeka dorosły świat.
A świat dorosłych w który nastoletnia Alicja wejdzie jest pełen przemocy, a świat dzieci jest bajkowy i kolorowy :).

Alicja boi się dorosłości, swojego przeznaczenia, ( Ciągle ktoś od niej czegoś wymaga, za nią decyduje) jeszcze nie dorosła by sama podejmować decyzje. Na końcu drogi zrozumie to i owo. Nie będę zdradzał co i jak się wydarzy ale jednak przesłanie i fabuła trochę są za proste jak dla mnie.

Cziken

ogólnie rzecz biorąc myślę, że ten film powinien się nazywać "Alicja w krainie czarów II" :). a fabuła "nowej Alicji" ma moim zdaniem wiele wspólnego z obecną modą na bajki dla dorosłych.