PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465818}

Alicja w Krainie Czarów

Alice in Wonderland
2010
7,1 371 tys. ocen
7,1 10 1 370709
5,6 61 krytyków
Alicja w Krainie Czarów
powrót do forum filmu Alicja w Krainie Czarów

Witam.

Obejrzałem i chcę się podzielić swoimi przemyśleniami.
Przede wszystkim byłem na wersji z napisami. Film nie jest dla dzieci i rodzice, którzy zabiorą swoje pociechy na tę "bajkę" robią według mnie baaardzo duży błąd.

A teraz do meritum. Film "Burtonowski" ale nie do końca. Oprawa wizualna jak zwykle pozwala cieszyć oko fantastycznymi wizjami krainy czarów. I jak to zwykle bywa u Burtona klimatycznie również jest bardzo. Z tym, że klimat ten jest jakby złagodzony. Odniosłem wrażenie, że reżyser nie mógł się zdecydować, czy zrobić film bardzo mroczny i poważny czy film dla szerszej publiczności. I w filmie wyczuwa się to niezdecydowanie niestety. Nasza bohaterka jest raniona, poniewierana i zagubiona a jednak udaje jej się rozwiązywać zagadki z iście Potterowską manierą. Trochę za lekko jak dla mnie. Baśnie powinny charakteryzować się brutalnością i brakiem banalności - tu niestety trochę banalności się zakradło.

Kolejną sprawą jest długość filmu. A jest on zdecydowanie za krótki. niecałe 110 minut na temat rzekę nie jest tym co tygrysy lubią najbardziej. Klika wątków można było wydłużyć, inaczej ukazać historię krainy czarów podczas absencji głównej bohaterki. Po macoszemu potraktowano samego Jaberwocky. Przez większość filmu mówi się o nim ze strachem, tylko po to aby uśmiercić go po trwającej ok. 7 minut scenie walki.

Tak więc Alicja w Krainie Czarów to bardzo nierówny film. Cieszę się, ze powstał gdyż pomaga starszym ludziom na nowo odkrywać krainę czarów. Lecz niestety chęć rozszerzenia grona publiczności odcisnęła negatywny ślad na tym obrazie.

Pozdrawiam

Cypisek_syn_rumcajsa

zawsze mozesz sam zrobic lepszy film i napewno nic nie bedzie brakowac:)Burton miał taka wizje filmu i tyle:)

ocenił(a) film na 5
rozowa23

Mi się średnio podobał, ale nie chce i tak kręcić nowego. Nie mam funduszy na to, ani tak dobrych aktorów. Pod tym względem nie można nic zarzucić. Aktorka od Alicji akurat miała najmniej ciekawą rolę, ale wypadła naturalnie, przyjemnie dla oka. Najbardziej przypadła mi do gustu Bonham Carter, której postać była również najciekawiej wymyślona i miała kilka pomysłowych linijek tekstu. Fajnym urozmaiceniem byli też wtórujący sobie bliźniacy. Film podobał mi się nawet od wizualnej strony, której bym nie zmieniał. Miał typowe dla Burtona elementy i kilak pomysłów. Tylko, że w ten sposób wymyślony świat oferował do bólu schematyczną historię, która nie pozostanie na długo. Została też ona poprowadzona bardzo szybko i skupiała się na akcji. Osobiście wolałbym się bardziej zagłębić w świat "po drugiej stronie lustra". Ponadto niektóre dialogi brzmiały naiwnie i wydawały się wymuszone ( w końcu trzeba czymś wypełnić czas, gdy tak naprawdę oprócz klamry z realnego życia jedynym wątkiem filmu był nadchodzący pojedynek bohaterki). Efektów 3d nie oceniam, bo za nimi i tak nie przepadam. Czekam an kolejny film Burtona. Może będzie lepszy, bo to nadal jeden z wyrazistszych twórców o własnym, ciekawym stylu.

ocenił(a) film na 7
rozowa23

Hehe.

Urlop mi się skończył więc podejmuję dyskusję. Nie mam aspiracji do reżyserowania. Lecz jako domorosły krytyk i filmoman zgłaszam swoje uwagi i spostrzeżenia. Po to filmweb.pl wszakże istnieje.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
Cypisek_syn_rumcajsa

Trafne spostrzeżenia. Mnie również czegoś zabrakło. Niby wszystko ok, ale jakoś bez wyrazu, bez tej iskry. Wizualnie film "ładny" i właściwie tyle... Przydałoby się więcej mroku, więcej typowo burtonowskiego klimatu, bo bez tego nowa "Alicja..." pozostaje trochę bezpłciowym filmem familijnym, jakich wiele. Poza tym fabuła jest zbyt prosta i banalna, a wiele scen to takie zapchajdziury. Dobrze za to spisują się aktorzy, choć Depp zaczyna być już nieco irytujący z tą swoją manierą... Ale główna bohaterka wypada sympatycznie i naturalnie, reszta również jak najbardziej OK. Ogólnie film miły dla oka, ogląda się nieźle, ale nie zachwyca.

ocenił(a) film na 8
Dwight_

Całkiem niezły film.
Ale dlaczego ta Alicja miała sine cienie pod oczami?

I jeszcze jakby włosów nie miała? Taka łysa?
Postać Alicji nie podobała mi się. Mia nie nadaje się do tej roli.Moim zdaniem. Jej gra...też taka jakaś oklepana.Bez wyrazu ;|.
Tylko kości jej stały. Przypomina mi trochę Stewart.
Charakteryzacja jest genialna! To muszę przyznać. I muzyka także.
Kostiumy też naprawdę magiczne.
Podobała mi się gra Kapelusznika,Białej królowej :).

Film ogólnie świetny. 8/10,bo jednak czegoś mi zabrakło.

ocenił(a) film na 8
Batmanowa

Owszem. Czegoś temu filmowi brakowało jednakże nie można temu filmowi odmówić świetnej charakteryzacji i nie wiem, baśniowości?
Mi się podobał i to nawet bardzo.

ocenił(a) film na 7
CobyShaddix69

Zdecydowanie nie można odmówić obrazowi charakteryzacji i baśniowości. Oglądając Alicję bawiłem się tak samo dobrze ja na Koralinie.

Pozdrawiam.