Mam małe pytanie. Od ilu lat jest ten film ? Moja 8-letnia kuzynka bardzo chce się na to wybrać , a ja nie wiem czy jest to film dla niej.
Wpuścić to pewno wpuszczą bez problemu a ,jest od 10 lat.Według mnie film zdecydowanie nie dla dzieci.
Odradzałabym zabierani dzieci na ten film. Cała opowieść, tak jak i poszczególne sceny, mogą je jedynie przestraszyć, tak jak wtedy, gdy byłam na pokazie w piątek i niektóre płakały, a inne rodzice sami wyprowadzali z kina... Żaden film Burtona nie był dla dzieci, nawet te kartkówkowe, akurat w tej kwestii nic się nie zmieniło...
Nie zgadzam się z przedmówcami, 8-latka może spokojnie obejrzeć ten film. Ten temat już był, tylko dotyczący 5-latki. Tam były opisane "momenty". Naprawdę wszystko się trzyma w regułach baśni. O ile 5-latki bym nie puścił, to 8-latkę już spokojnie.
A jeszcze dodam, że polski dystrybutor zaleca 10 lat, w USA, jest polecany do oglądania z osobą dorosłą. Nastaw się że jest to baśń angielska. Jeśli kuzynka widziała "Opowieść wigilijną" z ubiegłego roku, to spokojnie może obejrzeć "Alicję". "Opowieść" miała znacznie gorszy moment, naprawdę przerażający.
Film jest od dziesiątego roku życia i czy mogą na niego pójść młodsze dzieci to zależy tylko od rodziców i opiekunów którzy znają swoje dzieci i wiedzą czy dany obraz mogą spokojnie polecić swoim podopiecznym. Przecież każde dziecko rozwija się zupełnie inaczej to co dla jednego jest ładne i fajne dla drugiego może być koszmarne.:)
Ja szczerze mówiąc czułam się nieprzyjemnie z myślą, że na sali siedzi tyle maluchów. Nie poleciłabym. I nie chodzi o strach, uważam, że sceny są zbyt brutalne, chociaż dzisiejsze czasy są inne. Swojego dziecka bym nie zabrała.