Ciekawy film alternatywny o alternatywnych sposobach na życie. Ciekawe czy jakby nakręcić go w klasycznej, uporządkowanej konwencji to wyszedł by lepszy czy gorszy? Na szczęście nie skupia się na menelstwie czy ludziach chorych lub nieszczęśliwych wypadkach, ale w większości pokazuje ludzi z autentyczną motywacją filozoficzną.
7/10
Tak. Gdy widzę, słyszę i patrzę na alternatywność zawsze rodzi się we mnie pytanie o autentyczność takiej postawy, a może tylko o przyczynę pójścia pod prąd. Wybrałem inny styl życia, bo: straciłem bliskich lub wyrzucono mnie z domu, pracy czy też nie godzę się na konsumpcjonizm i życie gadżetowe? W tym filmie, niezłym, brakuje mi jakiegoś kompasu, wg którego autorzy dobierają przedstawione osoby, brakuje mi też pokazania ich w zimie... Film niezły, acz zbyt chaotyczny, jakby reżyserzy dostrajali się do wypowiedzi swoich bohaterów.
Miałam podobne odczucia. A tak swoją drogą, wkurzające jest to, że nadal nie można filmu ocenić...
Miło czytać te komentarze.Dziękujemy - Autorzy.
Krzypur, większość materiału nakręcone jest własnie w zimie. W sumie wszystko co w filmie w wewnątrz, to w zime:) Motywacje są różne, to prawda. Część z tych ludzi jest po niękąd pchniętych w ten styl życia, część wybrała go od początku do końca świadomie. Historii tak wiele jak ludzi, jedni pozostawiają komfortowe życie inny dopiero go poszukują. Film owszem jest chaotyczny, tak jak i przeciętny dzień na tej planecie:)
Pozdr
M.W