Amelia

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
2001
7,6 272 tys. ocen
7,6 10 1 272243
7,6 61 krytyków
Amelia
powrót do forum filmu Amelia

Każdy, kto skrytykuje film jest nazywany bezguściem, mówicie, że nie rozumie filmu, że to ambitne kino.

To wcale nie jest ambitne kino i wcale nie trzeba się wysilać, żeby coś tutaj zrozumieć. Ludzie, nie doszukujcei się głębi w czymś, co z założenia nie jest od tego, by prowokować do poważnych reflekcji egzystencjalnych ;).

Amelię bardzo lubię. Film bardzo ciepły i kolorowy i tak też należy do niego podchodzić: komedia romantyczna o charakterystycznym klimacie, który nie każdemu odpowiada. Ja jestem nim oczarowana i zafascynowana :). Urzekły mnie kolory, muzyka, Audrey Tautou, a ostatnią scenę z rowerem mogłabym oglądać godzinami ;). Optymizm, radość i uśmiech - to właśnie daje nam ten film ;). Nie oszukujmy się, nie jest ambitny (po co w ogóle dzielić filmy na "ambitne" i nie?), szczególnie mądry czy jakiś tam. Jest po prostu ładny, klimatyczny, radosny i przyjemny ;).

ocenił(a) film na 9
Monika_48

Aj, z rozpędu napisałam o rowerze ;). Rzecz jasna miałam na myśli motorower. Przepraszam za błąd.

Monika_48

Ambicja może dotyczyć formy, wcale nie musi dotyczyć treści. Obraz w tym filmie urzeka i sam przez się rodzi pewne odczucia i myśli, nastraja w specyficzny sposób. Ambicja to chęć wybicia się ponad przeciętność, ponad pospolitość, ponad tendencyjność i brukowość; nie istnieje wybicie się jako takie, wybijać się można jedynie pod jakimś względem i Amelia się pod względem formy wybija ponad większość filmów w historii kina. Dlatego Amelia JEST filmem ambitnym. Jakiś analfabetyzm funkcjonalny zapanował na tym forum.

Lost_in_Time

zgadzam się z Tobą...Dla mnie każdy gest,słowo,spojrzenie które wywołuje uśmiech jest bezcenne...i piękne.Film wywołał u mnie dużo ciepłych uczuć i dużo razy się uśmiechnęłam.Nie muszę już chyba dodawać że `Amelia` jest po prostu pięknym filmem ! :)