Amerykańska zbrodnia

An American Crime
2007
7,4 28 tys. ocen
7,4 10 1 28110
6,9 8 krytyków
Amerykańska zbrodnia
powrót do forum filmu Amerykańska zbrodnia

Podobne filmy

ocenił(a) film na 10

Czy znacie jakieś filmy podobne do tego ? Chodzi mi głównie o motyw przemocy dokonywanej przez dzieci , ale nie tylko , ogólnie coś podobnego :)

ocenił(a) film na 7
Eliza90

Jeśli chodzi o motyw przemocy wobec dzieci to polecam "Lilja 4-ever". Natomiast jeśli chodzi o wpływ rodziców na postrzeganie przez dzieci dobra i zła (postrzeganie skrzywione), to "Sztuka Płakania".

ocenił(a) film na 7
Eliza90

No przecież, że wcześniej nie napisałem: "Miasto Boga" !

ocenił(a) film na 10
David_Ames

Dziękuję :) na szczęście nie widziałam jeszcze tych filmów więc z przyjemnością to zrobię

ocenił(a) film na 7
Eliza90

Nie wiem czy to też Cię zainteresuje, ale jeśli chodzi o przemoc w szkole, zadawaną przez młodzież swoim rówieśnikom to bardzo ciekawy jest film "Klasa" (polski dystrybutor wykazał się wybitnym czarnym humorem i u nas film ma tytuł "Nasza Klasa"). Film potrafi wstrząsnąć, jest swoistym studium przemocy.

W tej tematyce ciekawy jest także "Ben X".

Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to dam znać, pozdrawiam!

Eliza90

Skoro z przyjemnością oglądasz tego typu filmy, to bałbym się Ciebie spotkać na ulicy..

ocenił(a) film na 10
wildcat

Dlaczego ? poza tym nie wiem , czy słowo "przyjemność " jest odpowiednie...

Eliza90

Jezeli chodzi o przemoc dokonywana przez dzieci to polecam Braterstwo Krwi (film na faktach)
http://www.filmweb.pl/film/Braterstwo+krwi-2008-451721

poli160

'Eden lake". Zniechęcił mnie do posiadania dzieci na następne 5 lat przynajmniej:-)

ocenił(a) film na 10
Binula

Dziękuję Wam jeszcze raz za wszystkie propozycje . Klasę widziałamm, Ben X i Eden Lake też , pozostałych jeszcze nie znalazłam . Tzn.Lijla 4-ever była w nocy w tv ale niestety nie wytrwałam do tej godziny :(

użytkownik usunięty
Eliza90

the children
sierota (po części,ale film rewelacja)
Ils
Czy zabiłbyś dziecko?
I'ts alive!
dzieci kukurydzy
w sumie to same horrory ale na tych tylko się znam :)
i jeszcze kilka ale trudne do zdobycia więc sobie odpuszczę :)

użytkownik usunięty

no i girl next door oczywiście ;D

ocenił(a) film na 10

W sumie to jeśli masz czas i chęć , dopisz i te trudniejsze ;) nawet jeśli nie znajdę to będę znała tytuły i jeśli pewnego dnia spotkam się z filmem w jakiś sposób to na pewno go nie przeoczę :)

Eliza90

"Czy znacie jakieś filmy podobne do tego ? Chodzi mi głównie o motyw przemocy dokonywanej przez dzieci "
Biała wstążka.

ocenił(a) film na 6
kyle_reese

Oczywiście wspaniały "Władca much"! Książka jeszcze lepsza niż film, poza tym jest fenomenalna książka "Orkan na Jamajce". I jeszcze wstrząsająca japońska książka "Zerwać kwiaty, zabić dzieci". Polecam.
A jeśli nie lubisz czytać, to obejrzyj tylko "Władcę much". Klasyk.

ocenił(a) film na 7
kyle_reese

A gdzie w "Białej Wstążce" (SPOJLER!) jest o tym wspomniane, bo uważnie śledząc film można stwierdzić tylko jedno: zagadka zostaje niewyjaśniona (zresztą to nie pierwszy film w którym Haneke celowo nie rozwiązuje wątku kryminalnego w swoim dziele).

David_Ames

polecam Turtles.Can.Fly świetny dramacik no i moze Martyrs

sylvana01

Ja polecam "zło"

ocenił(a) film na 6
Robesso

Dodałbym jeszcze W ciszy z Elisha Cuthbert

ocenił(a) film na 6
Eliza90

podobno dziewczyna z sąsiedztwa, ->/ nie komedia ;d , ale nie wiem, nie ogladalam, szukalam tego filmu na kafe i mi polecili :)

ocenił(a) film na 7
savonn

dodałabym Eden Lake- świetny film, cały czas trzyma w napięciu

ocenił(a) film na 8
savonn

"Dziewczyna z sąsiedztwa" opowiada dokładnie o tych samych wydarzeniach.

Eliza90

"Kidulthood"

ocenił(a) film na 7
patrykstudia

o molestowaniu seksualnym, nie wiem czy to Cię interesuje - film "Zły dotyk".

ocenił(a) film na 6
korena

Dogville. Bohaterka jest już co prawda dorosłą kobietą, ale reszta fabuły jest podobna. A sam film nieporównywalnie lepszy niż Amerykańska zbrodnia.

Eliza90

"12 lat i koniec", "Synalek", "Paranoid Park", "Kids".

Eliza90

"Bez mojej zgody", to film o wykorzystywaniu dziecka na potrzeby siostry przez rodzica. Może ci będzie odpowiadać...

ocenił(a) film na 10
Eliza90

Film "Oszukana" też jest o przemocy wobec dzieci i także jest bardzo wstrząsający.

ocenił(a) film na 7
paulina3370

Motyw znęcania : Precious, nasza klasa, sala samobójców, final, kidulthood i adulthood. Tyle mi przychodzi do głowy.

Eliza90

I jeszcze "Mean Creek".

Eliza90

Przemoc dokonywana przez dzieci rewelacyjny: Musimy porozmawiac o Kevinie.

gosiamik

Megan is Missing ;)

ocenił(a) film na 7
gosiamik

zgadzam się -bardzo dobry

Eliza90

Baby blues

ocenił(a) film na 8
Eliza90

"Szkoła dla łobuzów" :D

ocenił(a) film na 10
Eliza90

http://www.filmweb.pl/film/Kie%C5%82-2009-517114 (taka dosc nietypowa przemoc )
http://www.filmweb.pl/film/3096+dni-2013-654013

Eliza90

Aurore

ocenił(a) film na 10
Eliza90

http://www.filmweb.pl/film/Nasi+ch%C5%82opcy-1999-40750

ocenił(a) film na 7
Eliza90

Ile filmów <3
Do znęcania się nad dziećmi przez dorosłych jeszcze Dom Glassów (dla mnie druga część lepsza)
Do dziecka znęcającego się nad kimś Hard Candy/ Pułapka (2005)