Amerykańska zbrodnia

An American Crime
2007
7,4 28 tys. ocen
7,4 10 1 28110
6,9 8 krytyków
Amerykańska zbrodnia
powrót do forum filmu Amerykańska zbrodnia

Że jedna, choćby nie wiem jak charyzmatyczna osoba, mogła 16-17 latkom (czyli niektórym z oprawców) odwrócić sposób postrzegania dobra i zła. Nie czytałem wiele o tej sprawie, więc nie wiem, czy oprawcami faktycznie były osoby tak dojrzałe, ale jeśli to był pomysł autorów filmu-to bardzo nie udany i mało wiarygodny (jeśli tak było na prawdę, to jestem przerażony). Dużo bardziej podobała mi się wizja pisarza Jacka Ketchuma, który swą powieść "Dziewczyna z sąsiedztwa" oparł na kanwie tych właśnie wydarzeń. Tam oprawcy nie przekraczali 13 lat. Większość to 11latkowie. W tym wypadku, fakt, że Gertruda (a właściwie Ruth u Ketchuma) skrzywiła ich psychikę nie wydaję się być dziwny. Polecam więc książkę. Jest nieporównywalnie lepsza, i bardziej poruszająca niż ten film.

użytkownik usunięty
killus_13

Tak było naprawdę.

ocenił(a) film na 10

Ja także jestem w szoku, w ogóle nie ogarniam tej sytuacji... że takie rzeczy się dzieją. Tyle ludzi wokół było, sąsiedzi się mieszać nie chcieli.... dzieci młode, średnie i niemal że dorosłe - każde z nich słuchały tej wariatki, wydaje się niemożliwe że tyle osób nic z tym nie zrobiło, nie zgłosiło tego na policję, nie przeciwstawiło się.

A co do filmu to bardzo dobry, zasługuje na taką ocenę jaką ma średnią wszystkich głosów, czyli 8/10. bardzo podobała mi się główna bohaterka tego dzieła, jest bardzo ładna i chyba faktycznie dobra z niej aktorka.

użytkownik usunięty
3bit

Widzisz, takie były wtedy czasy. Panowała znieczulica społeczna i każdy myślał tylko o sobie. Smutne, ale prawdziwe...

I niestety tak jest nadal. Ja filmu jeszcze nie oglądałam, ale czytałam o tej historii... ;(

ocenił(a) film na 8
3bit

takie były czasy, pruderia była na topie. Ludzie głupi i słabi z zadziwiającą łatwością potrafią stworzyć w swoich głowach iluzję świata i samych siebie która im pasuje. A dzieci młodsze były zastraszone albo dowartościowywały się, a starsze same czerpały z tego perwersyjną przyjemność.

ocenił(a) film na 7
killus_13

a hitler?

gacusdtp

Jakby stworzyć dziesiątkę największych tyranów myślę, że Gertrude byłaby w niezłym towarzystwie...

użytkownik usunięty
bandofbrothers

Po pierwsze pruderia, nieczulica, dewocja (w końcu to Stany), po drugie po prostu ludzkie 'zło wrodzone'- ostatnio w telewizji widzieliśmy 4 letniego gnojka który męczył kota, co nagrywał jego mądry braciszek, czemu? Bo mu było wolno. tam było tak samo tylko bardziej ekstremalnie: zarówno dzieciaki Gertrude jak i gówniarzeria z sąsiedztwa zorientowały się że Sylvia nie jest i nie musi być traktowana jak człowiek, że nikt jej nie pomoże, co z pełną mocą zostało wykorzystane. Nie wiem jak to zostało przedstawione w filmie ale w rzeczywistości w tym koszmarze uczestniczyło co najmniej kilka(naście) osób wieku od kilku do prawie 20 lat.

ocenił(a) film na 7

przerażająca historia.. nie rozumiem dlaczego główna bohaterka umiera w tym domu, czemu rodzice od razu nie wchodzą uwolnić jej siostry(zagmatwany wątek filmowy) oraz czemu po tylko 20 latach wypuszczono Gertrude.. powinna wisieć..

edyta666

Bo to było zrobienie widzów w ch...a, ja naprawde myślałem że ona uciekła, cieszyłem się jak głupi a to było tylko słudzenie, okrutna ściema, moze bardziej okrutna niż te tortury. Żal mi było tej dziewczyny, mało laptop nie leciał na podłoge jak widziałem te okrucienstwa, a jak już widziałem tego małego zasrańca Johhnyego to bym kopał gnojaa aż by zdechł, ku...a film masakra, nie znałem tej historii zanim po niego sięgnąłem. Oglądałem go wczoraj i cały czas mnie trzyma. Ta obojętnośc ludzka i znieczulica. Kara była za słaba, ogólnie to bym posadził na dożywocie wszystkich łącznie z rodzicami i siostra Gertrude zamęczył w ten sam sposób. Dz...ka je...a, k...a głupia, zazwyczaj tak nie klne ale poorał mnie ten film równo.

killus_13

To nie jest tak, że jej dzieci nie tylko nie reagowały na to co robiła ich matka ale i same później znęcały się nad Sylvia Likens bez powodu. W filmie jest kilkukrotnie pokazane, że one to rozumieją i nie dziwią się takim karom, ponieważ one tez kiedyś były karane w ten sposób (np. przypalanie papierosem za rzekomą kradzież, jedna z córek na pytanie "co jej zrobi" odpowiada "to co zwykle jak złapie kogoś na kradzieży"). Tak więc wnioskuję że te nastolatki jak i wszystkie jej dzieci mają rytą psyche od dziecka, a reszta która przychodzi w "gości" się znęcać nad Sylvia jest po prostu zryta sama od siebie i nie umiem wytłumaczyć ich zachowania (chyba że ich opiekunką w dzieciństwie była Gertrude Baniszewski , ale to już luźna hipoteza ;] )