PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=677515}
5,0 2,4 tys. ocen
5,0 10 1 2374
Anatomia upadku
powrót do forum filmu Anatomia upadku
ocenił(a) film na 8
dominiorek

Kurka wodna, mimo szczerej chęci odpowiedzi kolejny raz napotkałem ( żeby nie użyć słowa cenzura i nie wyjść na oszołoma) małe trudności techniczne.
Dominiorek, czy znasz może jakąś inna platformę, na której moglibyśmy się poprzepychać słownie?

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

No chyba możesz bez cytowania napisać, za co byli przesłuchiwani?
Twierdzisz, ze byli niewinni, a czy proces się już odbył?
Typowe... A może Ty jesteś bohaterem tego artykułu? Albo lepiej - autorem...?

ocenił(a) film na 8
dominiorek

No chyba proces już się odbył skoro siedzą w tych zamkniętych zakładach, czyż nie?
A jeśli się nie odbył to co oni tam robią bez wyroku?
Nie wiem za co byli przesłuchiwani i nie obchodzi mnie to zbytnio. Jeśli byli zdrowi, powinni być sądzeni jako zdrowi, niezależnie co zrobili, czy czego nie zrobili.
Jedna i druga sytuacja jest niedopuszczalna.
Tak jestem bohaterem i autorem tego artykułu, zamierzam w przyszłości napisać o tym kryminał, ale nie jestem pewien, czy jestem zbyt lotny umysłowo , aby podołac temu zadaniu.

Pytałeś dlaczego mamy ulegać żądaniom mniejszości. Może posłużę się popularnym dziś słowem tolerancja.

Czy nie jest mi wstyd bronić tv Trwam?
Jak Ci nie wstyd o to pytać? Ani mnie, ani 2.5mln nie jest wstyd.

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

"No chyba proces już się odbył skoro siedzą w tych zamkniętych zakładach, czyż nie? A jeśli się nie odbył to co oni tam robią bez wyroku?."
NIE. Obserwację psychiatryczną prowadzi się przed wydaniem wyroku, aby sprawdzić, czy podejrzany jest poczytalny...

"Nie wiem za co byli przesłuchiwani i nie obchodzi mnie to zbytnio. Jeśli byli zdrowi, powinni być sądzeni jako zdrowi, niezależnie co zrobili, czy czego nie zrobili."
Może to klucz do całego problemu? W artykule nie ma wzmianki o celu przesłuchiwania i stawianych oskarżeniach. Są aż tak wstydliwe? A może autor napisał tendencyjny i zafałszowany artykuł celowo przedstawiając oskarżonych jako niewinnych? A jest różnica, czy byli oskarżeni o molestowanie nieletnich, czy profanację flagi...

"Tak jestem bohaterem i autorem tego artykułu, zamierzam w przyszłości napisać o tym kryminał, ale nie jestem pewien, czy jestem zbyt lotny umysłowo , aby podołac temu zadaniu."
Jeszcze kilka postów i będziesz mógł napisać komedię... :)

"Może posłużę się popularnym dziś słowem tolerancja."
To nie jest obecnie popularne słowo, a przynajmniej nie tak popularne jak: lewak, leming, komuch, pedał...

"Czy nie jest mi wstyd bronić tv Trwam? Jak Ci nie wstyd o to pytać? Ani mnie, ani 2.5mln nie jest wstyd."
A mnie jest wstyd. Za Was...

ocenił(a) film na 8
dominiorek

Dobre prawo, co? Można wsadzic do psychiatryka każdego, wszystko jedno czy chory, czy zdrowy.

Jakim cudem w artykule mają się znaleźć wzmianki o celu przesłuchiwania i stawianych oskarżeniach? Przecież to tajemnica sądowa.
Tak, może autor napisał tendencyjny i zafałszowany artykuł celowo. Może to, może tamto. Może Fundacja Helsińska też jest tendencyjna i nieobiektywna. Może.

Tak, napiszę tragikomedię! Albo chociaż jakiś artykulik w GP.

Boję się, że gdybym użył słowa "pedał" w mediach albo w Sejmie to w imię tolerancji zostałbym rozszarpany na strzępy.

Wstyd Ci za nas? Czyli za kogo? Jeśli za mnie to obiecuję, że się poprawię. Opowiem się za zakazem dla tv Trwam, przyklepię raport komisji Milera, wykupię prenumeratę GW. Jeszcze będą ze mnie ludzie, zobaczysz!

ocenił(a) film na 1
dominiorek

Bardzo dobre prawo!
Jeśli był chory psychicznie, to nie powinien trafić do więzienia, ale właśnie na leczenie psychiatryczne! Jeśli był zdrowy, to do więzienia! Pod warunkiem, ze był winny. Temat oskarżeń i winy autor wygodnie przemilcza... To nie powinna być tajemnica, ale jeśli autor uniknął tego tematu, to widać dlatego, że ma niezbyt wymagających czytelników...

Z artykułu nic się nie dowiadujemy, oprócz tego, ze był niewinny i trafił do "psychuszki". Mam nawet wątpliwości, czy autor artykułu nie myli obserwacji psychiatrycznej (prowadzonej przed postawieniem zarzutów) z przymusowym leczeniem...

Na artykuł do GW jesteś za słaby, przykro mi. Ale do GP możesz śmiało aspirować.
Słowo "pedał" jest obraźliwe. Jeśli publicznie obrażasz innych, to nie dziw się szykanom...

Wstyd mi za tych co bronią media Rydzyka, głównie za sposób w jaki sposób to robią. A fakt, że są tępym i nieświadomym narzędziem w polityce wywołuje akurat zażenowanie (a może też i strach), a nie wstyd...

ocenił(a) film na 8
dominiorek

Haha, ale o Fundacji Helsińskiej juz słowem nie wspomniałeś. A oni zajmują się tym zagadnieniem.

No panu Szechterowi do pięt nie dorastam. Ten to ma dopiero siłę argumentu! Ale kto teraz czyta GW.

Dziękuję za przypomnienie, że słowo "pedał" jest obraźliwe. A czy słowo "czarnuch" także jest obraźliwe? Poseł Godson twierdzi, że tak.

Racja, to wstyd, że katolicy bronią katolickiej telewizji. Musisz być ładnie zindoktrynowany przez media, żeby nie zauważyć tej zależności. Przecież to logiczne. Nie lubisz logiki?
Jesli buddyści broniliby jakiejś telewizji buddyjskiej, miałbyś coś przeciwko nim?

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

I co w związku z tym, że Fundacja Helsińska się tym zajmuje? Znaczy, że ten gość jest niewinny?
Zdaje się, że ani ty, ani autor tego "artykułu" nie za bardzo wiecie czym się różni leczenie psychiatryczne od obserwacji psychiatrycznej...
Najciekawsze, że jak wpisać imię i nazwisko tego "niewinnego" pacjenta, to google nic nie znajduje... a miał zajmować się obrona praw człowieka i być opozycjonistą... Ciekawe, a wręcz NIESAMOWITE!

Wstydliwe są metody, bo niegodne katolików... Na marginesie: gdzie nadstawianie drugiego policzka?

ocenił(a) film na 8
dominiorek

"I co w związku z tym, że Fundacja Helsińska się tym zajmuje? Znaczy, że ten gość jest niewinny?" Ten i wielu innych są niewinni.
A tak nawiasem. Widzę, że zasada domniemania niewinności jest Ci nieznana. Każdy, kto trafi przed sąd jest winny. Ciekawe spojrzenie.

Zechcesz wskazać choć jedną metodę niegodną katolika?

Nadstawianie policzka?
Jezus po uderzeniu go w twarz mówi: "Jeśli źle powiedziałem udowodnij, co było złe. A jeśli dobrze, dlaczego mnie bijesz?"

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

Przeczysz sam sobie, bo wcześniej napisałeś: "No chyba proces już się odbył skoro siedzą w tych zamkniętych zakładach, czyż nie?", a teraz piszesz o domniemaniu niewinności. Zdecyduj się w końcu, o co Ci chodzi i czy przypadkiem nie chodzi o Ciebie...

"Zechcesz wskazać choć jedną metodę niegodną katolika? "
Mówienie fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu...

ocenił(a) film na 8
dominiorek

Ja nie mówię o jednym procesie. Pisałem Ci już 3-4 tys osób jest umieszczanych w szpitalach psychiatrycznych, z czego część jest całkowicie zdrowa i niewinna. Nie wymyśliłem sobie tego, przeczytałem to w internetowym wydaniu Newsweeka.

" Zdecyduj się w końcu, o co Ci chodzi i czy przypadkiem nie chodzi o Ciebie..."
Może od razu zwymyślaj mnie od oszołoma, będzie prościej.

"Mówienie fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu..." A stać Cię na jakiś konkret?

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

Aż strach się bać popełniać przestępstwa! Można za to ponieść karę!

Nie stać mnie na konkrety, za biedny jestem...

ocenił(a) film na 8
dominiorek

Chciałem napisać ciekawostkę o gazecie Szechtera, ale mnie tradycyjnie zbanowali. Za PISu nie było czegoś takiego.

ocenił(a) film na 8
niepoprawny

Chociaż nie było żadnego linku, cytatu, ani nic podobnego.

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

No chyba nie kolejną "rewelację" na temat jego ojca i przyrodniego brata? Bo to już wszyscy znają na pamięć...

"Za PISu nie było czegoś takiego."
Nie. Był Gertych z ojcem i smokami oraz murzyńska gęba Leppera... Też było fajnie!

ocenił(a) film na 8
dominiorek

Nie wiem co jest. Napisałem dosłownie jedno zdanie o Wyborczej bez żadnych linków i cytatów, i nie mogę go zamieścić. Pozwolę sobie powtórzyć: Za PISu nie było czegoś takiego.

ocenił(a) film na 8
niepoprawny

Chciałem wspomnieć o milionach złotych z państwowej kasy przeznaczanych na reklamy kalesonów itp. w Wyborczej.

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

No i wspomniałeś. Nie widzę, żeby twój post został usunięty.
Gdzie ta cenzura?

ocenił(a) film na 8
dominiorek

Chciałem podać szczegóły. Nie mogę.

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

Akurat...

ocenił(a) film na 8
dominiorek

W sumie to nie masz powodu, żeby mi wierzyć na słowo. Kup "Wybiórczą" i sam się przekonaj jakie reklamy zamieszcza Agencja Mienia Wojskowego.

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

reklamy kalesonów?
:)
nawet jeśli, co w tym złego?

ocenił(a) film na 8
dominiorek

To, że my za to płacimy :)

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

Jak za wiele innych rzeczy... Tak Cię to oburza?
A gdyby reklama była w Gazecie Polskiej, to o czym by to świadczyło?
I gdzie ta cenzura? Te posty już powinny zniknąć...

ocenił(a) film na 8
dominiorek

Oczywiście, że oburza mnie wspieranie gazety Szechtera z budżetu państwa kilkunastoma milionami złotych rocznie.
Mam wiele poważniejszych wydatków, uwierz mi.

Gdyby takie reklamy były zamieszczane w obu gazetach świadczyłoby to o bezstronności rządu, ale niestety tak nie jest.

Posty nie znikły, bo zawierają tylko ułamek informacji z artykułu prasowego o gazecie Szechtera.

ocenił(a) film na 1
niepoprawny

AMW gospodaruje mieniem, w tym nieruchomościami, więc dla mnie oczywistym jest, że jak się chce coś sprzedać, to się to ogłasza. Pamiętam, że ogłoszenia o sprzedaży mienia były również w Gazecie Krakowskiej...
Lepiej sprawdź gdzie trafiają dochody ze sprzedaży, to dopiero będzie sensacja!

ocenił(a) film na 2
niepoprawny

Tylko sam też widzisz że "komisja Macierewicza" także zmienia zdanie co jakiś czas. Jak im tylko wygodnie i jak się pojawi choćby mała nie ścisłość oni robią z niej co jest pewnikiem. A później nawet nie umieją się z niej z godnością wycofać tylko ją przemilczają.
Nie chcę tu nikogo obrazić ale spora część ludzi którzy wierzą w "zamach" to jacyś paranoicy, którzy uważają wszystko za spisek i kłamstwo. Ja nawet się kiedyś spotkałem z wypowiedziami że katastrofa Concord-a było spiskiem firm lotniczych.
Co do zamykania ludzi w rożnych "ośrodkach", jest racja ale jak na razie nikogo nie zamknęli w nich. Więc żyjemy w demokratycznym kraju, jak każdy może mówić co uważa za słuszne.

ocenił(a) film na 8
rafib1975

Prawie każdy, bo ja nie mogę. Znowu się rozpisałem i nie opublikowali mi komentarza, choć nie było w nim ani żadnego linku, ani nawet cytatu. "Uważam Rze" też nie mogło mówić tego co uważa za słuszne.

dominiorek

Akurat obecnosc trotylu zostala udowodniona NIEZAPRZECZALNIE, byly konferencje nawet z szefami fimy produkujacej urzadzenia do wykrywania materialow i nie ma mowy o pomylce, oczywiscie nie jest to dowod na zamach, w ogole to kto uzywa jeszcze trotylu, chodzi o reakcje wypierania i tlamszenia wszelkich innych glosow niz oficjalna (rosyjska) wersja, wyrzucenie Gmyza itd.To jest podejrzane, ale wy wolicie widziec propagande pisu, oczywiscie ze graja na tym, czemu mialoby byc inaczej ? Co nie zmienia faktu, ze ta katastrofe trzeba wyjasnic a bardzo malo sie w tej sprawie robi. Mierzenie drzewa po 3 latach ? Kpina i policzek dla nas Polaków, ktorego wy nie chcecie poczuc, przykre.

Budyks

A poza tym, to co sugerowały media ktorym wierzysz, to dopiero byly androny: pijany general za sterasmi samolotu ? Troche rownowagi i obiektywizmu proponuje.

ocenił(a) film na 1
Budyks

"A poza tym, to co sugerowały media ktorym wierzysz...."
A skąd masz wiedzę, jakim mediom ja wierzę...
Widzę, że wiesz już wszystko. A czego nie wiesz, to sobie wymyślisz...
Pewnie to wynika z równowagi i obiektywizmu!

dominiorek

Nie wiem wszystkiego i wlasnie to mnie wpienia, ze nic sie nie robi bym sie dowiedzial :D robi sie tylko walke polityczna. Nie napisalem tez, ze wierze we wszystkie hipotezy Macierewicza, on tez w nie nie wierzy, bo to sa wlasnie HIPOTEZY, ktorych przynajmniej ktos nie boi sie stawiac, (zeby bylo smieszniej ostatnio Korwin-Mikke wysnul HIPOTEZE, o tym , ze za zamach odpowiedzialny jest wlasnie Macierewicz :D) na tym wlasnie polega praca prokuratury, a nie na chowaniu sie jak dziecko za spudnica ruskiej ladacznicy.

ocenił(a) film na 1
Budyks

Zasadnicze pytanie: Co Cię przekona? Jakich dowodów potrzebujesz i na co? Czy nie widzisz, że działania Maciorewicza wprowadzają tylko zamęt i niczego nie wyjaśniają. Po co stawia głupie i fantazyjne teorie? Dlaczego zamiast króliczka złapać, od blisko trzech lat goni się króliczka? Nie widzisz, że przez działania Maciorewicza i jego bandy tylko odchodzi się od najważniejszych ustaleń i zajmuje bzdurami?

Każdy może postawić hipotezę, nawet najbardziej absurdalną. Problem w tym, że prokuratura nie może sprawdzać w nieskończoność tych samych poszlak, bo komuś coś się wydaje. Jakoś nie słyszałem żeby Maciorewicz albo Korwin-Mikke spróbowali odpowiedzieć, dlaczego piloci złamali procedury i zeszli tak nisko, choć nie powinni. Zamiast tego otrzymujemy porcję absurdu w postaci sztucznej mgły, helu, bomb próżniowych i magnesu do aluminium. Ludziom średnio inteligentnym nie zajmuje dużo czasu połapanie się o co w tym chodzi. Niestety pozostaje ta większa część społeczeństwa, która nie zrozumie nawet gdy się im dokładnie wytłumaczy. Oni potrzebują prostej i medialnej historii, którą łatwo mogliby zapamiętać i rozpowszechniać...

dominiorek

Alez kolego, ja nie twierdze, ze PIS nie probuje ugrac co sie da na tragedii, nie twierdze tez, ze to nie wprowadza niepotrzebnego zametu, ale oni przynajmniej wywieraja nacisk na do granic opieszala, wrecz poddancza wobec rosji prokurature i komisje millera, to jest ich plus.

Budyks

I to nie mnie ma cos przekonac, tylko ludzi kompetentnych, dla ktorych rapotr Millera MAKa czy innych, jest poprostu ukreceniem sprawie lba, no wlasnie, dlaczego zeszli nisko ? Czy wg ciebie to swiadczy jednoznacznie o ich winie ? Nierozumiem dlaczego i zaznaczam, ze nie mam zamiaru sam badac sprawy, bo nie jestem do tego kompetentny, jak i pewnie kazdy odwiedzajacy to forum, ja tylko zwacam uwage na to, ze cos tu jest grubo nie tak.

ocenił(a) film na 1
Budyks

A kim są ci kompetentni ludzie?
Zadam proste pytanie:czy czytałeś raport PKBWL? Bo jeśli go krytykujesz nie znając treści to jesteś niepoważny!

"Czy wg ciebie to swiadczy jednoznacznie o ich winie ?"
TAK. Podjęli niewłaściwą decyzję i ponoszą za to odpowiedzialność!

dominiorek

Pomijasz calkowicie pytanie, dlaczego mieliby podjac niewlasciwa decyzje, ale to nadal nasze dywagacje, nie czytalem raportu, tylko to co ustalal i wiem, ze jest on w gruncie rzeczy kopia raportu mak, a on jest standardowym w nomenklaturze Rosyjskiej/Postsowieckiej wyjasnieniem sprawy, czyli zrzuceniem winy na pilotow, a przy okazji mogli troche dopiec krnabrnym pisiakom, ktorzy nie lubia postkomunistycznej watachy, wymyslajac bzdury o Blasiku w kabinie, presji, ladowaniu asow itd. (czytelnicy newsweeka znaja wiecej przykladow). Jezeli rzeczywiscie podjeli niewlasciwa decyzje to juz poniesli za to NAJWYZSZA odpowiedzialnosc, watpie czy ryzykowaliby wlasne zycie gdyby nie bylo to konieczne. Ta sprawa smierdzi i trzeba o tym krzyczec, bo byla to nasza elita, a my (ONI) oddalismy sprawe bez ZADNYCH postulatow, wiec prosze, nie antagonizuj swojej wierzacej (wiernej?) establishmentowi postawy z moja, PO PROSTU KRYTYCZNA, bo drugim biegunem niekoniecznie musi byc "atak Rosji na polski samolot", to bez sensu, nie mamy XIX. w.

ocenił(a) film na 1
Budyks

Jak możesz krytykować coś, czego nie czytałeś. Powtarzasz bzdury za innymi, którzy też powtarzają bzdury. I oczekujesz prawdy! W jakiej postaci? Komiksu? Kreskówki? Jeśli nie jesteś w stanie przeczytać raportu który ma 100 stron i wolisz powtarzać, to co usłyszałeś lub przeczytałeś, to żadna prawda do ciebie nie dotrze, bo zwyczajnie jej nie zrozumiesz! Twoja postawa jest nie krytyczna, ale śmieszna. Krytycznie patrzysz na raport, ale bezkrytycznie powtarzasz tezę o zemście sowietów!

"nie antagonizuj swojej wierzacej (wiernej?) establishmentowi postawy z moja"
Jeśli moja postawa jest wierna establishmentowi, to twoja jest wierna religii smoleńskiej!

"watpie czy ryzykowaliby wlasne zycie gdyby nie bylo to konieczne."
Czy ty się zastanawiasz nad tym co piszesz? Co było warte zaryzykowania życia swojego i innych? Czy lądowanie było konieczne? Ty chyba nic nie zrozumiałeś z tego co się tam wydarzyło...

Nie chodzi o to żeby tylko zadawać pytania. Chodzi o to aby zadawać takie pytania, na które odpowiedzi wniosą coś nowego i istotnego!

dominiorek

Ty, za to powtarzasz bzdury za raportem obcego, zwykle wrogiego wobec nas mocarstwa, napisanego na podstawie wybiorczo potraktowanych danych. Juz widze jak ty czytales ten raport, jesli cos jest ewidentna bzdura, to nie widze sensu sie w to zaglebiac. Gdzie pisalem o zemscie sowietow ? Gdzie pisalem, ze jestem pewien zamachu ? Religia smolenska ? a co to za nowomowa ? Oddajecie swoja sprawe wrogowi, ktory nadal nas wyzyskuje (m.in.drozszym niz wynosi rynkowa cena gazem, dawna siatka agentow), gdzie honor i godnosc naszej skadinad elity ? Wiesz ze w glowie sp. Anny Walentynowicz znaleziono rekawiczke ? Naprawde wierzysz w sprawiedliwosc rosyjska ? Watpie.
Z ryzykowaniem zycia chodzilo mi o wykonanie niebezpiecznego manewru w ostatecznosci, by ratowac samolot, nie zrozumiales mnie albo przekrecasz, ale to nadal dywagacje, bezsensowne na dodatek, nie ma sensu zaglebiac sie w szczegoly na tym forum. Prawda jest taka, ze rozni jeszcze beda na tym grac, dopoki nie znajdzie sie obce silne mocarstwo, majace interes w dotarciu do prawdy, a interes ten zalezy od tego jaka ona jest, teraz znaja ja prawdopodobnie nieliczni, a mysle ze bedzie szokujaca dla wiekszosci z nas.

ocenił(a) film na 1
Budyks

Do niewiedzy i nieznajomości faktów już się przyznałeś, więc będzie krótko i na temat!

"Gdzie pisalem o zemscie sowietow ?"
Tutaj:
"...jest standardowym w nomenklaturze Rosyjskiej/Postsowieckiej wyjasnieniem sprawy, czyli zrzuceniem winy na pilotow, a przy okazji mogli troche dopiec krnabrnym pisiakom..."

"Oddajecie swoja sprawe wrogowi, ktory nadal nas wyzyskuje...", "gdzie honor i godnosc naszej skadinad elity?"
My i Wy. Nasze i Wasze. Ciekawe! Jednak propaganda PiSu okazała się skuteczna.

"Religia smolenska ? a co to za nowomowa ?"
Jeśli uważasz, ze możesz sugerować, że ja stoję za rządem Tuska, to ja mogę zachowywać się w sposób podobny!
Naprawdę nie wiesz, co to religia smoleńska?

"Wiesz ze w glowie sp. Anny Walentynowicz znaleziono rekawiczke ?"
Jaki to ma związek z przyczyną katastrofy?

"Z ryzykowaniem zycia chodzilo mi o wykonanie niebezpiecznego manewru w ostatecznosci, by ratowac samolot, nie zrozumiales mnie albo przekrecasz..."
Chyba dalej nie rozumiem, a co najgorsze, ty też nie!

Twierdzisz, że wiesz iż PiS wykorzystuje sprawę katastrofy do własnych celów, ale jakoś nie przeszkadza ci bycie ich rzecznikiem! Nie zdajesz sobie nawet sprawy, że działasz na ich pożytek i zgodnie z ich intencjami. Doskonale udało im się zmylić ludzi i odwrócić uwagę od najistotniejszych faktów, czyli zapisów na czarnych skrzynkach. Zamiast tego wszyscy krytykują PKBWL za błędy prokuratury. Ale to był ich cel! Tak namieszać ludziom w głowach, aby nic nie rozumieli i wszędzie doszukiwali się błędów, nieścisłości i kłamstw.
Problem w tym, że PKBWL działała niezależnie od prokuratury, była z nią nie związana i cel jej działania był inny. Oczywiście z twojej wypowiedzi jednoznacznie wynika, że ty sobie absolutnie nie zdawałeś z tego sprawy. Doskonale łyknąłeś propagandę! Nie tylko w nią uwierzyłeś, ale jeszcze stałeś się aktywnym uczestnikiem tego chocholego tańca!

dominiorek

I daruj sobie osobiste wycieczki mizerniaczku.

ocenił(a) film na 1
Budyks

Nie

ocenił(a) film na 2
Budyks

Ale Gmyz wyleciał dlatego, że coś napisał a prokuratorzy się tego całkowicie wyprali. Wiec wtedy okazał się nie wiarygodny, co u dziennikarza jest bardzo ważne. Gdy się potwierdzili to on i kilku innych dziennikarzy stworzyli nowe pismo, które ogólnie jest jemu bardziej odpowiednie.
Ale brzoza była już mierzona wcześniej przez wielu ludzi, nawet "komisja Macierewicza" mówiła o tym jak takie drzewo może urwać skrzydło. Więc mieli dane jakie grube było.
A badanie spektrometrem jest badaniem wstępnym, a po nim powinno być badanie laboratoryjne które da 100% wyniki.

rafib1975

"Gdy się potwierdzili", domniemam, ze chodzi o prokurature, w takim przypadku, logiczne byloby zeby presspublica przeprosila i zatrudnila p.Gmyza na nowych lepszych warunkach, gdyz okazalo sie, ze ma lepsze info od klamstw powtarzanych przez prokurature, czyli jest bardzo dobrym dziennikarzem. Tymczasem to presspublica "potwierdzila" wyrzucaniem Gmyza, ze dolacza do grona politpoprawnych mediow. A nowe czasopismo o ktorym mowa: "Do Rzeczy" (polecam, jak ktos lubi konkrety, a nie pseudodziennikarstwo na uslugi partyjne lub biznesowe, nie jest PISowskie, jak zwykli wszystko co prawicowe nazywac niektorzy cwiercinteligenci), jest kontynuacja tradycji solidarnej rezygnacji srodowiska niepokornych dziennikarzy z pracy dla ograniczajacych wolnosc slowa mediow, byl juz bodaj "Wprost" "Rzeczospolita" i "Uwazam Rze" Nalezy im sie za to najwiekszy szacunek. Czytajcie ich, jesli nie chcecie byc oklamywani, ale nie, lepiej wlaczyc koncesjonowana TV ...

ocenił(a) film na 1
Budyks

Kłamstwo nr 1:
"Akurat obecnosc trotylu zostala udowodniona NIEZAPRZECZALNIE..."
Akurat wyników badań laboratoryjnych jeszcze nie znamy, a tylko to pozwoli jednoznacznie stwierdzić, czy trotyl był, czy go nie było! Zastanów się, po co prowadzi się badania laboratoryjne? Dlaczego materiałem dowodowym nie są wskazania prostego urządzenia?

Kłamstwo nr 2:
"...byly konferencje nawet z szefami fimy produkujacej urzadzenia do wykrywania materialow i nie ma mowy o pomylce..."
Konferencje, to były ale z producentem JEDNEGO urządzenia. Nikt się nawet nie zająknął, czy to JEGO urządzenie wskazało trotyl, a ten od razu zaczął bronić swojego produktu. To zwykłe działania marketingowe. Ponadto dziennikarze PR potwierdzali, że jego urządzenie dziwnie zachowywało się badając pastę do butów... Później Bokszczanin się zreflektował, i powiedział, że wskazania są prawidłowe, gdy testy prowadzi się prawidłowo! Co tym sugerował?

Prawda nr 1:
"...chodzi o reakcje wypierania i tlamszenia wszelkich innych glosow niz oficjalna (rosyjska) wersja..."
Bo nikt już nie mówi o tym, że piloci złamali WSZYSTKIE procedury schodząc tak nisko, zwłaszcza, że nie mieli na to pozwolenia! To było przyczyną katastrofy! Czy Ty tego nie widzisz, czy celowo odsuwasz od siebie prawdę?

dominiorek

Dobra, nie NIEZAPRZECZALNIE, powiedzmy na 99,99 %, bo chyba po to kupuje sie urzadzenia (nie proste) za kilkanascie tys. zl. Choc mozesz miec racje, pewnie gdy te probki zbada jakies rosyjskie laboratorium to moze wyjsc ten nieszczesny 0,01% bo przeciez rosja nigdy nie klamie...
Jezeli nawet zlamali, zeszli bez pozwolenie itd. co jest mozliwe, to nalezy wyjasnic dlaczego to zrobili, bo umowmy sie, ze wersja z pijanym generalem, presja, czy cotam jeszcze jest infantylna i niczym nie podparta.

ocenił(a) film na 1
Budyks

Na podstawie czego określiłeś prawdopodobieństwo na 0,01%?
Dlaczego próbki miałoby badać rosyjskie laboratorium?

Strasznie się pogrążasz i wykazujesz coraz większa ignorancją!!!
"Jezeli nawet zlamali, zeszli bez pozwolenie itd. co jest mozliwe, to nalezy wyjasnic dlaczego to zrobili, bo umowmy sie, ze wersja z pijanym generalem, presja, czy cotam jeszcze jest infantylna i niczym nie podparta."
Człowieku ogarnij się! Samolot znalazł się kilka metrów nad ziemią, a nie powinien zejść poniżej 100m! A ty piszesz, że możliwe, że złamali procedury i zeszli bez pozwolenia! To uwzględniasz inna możliwość? Że niby Ziemia przybliżyła się do samolotu? A może zakładasz zagięcie czasoprzestrzeni?
Po co sugestie o rosyjskich laboratoriach? Żeby się jeszcze bardziej ośmieszyć? Jak wyliczyłeś błąd urządzenia na 0,01% Ty wiesz jak zbudowane jest to urządzenie i na jakiej zasadzie działa, skoro piszesz, że to nie proste urządzenie?
Jak chciałbyś aby wyjaśnić dlaczego piloci podjęli taką, a nie inną decyzję? Czy uważasz, ze piloci nie mogli odczuwać w takiej sytuacji żadnej presji?

Po twojej wypowiedzi dochodzę do wniosku, że ty nie jesteś w stanie zaakceptować żadnej innej przyczyny, jak zamach.

dominiorek

Na zadnej podstawie, ale na ile moga sie mylic przyrzady stworzone do NIEmylenia sie ? Mysle ze 0,01% to i tak za duzo. To, ze byl tam trotyl oczywiscie nie dowodzi zamachu (kto teraz uzywa trotylu?) ale zwraca uwage na histerie wywolana jakimkolwiek "nieprawomyslnym" stwierdzeniem/sugestia.
"Dlaczego próbki miałoby badać rosyjskie laboratorium?" A dlaczego sprawe bada rosyjska komisja, od ktorej "nasi"(pfff) nie moga doprosic sie czegokolwiek ? Dlaczego Tusk przyjal taka a nie inna konwencje ? Dlaczego trwa to tak dlugo ? Gdzie nasze czarne skrzynki ? Kto pozwolil na profanacje zwlok tragicznie zmarlych ?
Sam sie ogarnij bo nie rozumiesz o czym pisze, kto mowi o zamachu ? Nie wysuwam wnioskow, tylko pisze o nieprawidlowosciach, biegunowosci sledztwa i jawnym ponizaniu wartosci zmarlych ludzi, m.in poprzez umniejszanie prawa do wyjasnienia PRAWDZIWYCH przyczyn, byla jaka byla ale jednak elita, nie chce wierzyc w zamach, ale kiedy obserwuje reakcje niektorych srodowisk, jestem przerazony.

ocenił(a) film na 1
Budyks

Te urządzenia są do wstępnej (przesiewowej) analizy jakościowej, a nie ilościowej, więc niedorzecznością jest ustalanie procentowego błędu! Zwłaszcza gdy urządzenie jest skalibrowane dla kilku związków.
Tusk niczego nie oddał. Na podstawie konwencji międzynarodowej śledztwo prowadzi kraj, w którym wydarzyła się katastrofa!
"PRAWDZIWYCH przyczyn"? Czyli zejście poniżej 100m jest przyczyna nieprawdziwą?
Pewnie Ziemia przybliżyła się do samolotu...

dominiorek

Haha, dobre, co ma analiza jakosciowa czy ilosciowa do badania czy cos istnieje czy nie istnieje ? Za wiki: "Metody jakościowe w naukach przyrodniczych opierają się na porównaniu właściwości lub zachowania obiektu badań ze znanymi wzorcami.
Dobrym przykładem jest chemiczna analiza jakościowa, w której określa się jedynie występowanie (w granicach mierzalności danej metody badań) lub brak jakiegoś składnika w mieszaninie." Jakby powiedzieli bochaterowie "Rozowych lat 70": "BURN!". :)

Konwencji miedzynarodowa przewiduje kilka wariantow, a jesli chodzi o lot rzadowy, to niewyobrazalnym jest aby zastosowac wariant oddania sledztwa obcemu krajowi, wlasciwie bez uczestnictwa w nim. tusk (czy ktos tam pod nim, ale on jest szefem rzadu wiec odpowiada" wybral najmiej korzystny dla nas, za to pewnie najbardziej dla siebie, teraz klamia, jakoby byl to lot cywilny, kpina !
Pisalem, ze nie bede debatowal nad przebiegiem katastrofy, bo ani ja, ani ty nie jestesmy kompetentni, za to w internecie i w dobrych pismach jest tego sporo, napewno korzystajacych z wiekszej ilosci danych niz w wersji oficjalnej (zapijaczone kacapki nie zrobily nawet sekcji zwlok wiekszosci ofiar, choc przyslali z nich jakies dokumenty, takie cos jest mozliwe tylko u nich), wiec domysly, bo to wlasnie uskuteczniamy kolego, zostawmy kazdemu we wlasnym umysle i sumieniu, ja tylko zaznaczam, ze niemozna wierzyc na slowo Rosjyjskiemu ani niestety i naszemu establishmentowi, bo po prostu klepia androny pod swoja modłe. Z tym, ze czesto trzeba miec odwage, zeby zobaczyc swiat jakim jest naprawde, albo nawet, by przyznac, ze nie jest taki jaki nam sie wmawia, wiec radze tobie i innym, byscie spojrzeli na sprawe z szerszej perspektywy, chocby ot tak - by nie dac robic z siebie idioty.