PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=677515}
5,0 2,4 tys. ocen
5,0 10 1 2374
Anatomia upadku
powrót do forum filmu Anatomia upadku

"Smoleńsk - 200 km od Moskwy". W rzeczywistości miasta te dzieli prawie dwa razy tyle (dokładnie 391 km). Dalszych kłamstw i bzdur nie przytaczam, bo i po co? Ale znajdą
się pewnie amatorzy tej taniej szmiry, których żadne siły nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne. Przepraszam, że czarne jest czarne, a białe jest białe.
Przepraszam, że....

ocenił(a) film na 10
Sofronow

poczytaj raporty MAK i komisji Millera - tam jest wszystko "idealnie" i "wiarygodnie"

oba raporty stoją ze sobą w sprzeczności w wielu kwestiach (przyznali to członkowie polskiej komisji) a National Geographic robi film na ich podstawie łącznie - więc jak można wierzyć w jego przekaz?

swornenemy

Nie przytaczałem w swej wypowiedzi raportów MAK czy komisji Millera, film NG też bardzo powierzchowny, niewiele wnoszący do dyskusji na temat tej katastrofy. Forum dotyczy gniota pani Gargas.

Sofronow

Bardzo dobrze, tak trzymać Sofronow. My takich jak wy wspieramy, my stawiamy na młodych, ideowych towarzyszy. Takich, co nie mają wątpliwości, co zawsze są PO naszej stronie. Nawet, jak czasem brak nam argumentów, a fakty świadczą przeciwko nam, ale... co tam... tym gorzej dla faktów. Nie wdawajcie się Sofronow w żadne przepychanki merytoryczne, tylko atakujcie ich inwektywami. Tak jak piszecie, że szmira, że kłamstwa i bzdura w tym ich antyrosyjskim ścierwie. Daleko zajdziecie Sofronow, ja wam to mówię, Beria!

Sofronow

Popieram.
Wlasnie ogladam i tez wyczailem te 200 km od Moskwy.
Lot paralotnia, który miał udowodnic, ze skrzydlo nie uderzylo w brzoze to typowe zmylka. Lotnia nie leciala torem samolotu.
Świadkowie spod budki z piwem.
Dalej nie mogłem oglądać.
Jestem przerazony tym dokumentem.

macavity

Przerażenie tym większe, że film ma być dowodem w sprawie ... To jest dopiero chore..

macavity

yyy a jak stał pod budką i do tego z piwem znaczy że nie mógł nic widzieć?nie jestem żadnym zwolennikiem po ani pis-u a film ma kilka naciąganych pierdół ale niestety jak widzę jak sie do całości zabierał nasz rząd to aż się rzygać chce.ale zapewne prawdy nie dowiemy się nigdy...aha a skoro samolot uderzył brzozę to jakim cudem lecąc jeszcze 200 metrów dalej nie ruszył pozostałych wyższych drzew obok brzozy??aaaaaa to też pewnie przez kolesi z piwem....

macavity

aha i poczytaj zanim napiszesz!!od obwodu Moskiewskiego do obwodu Smoleńskiego jest około 200 km!!jest to odpowiednik naszego województwa

hantos

a co do filmu????myślę ze 4 wystarczy:) troche lepiej można było zrealizować......

hantos

A Ty posłuchaj raz jeszcze. Tam nie ma mowy o obwodach, ale o miastach Moskwa i Smoleńsk, Takie małe kłamstewko na samym początku już dyskwalifikuje ten filmik.

Sofronow

aha wiec jak ktoś raz nie doprecyzuje jednej rzeczy to cały film do dupy??!!yhyyy to gratuluje wyobrazni i inteligencji.Zreszta szkoda klawiatury strzępić na rozmowę z tobą i na ocenianie słabych filmów.....

ocenił(a) film na 1
hantos

Problem w tym, że to nie jest film fabularny, ale z założenia dokument, powinien więc spełniać pewne standardy i dokumentować... Autorzy filmu nie przyłożyli się, bo albo mają słaby warsztat, albo założyli że widz nie będzie zbyt wymagający. Gargas zresztą nie po raz pierwszy w swoim filmie manipulowała faktami! W "Anatomii" manipulacją jest scena z lotnią, rozmowa ze świadkami (np. z mechanikiem) czy wreszcie zestawienie wypowiedzi Tuska z dwóch różnych okresów...
Zamiast porządnej dokumentalistyki widz dostał porcję wyrywkowych i niespójnych informacji, których głównym celem było dostarczenie widzowi emocji... Zdaniem Gargas przyczyną katastrofy było to, co wydarzyło się po katastrofie...

dominiorek

film jako dokument czy cokolwiek zrobiony tak że pewnie telefonem by lepiej zrobił i sam pomontował ale zaraz odrzucać film po pierwszej scenie??o to mi chodziło

Sofronow

jakby film był do dupy po jednym błędzie kolezko to filmy którym dałeś 10 tez trza by na 1 ocenic !!ogarnij sie człowieku

hantos

Jest taki amerykański film Wag The Dog tłum. - Merdając Psem. W skrócie: wymyślono wojnę w Albanii aby odwrócić uwagę od skandalu z udzialem prezydenta USA.
Jestem w 100% pewien, że Gargas nie wierzy te głupoty, które przedstawiła w filmie. Jest jak dwaj główni bohaterowie "Wag The Dog". Próbuje wcisnąć kit.

A co do naszych oflagowawnych polaczków: widocznie niektórym żyje się łatwiej ze swiadomością ze to ogon merda psem a nie pies ogonem.

macavity

hmmmm czy mam się czuć jako oflagowany polaczek??tłumaczę wszystkim że film jest słabo zrealizowany a ja jestem ciekawy jak można skreślić film po jednej pomyłce na początku i nie powiecie mi że ta brzoza spowodowała wypadek a następne drzewa za nią (wyższe od niej)zostały nie tknięte??samolot przeniknął przez nie??jak mówiłem prawdy się nie dowiemy zapewne nigdy.

hantos

Nie obchodzi mnie to jak masz się czuć. Nie jestem specjalistą od brzóz ani też specjalistą od wypadków lotniczych. Może ty i Macierewicz (przy normalnym uderzeniu w ziemię, skrzydło wygina się inaczej) jesteście. Próbujcie. Może w końcu ogon zamerda psem. Ale sądząc po dzisiejszych newsach z serwisów informacyjnych ogon ten zamerda tylko dla Ciebie, Kaczora i Antosia ;-)
http://www.rp.pl/artykul/738666,1001603-Wsciekli-na-Macierewicza.html

macavity

do Macierewicza m nie nie przyrównuj cio...o zafajdana bo Pisu nie cierpię tak jak i PO.A zamerdaj sobie tą tępą główka to może coś tam poobija się o ścianki w środku

ocenił(a) film na 1
hantos

Z tą brzozą to jedna wielka mistyfikacja. Zauważ, że w filmie nie są pokazane zdjęcia drzew z bliska, zamiast tego lektor mówi, co mamy zobaczyć. Skoro drzewa nie były uszkodzone, to wystarczyło pokazać te drzewa z bliska! Ciekawe, że na innych zdjęciach ze Smoleńska wyraźnie widać połamane drzewa, a dopiero Gargas zobaczyła, że drzewa nie są połamane. Jeśli cię to nie przekonuje polecam serwis odkrywcy.pl, gdzie jest relacja z wyjazdu do Smoleńska. W relacjach oprócz zdjęć pokazujących połamane drzewa jest też wzmianka o miejscowych menelach próbujących upchnąć fragmenty samolotu... Myślę, że lepiej zaufać anonimowym pasjonatom historii i archeologii, niż kobiecie, o której wiadomo, że ma zapędy do manipulowania faktami...

ocenił(a) film na 9
dominiorek

a ty dalej swoje

Sofronow

Nie przepraszaj. Po prostu znajdż sobie linę, drabinę i cichy strych.

Pozdrawiam serdecznie