PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10032723}

Anatomia upadku

Anatomie d'une chute
2023
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 61122
7,5 107 krytyków
Anatomia upadku
powrót do forum filmu Anatomia upadku

Nie rozumiem jak można dać Oscara za "Scenariusz oryginalny" (sic!), filmowi który jest ordynarnym plagiatem. Typ zamienił bohaterów innej historii płciami i myśli, że jest sprytny. Dawno nie widziałem tak ordynarnej zrzynki. Absurd.

pruszyn

Nie chce mi się nawet wypisywać wszystkich podobieństw, ale pomijając identyczna historię (jedynie z zamiana roli żony z mężem, upadek za schodów jest zmieniony na upadek z balkonu) zarówno tu i tu osoba podejrzana jest autorką kryminałów, zarówno tu i tu podejrzana ma romanse i jest biseksualna, zarówno tu i tu podejrzana twierdzi, że partner te romanse tolerował, zarówno tu i tu bohaterowie mają kłopoty finansowe, zarówno tu i tu adwokat jest znajomym rodzinny, zarówno tu i tu zostaję uniewinniona, zarówno tu i tu widz ma wątpliwości co do tego jaka była faktycznie relacja bohaterow, zarówno tu i tu zakończenie jest "otwarte". Co jeszcze ciekawsze o historii zawartej w serialu "Schody" nakręcony został dokument przez... Francuzów. Ta historia jest więc doskonale znana nad Sekwaną, co budzi we mnie jeszcze większe oburzenie, mimo tego, że film jako całość mi się podobał, ale powinien mieć adnotacje, że jest wzorowany na innej historii.