PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32142}

Andriej Rublow

Andrey Rublyov
1966
8,0 9,0 tys. ocen
8,0 10 1 9046
8,1 35 krytyków
Andriej Rublow
powrót do forum filmu Andriej Rublow

Piękny

ocenił(a) film na 10

Jestem świeżo po obejrzeniu tego niezwykłego filmu, który pochłonął mnie do tego stopnia, że mimo uporczywego burczenia w brzuchu nie mogłam zdobyć się nawet na chwilę przerwy ;) Tocząca się w piętnastowiecznej Rosji piękna opowieść o twórcy ikon i jego rozterkach dotyczących sensu tworzenia. Tarkowski ukazuje kształtujący wpływ brutalnej rzeczywistości na artystę. Oglądając Rublowa miałam poczucie, że uczestniczę w czymś wielkim.
Ten film trzeba zobaczyć.
A teraz idę coś zjeść :)

ocenił(a) film na 9
parva

Zwycięstwo ducha nad materią ;p

ocenił(a) film na 10
parva

nie wiem czy o tym akurar był ten film; własciwie to do końca nie wiem o czym on był. ALE! bez dwóch zdań obraz-zdjęcia dosłownie pochłaniają. to właśnie wrażenie estetyczne (nie treść) jaką daje obcowanie z przepieknymi, genialnie wykadrowanymi obrazami sprawia, że czuję iż obcowałem z arcydziełem.
już mam ochotę na powtórkę.

ocenił(a) film na 10
parva

Hm...należało przygotowac kanapki i coś do popicia...:) A tak poważnie...ja, jako racjonalista, ,sympatyk odtwórstwa sredniowiecznego, odbieram ten film jako film historyczny, jako ciąg wspaniałych "moving pictures", ruchomych obrazów z tej epoki...i nie wiem czy jest to sprzeczne z zamysłem rezysera...w sumie boahterem jest przeciez tez malarz obrazów...