Zaczął wychodzić kilka miesięcy temu. Na razie pojawiło się 5 tomów.
Seria liczy 10 tomów głównej serii i 5 pobocznej, które zostały stworzone później i bohaterami są
potomkowie bohatera głównego cyklu.
"Aymar, rycerz o nieprzeciętnym męstwie i wielkim honorze, przemierza gościńce i bezdroża
średniowiecznej Europy. Pozbawiony domu, poszukuje szansy na odzyskanie rodzinnych ziem i
możliwości ponownego zobaczenia wież Bois-Maury, które są najpiękniejsze i najwyższe w całym
świecie chrześcijańskim".
Wędrówka Aymara to główna oś fabularna cyklu. Ale tak naprawdę to tylko pretekst do pokazania
życia w średniowieczu. Kuglarze, wieśniacy, rycerze, zbiry itd. Mentalność ludzi z tamtego okresu
odwzorowana idealnie. Różne historie, które luźno łączą się z postacią rycerza Aymara.
Jego losy jeszcze nie przecięły się z losami pewnej grupy kuglarzy-złodziei, bardzo ważnych w tej historii,
ale pewnie w jednym z kolejnych tomów to nastąpi.
Przeczytałem pierwsze cztery tomy (piąty, który już wyszedł już do mnie idzie) i jestem pod
ogromnym wrażeniem. Rzecz stoi na wysokim poziomie artystycznym, bardzo dobre kadrowanie
świetne rysunki. Medium komiksu ma wiele cech wspólnych z filmem. Autor Wież wie jak "ustawić
kamerę", żeby oddać artyzm danej sytuacji, ma pojęcie o opowiadaniu obrazem. Absolutnie
rewelacyjny cykl.
No i mamy chrześcijaństwo. W jednym z tomów Aymar spotyka małą żebraczkę i daje jej kawałek chleba.
Ta twierdzi, że widuje Matkę Boską, która jej zawsze pomaga. I potem ta dziewczynka kilka razy pojawia się i pomaga rycerzowi,
czasem w najmniej oczekiwanym momencie, czyli np. na szczycie ośnieżonej góry (boso i w łachmanach). Cudowna seria.
Coś takiego właśnie. :) Takie opowieści jak Wilczyca, Holmgang, czy Łucznicy, czyli średniowiecze bez fantastyki.
Wieże bardziej skupiają się na bohaterach drugo- i trzecioplanowych.
Bbardziej przypominają Rublowa, niż większość tomów Thorgala, gdzie jednak jest sci-fi i fantasy dość często.
Polecam też Towarzyszy zmierzchu. Też arcydzieło. Ale ten integral jest już wyprzedany i kosztuje trochę kasy na Allegro. Już okładkową miał 126 zł, ale to gruba rzecz, więc wart swojej ceny.
http://www.komiks.gildia.pl/komiksy/europa/6