PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32142}

Andriej Rublow

Andrey Rublyov
1966
8,0 9,0 tys. ocen
8,0 10 1 9046
8,1 35 krytyków
Andriej Rublow
powrót do forum filmu Andriej Rublow

... ta pretensjonalność miała zapewne na celu obejście cenzury, gdyż film to dla mnie przede wszystkim liczne analogie do życia w Związku Sowieckim i dylematów dot. postawy artysty w tym świecie, w którym lud jest ciemny a władza okrutna. Najazdy Tatarów kojarzą mi sie z agresją Hitlera, okrucieństwa władców - ze zbrodniami Stalina. Prawosławie symbolizuje w filmie istotę rosyjskości i niewiele ma wspólnego z religią. W ogóle Boga w tym filmie niewiele, raczej świecki humanizm, ubrany w szaty religijne z uwagi na klimat epoki.

ocenił(a) film na 10
mirk33

Premiera w grudniu 1966 (ZSRR, ograniczona dystrybucja) oznaczała, że w jakichś małych salkach przy takim czy innym komitecie oglądała ten film garstka dobrze wyselekcjonowanych widzów.
De facto film, nagrodzony w 1969 roku w Cannes, nie był w ZSRR zupełnie znany.
Rosjanie, którym zdarzyło się odwiedzić nasz kraj chodzili do warszawskiego kina, aby go zobaczyć.

ocenił(a) film na 7
AbuKamil

Czyli cenzura zinterpretowała chyba film podobnie jak ja i z uwagi na analogie do realiów sowieckich ograniczyła jego dystrybucję.

ocenił(a) film na 10
mirk33

Prawdopodobnie tak, jednak w owych zamierzchłych czasach breżniewowskich dla cenzury każdy powód był dobry, nawet taki, że bohaterem filmu jest malarz ikon. Oni najchętniej zapomnieliby, że Rosja była prawosławna.