PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32142}

Andriej Rublow

Andrey Rublyov
1966
8,0 9,0 tys. ocen
8,0 10 1 9046
8,1 35 krytyków
Andriej Rublow
powrót do forum filmu Andriej Rublow

wciąż ma moc

ocenił(a) film na 8

monumentalny i kameralny zarazem, sławetne dzieło Tarkowskiego, które pomimo upływu lat wciąż ma siłę oddziaływania. wielu zapewne może przeszkadzać długość tego filmu, ale to raczej właśnie jego atut, a nie mankament, pozwala bowiem dostroić się do siebie, przerzucić się jakby na inną wrażliwość, aż pod koniec ogląda się to z zapartym tchem. swoją drogą ostatni rozdział o dzwonie jest moim zdaniem najlepszy spośród wszystkich: powracający motyw błazna, który zaniechuje zemsty, skrucha Kiryła czy sam motyw przewodni niedoświadczonego chłopca który podejmuje się wytopienia dzwonu. kawał historii kina światowego.

ocenił(a) film na 9
Caligula

Dokładnie, gdyby Tarkowski nakręcił krótszy film, prawdopodobnie widz zachodni (czyli także i my, Polacy), miałby duże kłopoty z ogarnięciem tej niecodziennej wizji średniowiecznej Rosji. Rzeczywiście, pierwsza częśc filmu jest bardziej kameralna aniżeli druga, właściwie to miałem nawet wątpliwośc, czy to wciąż ten sam film;)
"Rublow" odkrył dla mnie potęgę artystyczną Tarkowskiego, prawdopodobnie też dłuższą przygodę z kinem rosyjskim w ogóle, i jedyne, do czego mogę się tu uczepic, to nadmiar dialogów; momentami aktorzy przegadują swoje świetne role, co jest niepotrzebne wg mnie. Ale i tak pozycja obowiązkowa.