PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95415}

Ania z Zielonego Wzgórza

Anne of Green Gables
1985
7,3 48 tys. ocen
7,3 10 1 47552
6,8 12 krytyków
Ania z Zielonego Wzgórza
powrót do forum filmu Ania z Zielonego Wzgórza

Wielu z Was zarzuca że Ania odbiega od pierwowzoru literackiego. Ale przecież nie da się zrobić adaptacji w słowo w słowo za autorem. Ja czytałam książkę nie raz i sadzę ze film jest świetny bo wydobył z powieści to co najlepsze, pominął to co nie mogło się zmieścić i koniec. Obsada świetna. Warto też spojrzeć na ten film jako na coś osobnego, a nie szukać tylko co i jak zgadza się z wizją autorki.

ocenił(a) film na 5
Kornelia999

A ja nie wiem, ja tam nie ogladałem :)

ocenił(a) film na 8
Piotrek4

To nie podyskutujemy na ten temat:P

ocenił(a) film na 9
Kornelia999

No moja koleżanka się na Ani trochę przejechała, bo ją polonistka spytała, jakiego koloru suknię dostała od Mateusza (?).... chodzi o tę, w której była na balu. No i ona odpowiedziała, że niebieską, a więc wtopa, bo w książce była brązowa :). Uwielbiam Anię, ale tylko do momentu, w którym następuje romantyczna scena oświadczyn na moście :)

ocenił(a) film na 8
antygrafik

Ja też lubię oglądać tylko do końca drugiej części:) Te "dalsze losy " nie mają już tego "czegoś":) A przy omawianiu lektur to sądzę że zawsze, lepiej nie powoływać się wyłącznie na filmy:)

ocenił(a) film na 9
Kornelia999

No ja to wiem :) nie zdążyłam jej podpowiedzieć, a potem było trochę śmiechu :) dawne czasy....

Kornelia999

Bardzo lubię wszystkie części Ani, gdy byłam młodsza, czytałam je na okrągło :):) Co do filmu, to też jest dobry, ale tylko ta pierwsza część, bo już te jej dalsze losy nie...wolę dalsze losy w książkach:):)

ocenił(a) film na 8
sfazsol

Rzeczywiście książki są lepsze od filmów,a książki przeczytałam wszystkie.Ale najbardziej mi odpowiada pierwsza część filmu bo póżniejsze filmy są już naciągane.

lucyna63

ja osobiście nie lubię Ani z Zielonego Wzgórza .... ale każdy ma własne zdanie ....

ocenił(a) film na 8
Napoleon.V

Tu się z tobą zgadzam.

lucyna63

W każdym razie pierwsza jest najciekawsza :) bardzo lubię też drugą ale dalsze są już nudniejsze.

ocenił(a) film na 8
Ofeflia

Szkoda że robili dalsze części mogli poprzestać dwóch częściach.

lucyna63

szczerze to nie wiem o co tyle zamieszania, wiekszośc osób nie czyta książek ;-p

ocenił(a) film na 9
rpd0

Dlatego zapewne tę dyskusję prowadzą Ci, którzy je czytają ;p.

antygrafik

Ja też, ale w podstawówce, ...i o czym tu dyskutować, o lekturach? =D

ocenił(a) film na 8
rpd0

Ale do niektórych książek nawet lektur wraca się po latach.Jak w moim przypadku.

ocenił(a) film na 9
lucyna63

No właśnie :)