Może to głupie pytanie ale kto stworzył matrixsa maszyny czy ludzie?? cały czas myślałem że maszyny stworzyły dla ludzi wirtualną rzeczywistość ale po obejrzeniu ostatniego odcinka Animatrix wszystko się poplątało:/
Matrixa stworzyły maszyny - wiadomo, w ostatniej części Animatrixa były podejmowane próby "uwolnienia umysłu" maszyn ale gdy (końcówka) sytuacja została odwrócona, gdy to maszyna zaproponowała człowiekowi wybór jej świata - umysł człowieka okazał się za słaby...
Ludzie zasnuli Słońce, żeby odciąć maszynom źródło energii, więc te musiały sobie znaleźć coś innego. Wzięły więc wszystkich ludzi i podłączyły do Matrixa, żeby sobie ludzie żyli w ułudzie, a one kradły energię z ich ciał.
Według mnie-maszyny rzeczywiście okazały chęc współpracy-nie miały energii i gdyby ludzie się nie zgodzili na symbiozę-zginęli by wszyscy(ludzie i maszyny).Maszyny,,żyły" dzięki ludzkiej energii a ludzie ,,żyli " w matrixie.W ten sposób obie grupy mogły przetrwac.
Jak dla mnie to nadal jest pasożytnictwo. Gdyby te dwie rasy *chciały* porozumienia to umiałyby żyć obok siebie. Jednakże stało się inaczej, ludzie byli zaborczy, gdyż czuli się 'bosko'- dosłownie. Maszyny stały się nową rasą, życiem, które jednak powinno być ludziom podległe- traktowane jako swego rodzaju pupile, wykorzystywane. Dlatego też ludzka rasa za swoją pychę musiała zostać sprowadzona do roli służalczej.
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś".