Animatrix

The Animatrix
2003
7,5 27 tys. ocen
7,5 10 1 26673
7,0 12 krytyków
Animatrix
powrót do forum filmu Animatrix

po co komu te odcinki ?? Oprócz ładnej animacji nic tam nie dostrzegam

ocenił(a) film na 10
Mooman

hmmm....według mnie świetnie oprócz animacji świetna fabuła to że wyjasnia niektore ...rzeczy zwiazane z matrixem....podoba mi sie tez magicnzosc tego filmu ...

poker_face

zgadzam sie w 100% animacja jest niepowtarzalna , muzyka swietna kolega poprostu sie nie obudzil

Mooman

hmm. a podobał Ci się Matrix ?? Tak ?? I nie zastanawiałes się jak się "to" czy "tamto" stało ?? To nieogladałeś uważnie... !!!! Te odcinki wyjasniają wiele pytań i niedopowiedzen pozostawionych w Matrixie. Naprzykład "Kid's Story" wyjasnia motyw dziecka z łyżeczką z Reaktywacji.. obiejzyj jeszcze raz trylogie. A następnie jeszcze raz Animatrixa.. moze zrozumiesz. Tylko się przyłuz to Trylogi tym razem.

ocenił(a) film na 10
pawel_commandos

hmm nie chcę nikogo pouczać ale Animatrix wyjaśnia historie dzieciaka z Reaktywacji tylko że bez łyżki hehe , tzn ten dzieciak nie był od tej łyżki hehe taki szczegół. BTW. There is no Spoon :)

ocenił(a) film na 8
___PREDATOR___

To chyba był ten, który w trzeciej części tak latał za Neo i mówił, że on go uratował. Tak?

Mooman

Musieli na czymś kasę zrobić, więc, o co Ci chodzi???

ocenił(a) film na 7
Nike

Ta, jeszcze zauważ, że M2 i M3 powstały po Animatrix'ie.

ocenił(a) film na 7
Mooman

"po co komu te odcinki ?? Oprócz ładnej animacji nic tam nie dostrzegam " HUH? no a po co to było zrobione, jak nie dla ładnej animacji ?! XD

ocenił(a) film na 9
Mooman

...przemilczmy...

ocenił(a) film na 8
Eco

A po co komu Ty ? Oprócz umiejętności pisania nie dostrzegłem w Tobie więcej oznak inteligencji.

ocenił(a) film na 10
Mooman

niepotrzebne?
seria animatrix przebija drugą i trzecią część matrixa. oprócz ładnej animacji (w różnych stylach) jest jeszcze fabuła, która nie ogranicza się do fabuły wachowskich z "matrixa" tylko "żyje własnym życiem". wezmy np. "drugie odrodzenie", widzimy tam rzeczy o których w "matrixach" jest tylko wspomniane.
nie jestem fanem animacji ale "animatrix" mnie powalił.

michi468

ja bym powiedział, że przebija nawet samą jedynkę. Ale to dlatego, że oprócz konwencjonalnego kina oglądam dużo anime. Przewaga kina animowanego (tradycyjnego ręcznego) nad normalnym w tematyce sf i cyberpunk polega na tym, że wszystkie efekty specjalne wyglądają o niebo rzeczywiściej. Brak tradycyjnych aktorów, więc nie ma nikogo kto mógłby irytować. Animatrix, jako film traktujący o historii matrixa jest pozycją najlepszą.

ocenił(a) film na 10
szogun

możliwe ze spadłes mi z nieba. mam pytanie i moze bedziesz w stanie mi pomoc. piszesz ze ogladasz duzo anime. szukam jednego filmu anime, pamietam bardzo niewiele ale bajka bardzo mi sie podobala, leciala kilka lat temu w jakies swieta w dwojce a moze polsacie. pamietam tylko kilka motywow; młodszy chłopak(ninja lub samuraj) o sile 10 chłopow, dawna azja, gdzieś pod koniec bitwa w ktorej bral udzial on i coś na wzor dzikow, wojska wroga tez w pewnym momecie poprzebieraly sie za dziki. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś wiedział co to za anime. pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
serafin999

To anime to księżniczka Mononkoke bardzo fajne !!! :)

susanstohelit

Zgadza się, 'Mononoke Hime'. Ten ninja o sile 10 chłopców ;] to Ashitaka-san. W sumie kreskę Miyazakiego trudno nazywać anime. Dla mnie to są zwykłe filmy animowane. Gdybym siedział w Akademii Ghibli rok w rok dostawałoby statuetkę. Skandal, że nie dostali za 'Hauru no ugoku shiro', czysty skandal.

Mooman

To samo mam co Ty, dlatego dałem 3/10 :)

użytkownik usunięty
Mooman

Po co ??
Jak to po co ???
Każda z tych niesamowitych animacji wyjaśnia wiele wątków obecnych w Matrixie. Chociażby "KID". W filmie pojawia się w 3 częśc, ale tak naprawdę nie wiadomo po co, jak, dlaczego. W animacji jest to wszystko wyjaśnione. To akurat jeden z wybranych fragmentów.
Argument "dla kasy" jest, przepraszam - idiotyczny. Ja osobiście jestem wniebowzięty "Drugim renesansem" i śni mi się po nocach taka produkcja z tym że fabularna jak to maszyny przejmują kontrolę :).
No cóż każdy ma prawo do swojego zdania, ale wypada się chociaż postarać o argument tak wymownej wypowiedzi jak" PO CO? BEZ SENSU!"

P.S.
Pozdrawiam Wszystkich fanów Animatrixa

ocenił(a) film na 9
Mooman

Pusta, tępa istota z Ciebie. Animatrix niepotrzebny, nic tam nie dostrzegam. Człowieku ile ty masz lat? Skończyłeś chociaż gimnazium?

renegatt

A Ty? "gimnazium? hahaha Każdy ma swoje zdanie, jak Ci się nie podoba nie odpisuj i nie obrażaj innych i siebie przy okazji.

Mooman

A ja się nie zgodzę! Animatrix jest w pewnym stopniu preludium całej trylogii. Fakt niektóre odcinki są nie zbyt dobre, np Historia Detektywa, ale ogólnie całość świetna. To także ukaznie różnych stylów animacji, która praktycznie w ogóle nie jest u nas znana.

ocenił(a) film na 10
Fearman

Jak dla mnie historia z detektywem była świetna, przynudzały odcinki opowiadające historie przejęcia Ziemi przez maszyny chociaż były ciekawe bardzo.

Miałem ten film 3-4 lata na DVD, w końcu zdecydowałem się obejrzeć i tak mnie zaskoczył, że jeszcze 2 razy oglądałem. Według mnie nie ma słabych punktów, moja ocena 10/10, jeden z moich ulubionych filmów!

ocenił(a) film na 10
Nabukadnezar

No więc przynudzały czy były ciekawe?
Jak dla mnie oba odcinki były rewelacyjne.

ocenił(a) film na 10
michi468

Moim zdaniem animatrix jest niezbędny dla każdego fana matrixa,wyjaśnia wiele naprawde istotnych kwestii, po za tym czułem tam tę samą megię która towarzyszyła mi przy pierwszej części:):):),ale to jest tylko moje zdanie;P
Matrix 10/10
Animatrix 10/10
Matrix: Reaktywacja 9/10
Matrix: Rewolucje 8/10
Jak widzicie oceniłem wszystkie części wysoko, ponieważ ten świat przedstawiony przez Wachowskich jest dla mnie świetnym pomysłem i ja to kupuje;P

ocenił(a) film na 9
agrest1989

Lepsze niż M:Reaktywacja i M:Rewolucje 9/10

ocenił(a) film na 8
Nabukadnezar

Ja byłam w lekkim szoku po obejrzeniu Animatrix'a. Ja nie lubię Anime a wszystko co było rysunkowe zawsze kojarzyło mi się z Disney'em :P I NARESZCIE zostałam oświecona. Wolałabym jednak gdyby wszystkie części były zrobione tak jak "Lot Ozyrysa". W sensie grafiki. Ale tak to bardzo mi się podobało, przynudziła mnie tylko ostatnia część . Ale to tylko moje zdanie xD

ocenił(a) film na 9
Mooman

Jak nic nie dostrzegasz to kup sobie dobre okulary, albo lornetkę tępaku.
Jak ktoś ślep i głupi to nic nie zrozumie.

ocenił(a) film na 9
Stilnes

Moim zdaniem animatrix zasługuje na 9/10 ,ponieważ ma super animacje i extra fabułę x3

użytkownik usunięty
Mooman

Ten film nic nie wyjaśnia.
Dodaje jedynie dodatkową fabułe, która zaciemnia prawdziwy sens Matrixa.
Podobnie sens zaciemniają 2 i 3 ale one składają się przynajmniej na pewną całość którą można w pewien sposób jeszcze interpretować. Animatrix nie tworzy żadnej głębi a jedynie serwuje przyjazne oku animacje.

Zgadzam się z tą drugą częścią Twojej wypowiedzi- Reaktywacja oraz Rewolucje zepsuły pierwotny klimat Matrixa. Brakuje tego czegoś.
Jednakże profanacją dla mnie jest powiedzenie, że Animatrix zaciemnia sens Matrixa. Gdybyś powiedział, że zaciemnia jego fabułę, to bym się śmiało zgodziła, bo fabuła tych dwóch filmów się różni, ale sens pozostaje ten sam.
Skoro tak mówisz, to znaczy, że Matrixa traktujesz powierzchownie- jako film z fajnymi efektami i zakręconą fabułą, niezłymi metaforycznymi tekstami i już. Takie sci-fi do obejrzenia przy paczce chipsów. Ten film ma w sobie coś więcej, wierz mi.
Brakuje Ci interpretacji w Animatrixie?
Wiesz, trudno jest interpretować interpretację. Ten animowany film powstał po to, aby wyjaśnić niektóre zawiłości świata Matrixa, a fanom dostarczyć frajdy.
I to tyle na ten temat ;)

użytkownik usunięty
mantaa7

Matrixa traktuję jako symboliczną opowieść. Pierwszy film stanowił pod tym względem autonomiczną całość. Drugi i trzeci zreinterpretowały treść jedynki i utworzyły nowy sens - sens trylogii. Animatrix nie dodał pod tym względem niczego bo on po prostu nie jest symboliczny. Stanowi rozwinięcie treści które w pierwotnym Matrixie stanowiły zaledwie pierwsze dno. Jest to faktycznie, tak jak piszesz, jakaś interpretacja i tylko tyle niestety.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9

A może po prostu miał być "tylko interpretacją"? Więc dlaczego "niestety"? Wszystkie 9 odcinków to epizody które miały miejsce w danym, nie zawsze określonym czasie. Miały dostarczyć nowych informacji, rozwinąć wiedzę i zaspokoić ciekawskich:) uczta dla oka i bonus nie tylko dla koneserów Matrixa, bo moim zdaniem Animatrix może się też doskonale bronić sam, ale nie wiem czy to do końca obiektywna opinia:]

ocenił(a) film na 10
Mooman

Animatrix skończyłam oglądać 10min. temu więc to będzie bardzo świerza odp. :) Bardzo fajne i naprawde dużo wyjaśnia i jeżeli ktoś jak naprzykład ta osoba która założyła ten temat uważa że to niepotrzebne to nie oglądał tego z byt dużym zainteresowaniem a szkoda bo ładna animacja to nie wszystkie zalety tej "bajki" Daje 10/10 super!!!! Bardzo polecam!!!!

susanstohelit

Ja za matrixem nieprzepadam,ale aniamtrix mi się podobał.Podobała mi się historia z błędem w matrixie.

ocenił(a) film na 5
Mooman

Ten animatrix wyszedł bardzo dobrze, aż tak dużo nei zostało objaśnione, ale trochę poszeżyło wiadomości o samym matrixie. Jedynie nie podobał mi się ten ostatni odcinek. Owszem pomysł dobry, że robota nie da się wyzwolić, ale mi się nie odobało wykonanie. Miałem te "efekty" wyglądało, jakby ktoś za dużo wciągną czegośi widział świat inaczej. ALe to tylko kwestia gustu, ale ogólnie pomysł z tym wyzwoleniem umysłu robota był dobry.

ocenił(a) film na 10
Mooman

smutne^^

serafin999

Animatrix jest świetny.